FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Državni deficit iznosio je prošle godine 14 milijardi kuna, ali nova Vlada je uz to utvrdila još 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa, izvijestio je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić govoreći o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu. Lani su ukupni prihodi državnog proračuna dosegnuli 107,4 milijarde kuna, a ukupni rashodi 121,4 milijarde kuna, tako da je deficit službeno iznosio 14 milijardi kuna. No, osim toga utvrdili smo još 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa - za poljoprivredu skoro 950 milijuna kuna, brodogradnju 480 milijuna kuna, Financijsku agenciju 339 milijuna kuna, brodare koji su naručili brodove u domaćim brodogradilištima 170 milijuna kuna, a nisu plaćene ni sve obveze prema Katoličkoj crkvi, rekao je Linić. Sveukupni deficit stoga je iznosio 16,2 milijarde kuna, što je 4,7 posto BDP-a, a ne 4,1 posto koliko je iskazano. Dodaju li se tome sredstva za fondove i lokalnu samoupravu deficit raste na pet posto BDP-a, kaže Linić.

OPATIJA - Ova će godina biti još jedna godina snažnih ograničenja, prema prognozama HNB-a u 2012. očekuje se pad BDP-a za 1 posto, no iako predviđanja nisu blistava, prognoze nisu tako loše ako konačno iskoristimo ovu godinu i stvorimo uvjete da ekonomija u 2013. ponovno raste, rekao je danas u Opatiji guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Govoreći na početku konferencije "Hrvatsko novčano tržište", Rohatinski je poručio kako kretanju sredstava na pokretanje proizvodnje i zapošljavanja ne može pomoći "nikakvo bacanje novca iz helikoptera ili revolucionarne ideje o izravnom kreditiranju proizvodnih programa iz središnje banke", nego "samo bolne reforme i strukturne promjene u funkcioniranju ekonomije". Iznio je prognoze HNB-a o očekivanom padu BDP-a u ovoj godini za 1 posto, domaća potrošnja past će za 0,8 posto, izvoz roba i usluga za 1,2 posto, a očekuje se i stagnacija ulaganja. Tekuća inflacija ubrzat će s prošlogodišnjih 2,1 posto na oko 3,5 posto u ovoj godini. Iako predviđanja nisu blistava s aspekta socijalnih očekivanja i političkih obećanja, Rohatinski kaže kako prognoze nisu tako loše, ako konačno iskoristimo ovu godinu, posložimo kockice i stvorimo uvjete da ekonomija u 2013. ponovno raste.

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirane su 323.722 nezaposlene osobe, u usporedbi s ožujkom broj nezaposlenih smanjio se za 4,8 posto ili za 16.160 osoba, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2011. godine, veći za isti postotak, 4,8 posto ili za 14.853 osobe, objavio je danas HZZ. Tijekom travnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 18.968 osoba, od čega je 11.645 osoba došlo izravno iz radnoga odnosa. Podaci HZZ-a pokazuju i utjecaj sezonskih kretanja na zapošljavanje u proteklom mjesecu. Ukupno je tijekom travnja iz evidencije nezaposlenih izašlo 35.128 osoba, što je 41,7 posto više nego u ožujku, a 8,9 posto manje u odnosu na travanj prošle godine. Od toga su zaposlene 26.624 osobe, a njih 95,6 posto na temelju zasnivanja radnoga odnosa. Najveći se broj zaposlio u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (21,5 posto), trgovini na veliko i malo (12,5 posto), prerađivačkoj industriji (12,2 posto), javnoj upravi i obrani (10,7 posto), građevinarstvu (8,1 posto). Na sezonskim je poslovima zaposleno 7.999 osoba, što čini 31,4 posto od ukupnog zapošljavanja temeljem radnog odnosa u travnju.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je danas da su prigovori Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na curenje informacija iz Porezne uprave opravdani, a nije mu poznato je li se s tim u vezi poduzetnik Ivica Todorić obratio Vladi. Svatko mora raditi svoj posao, uključujući i Poreznu upravu, ali to svakako nije nešto što se radi putem radija ili televizije, rekao je Čačić novinarima uoči sjednice Vlade. Na novinarski upit je li točno da se vlasnik Agrokora Ivica Todorić obratio Vladi revoltiran time što su informacije da je pozvan u Poreznu upravu procurile u javnost, Čačić je odgovorio kako o tome ništa nije čuo. Todorić "zaslužuje maksimalnu pažnju i respekt, kao poslovni čovjek koji je u ovoj zemlji dao izvanredne rezultate i koji je doveo tvrtke u svom sustavu do svjetske razine", kazao je Čačić. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić smatra da se u medijima ne objavljuju podaci iz Porezne uprave nego špekulacije.

ZAGREB - Telekomunikacijska tvrtka Vipnet u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila prihode u iznosu 92,5 milijuna eura, što je za 2,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su danas iz te tvrtke. Konsolidirana EBITDA iznosi 27,4 milijuna eura i porasla je za 9,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, što je, kako se navodi u priopćenju, rezultat povećanih prihoda i smanjenja troškova, prvenstveno uvjetovanih nižim materijalnim troškovima i nižim troškovima interkonekcije. Konsolidirana operativna dobit (EBIT) iznosi 10,6 milijuna eura, navode iz Vipneta čije je konsolidirane financijske rezultate objavila danas u Beču Telekom Austria Grupa, čija je Vipnet članica.

ZAGREB - Nastavivši negativni niz četvrti dan zaredom, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je kliznuo ispod 1.800 bodova po prvi puta od sredine ožujka ove godine, uz vrlo slab obujam trgovanja. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,15 posto, na 1.798 bodova. Posljednji puta ispod 1.800 bodova bio je 13. ožujka, kada je na završetku trgovanja iznosio 1.796 bodova. Istodobno, Crobex10 je ojačao 0,06 posto, na 990 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,7 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna kuna manje nego jučer u isto doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Valama Adira Holdinga, u visini od 757 tisuća kuna. Cijena joj je pala 1,06 posto, na 98,89 kuna. Slijedi dionica HT-a, sa 483.000 kuna prometa i cjenovnim gubitkom od 0,48 posto, na 204,03 kune. Među likvidnijim izdanjima, po gubitku od 2,56 posto izdvaja se dionica Petrokemije, a po dobitku od 2,15 posto dionica Atlantske plovidbe.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,500276 kuna. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku, za 0,01 posto, a oslabila prema američkom dolaru, za 0,32 posto, te prema britanskoj funti, za 0,30 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,245546 kuna, dolara 5,801126 kuna, a funte 9,341482 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙