FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja danas raspravom o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojima bi, sukladno odluci Ustavnog suda, predstavnička tijela županija ponovno bila uključena u donošenje mreže javne zdravstvene službe. Ustavni sud osporio je i ukinuo odredbu važećeg zakona kojom je propisano da mrežu javne zdravstvene zaštite donosi ministar zdravlja uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nadležnih komora. Na temelju te zakonske odredbe je 2010. godine proveden postupak spajanja zagrebačkih bolnica, čemu se usprotivila zagrebačka Gradska skupština te od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti te odredbe kojom je iz procesa odlučivanja o mreži javne zdravstvene zaštite izdvojena regionalna i lokalna samouprava, u konkretnom slučaju Grad Zagreb, odnosno njegovo predstavničko tijelo. Ustavni sud se u svojoj odluci pozvao na članak 135. Ustava kojim je propisano da regionalne jedinice (županije i Grad Zagreb) obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito poslove koji se odnose na zdravstvo te planiranje i razvoj mreže zdravstvenih ustanova. Stoga se zakonskim izmjenama predlaže da mrežu javne zdravstvene zaštite resorni ministar donosi uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nadležnih komora te predstavničkih tijela jedinica područne (regionalne) samouprave.

SPLIT

Splitska policija pripreme za osiguravanje Split Pridea obavlja sukladno prijavi za organiziranje tog javnog skupa 9. lipnja na Rivi. Odluku gradske vlasti o preusmjeravanju povorke gay parade s Rive na Prokurative nisu dobili, a ako je dobiju, organizirat će sastanak s predstavnicima grada i organizatora Split prida kako bi se dogovorili, rečeno je sinoć u toj policijskoj upravi. Policijska uprava splitsko-dalmatinske županije učinit će sve što je u njenoj moći da Split Pride zakazan za 9. lipnja ove godine protekne kulturno, bez izgreda i nereda, te je spremna na dogovor sa svim akterima tog događaja, izvijestila je sinoć glasnogovornica Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj. Ona je kazala kako je Policijska uprava zaprimila prijavu za organiziranje javnog skupa, odnosno gay parade na Rivi 9. lipnja te se sukladno toj prijavi obavljaju i pripreme policije. "Za sada nismo dobili nikakvu odluku gradske vlasti o preusmjeravanju povorke gay parade s Rive na Prokurative", reka je Kraljević za Hinu. Na upit kako će Policijska uprava postupiti u slučaju da dobije odluku gradskih vlasti od ponedjeljka kojom se gay parada umjesto na Rivu usmjerava na Prokurative, Kraljević je kazala: "Tada ćemo organizirati koordinacijski sastanak s predstavnicima Grada i organizatorima gay parade kako bi se dogovorili i pronašli svima prihvatljivo rješenje". Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smatra kako se trasa povorke ne mijenja. "Za mene policijsko priopćenje je jasno. Trasa se ne mijenja kao ni mjesto javnog okupljanja", objavio je sinoć ministar Ostojić na svom Facebook profilu.

SPLIT

Splitski gradonačelnik Željko Kerum zatražio je odgodu za deset dana sjednice Gradskog vijeća zakazane za petak, 1. lipnja na kojoj je glavna točke dnevnog reda donošenje odluke kojom bi Grad kao većinski vlasnik Hajduka dao jamstvo za 60 milijuna kuna zajma tom klubu za prevladavanje poteškoća. Kerum odgodu traži kako bi svi vijećnici mogli proučiti dokumentaciju u vezi s tom točkom i kako bi se uklonila sumnja, koju su na konferenciji za novinare izrazili vijećnici SDP-a i HNS-a, u namjeru da se odlukom o jamstvu pomogne Hajduku. "Moj cilj je da se odluka o Hajduku donese konsenzusom svih vijećnika Grada Splita. Vijećnici vladajuće stranke u državi a oporbe u Gradu Splitu, su na konferenciji za novinare izrazili nepovjerenje u namjeru Grada da se zajmom pomogne Hajduku, nazvali su to spekulacijom i izrazili sumnju da se sve to radi kako bi se Hajduk prodao nekome za jednu kunu", kaže Kerum u priopćenju i podsjeća da su oni pritom naveli da nisu dobili kompletan materijal i dokumentaciju iz koje bi iščitali pravo stanje o Hajduku. "Ja taj teret sumnje i tu odgovornost za Hajduk neću i ne želim nositi i zato tražim da se sjednica Gradskog vijeća na kojoj je Hajduk glavna točka dnevnog reda, a koja je zakazana za petak (1. lipnja), odgodi za 10 dana dok svim vijećnicima ne bude dostavljena sva dokumentacija da je mogu proučiti i da mogu donijeti odluku iza koje će stati", istaknuo je Kerum.

ZAGREB

Dodjelom nagrada Vijeća Animafesta i prigodnim programom sastavljenim od dobitnika Grand prixa i radova mladih autora i majstora animacije sinoć je u zagrebačkom kinu Europa počelo 22. po redu kratkometražno izdanje jubilarnog 40. svjetskog festivala animiranog filma Animafest. Šestodnevno "filmsko slavlje" otvorila je originalna prva špica toga festivala iz 1972. autora Borivoja Dovnikovića, "doajena hrvatske i svjetske animacije", nakon koje je uslijedila špica ovogodišnjeg festivala "jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih autora", Simona Bogojevića Naratha. Kao uvod u filmski program održana je svečana dodjela tradicionalnih festivalskih nagrada, a ove je godine dodijeljeno i jedno posebno priznanje. Najveće priznanje festivala, Nagrada za životno djelo koja se dodjeljuje autorima koji su svojim radom trajno obilježili svijet animacije pripala je "svestranom japanskom umjetniku, majstoru animacijskih tehnika i pioniru japanske nezavisne animacije" Yojiju Kuriju. Festival i ove godine posvećuje posebnu pozornost studentskom filmu i otkrivanju novih talenata animacije, a Nagrada za najbolju školu animacije ove je godine pripala Umjetničkoj akademiji Turku (Turku Academy of Arts) iz Finske, "za posebno isticanje kvalitetom ukupnog broja prijavljenih filmova".

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙