FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas donijela i službenu odluku o zaduženju države putem izdavanja petogodišnjih euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, a to je izdanje obveznica na američkom tržištu dogovoreno prošli tjedan kada je u SAD-u boravio ministar financija Slavko Linić. Odluka o izdavanju tih obveznica donijeta je na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade, priopćeno je iz vladinih Odnosa s javnošću. Radi izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu, Republika Hrvatska zadužuje se izdavanjem euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, navodi se u odluci. Obveznice se izdaju po cijeni od 99,472 posto nominalnog iznosa. Kamatni kupon je nepromjenjiv i iznosi 6,25 posto godišnje, uz prinos do dospijeća od 6,375 posto. Obveznice, koje su uplaćuju 27. travnja ove godine, izdane su na rok od pet godina, odnosno dan njihova dospjeća je 27. travanja 2017. Za nove obveznice u dolarima provedena je i transakcija zaštite od valutnog rizika. Prema odluci, radi zaštite od međuvalutnih tečajnih promjena, uplate te sve isplate kamata i glavnice obveznica konvertirat će se u eure prema fiksnom tečaju 1,3110 dolara za 1 euro, te kamatni prinos u eurima od 6,36 posto. To je izdanje obveznica dogovoreno prošli tjedan kada je u SAD-u boravio i ministar financija Slavko Linić koji je u izjavama proteklih dana ocijenio kako to bio dobro odrađen posao, i vremenski i s niskom kamatom.

ZAGREB - Čim se 'raspetlja' i riješi regulatorni okvir Hrvatski telekom će odmah krenuti s investicijama u optičku (svjetlovodnu) infrastrukturu, za što ima osnovu, a do tada i ne smije ulagati na način da gubi i da sufinancira svoje konkurente, izjavio je predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić po završetku današnje Glavne skupštine HT-a. Skupština je prihvatila da se drugi dio dividende za 2011. od 11,07 kuna po dionici dioničarima isplati 21. svibnja. Dividenda za prošlu godinu ukupno iznosi 22,14 kuna po dionici, a polovica tog iznosa već je isplaćena u veljači. Za isplatu dividende ukupno je predviđeno nešto malo više od 1,8 milijardi kuna, što je gotovo cjelokupna lanjska neto dobit HT-a. Ocjenivši prošlogodišnje rezultate uspješnim s obzirom na teške uvjete poslovanja, Mudrinić je istaknuo da su lani manje ulagali nego što su željeli, a pad investicija najviše je uzrokovan neadekvatnim regulatornim okvirom koji je složio HAKOM, koji onemogućuje povrat na investirani kapital. Sada imamo situaciju da s jedne strane Vlada opravdano traži povećanje investicija u sektoru, što podržava i HT, ali s druge strane regulatorni okvir onemogućuje investiranje u najvažniji dio nove infrastrukture - optiku bez koje nije moguće ponuditi naprednije i nove usluge po nižim cijenama te su u nju investicije nužne, a riječ je o milijardama kuna, naglašava Mudrinić.

ZAGREB - Koncern Agrokor izdao je danas sedmogodišnje obveznice u iznosu od 300 milijuna eura, a prinos na obveznice do dospijeća je 9,875 posto, objavilo je danas nekoliko tvrtki iz sastava Agrokora u obavijestima o izdavanju jamstava. Obveznice će se, kako kažu u Agrokoru, koristiti za refinanciranje postojećih zaduženja. Agrokor je izdao danas obveznice s pravom prvenstva, uz jamstvo, denominirane u euru, koje se izdaju u globalnom obliku i koje su ponuđene na inozemnim tržištima kapitala, navodi se u obavijestima Konzuma, Leda, Zvijezde, Jamnice i PIK Vinkovci objavljenim na Zagrebačkoj burzi. Ukupan iznos izdanja obveznica je 300 milijuna eura, a datum dospijeća je 1. svibnja 2019. Prinos na obveznice do dospijeća iznosi 9,875 posto.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, u svojstvu skupština tvrtki Odašiljača i veza i Hrvatske pošte opozvao je danas dosadašnje i imenovao nove nadzorne odbore tih društava, a Nadzorni odbor Hrvatske pošte za novog predsjednika Uprave izabrao je Alena Premužaka, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Nakon imenovanja, novi Nadzorni odbor Hrvatske pošte održao je konstituirajuću sjednicu na kojoj je Nenad Zonjić izabran za predsjednika Nadzornog odbora i Drago Davidović za njegovog zamjenika. Sukladno preporuci Vlade, Nadzorni odbor opozvao je dosadašnju Upravu Hrvatske pošte, odnosno dosadašnjeg predsjednika Uprave Roberta Jukića te članove Nenada Puškara i Ranka Marinovića. Novim predsjednikom Uprave Hrvatske pošte imenovan je Alen Premužak, a Željko Žarko i Ranko Marinović članovima Uprave.

ZAGREB - Izgradnja nove upravne zgrade i distributivnog centra Tiska na zagrebačkom Žitnjaku je pri kraju i za lipanj se planira preseljenje sa više lokacija na Žitnjak. Investicija je vrijedna oko 18 milijuna eura, bez opreme i zemljišta, doznaje se u Agrokoru. Bruto površina je 14 tisuća četvornih metara, preseljenje se planira krajem lipnja, a na toj će lokaciji raditi više od 600 ljudi. Tisak je član koncerna Agrokor te vodeći hrvatski distributer tiskovina, duhanskih proizvoda, prepaid bonova i start paketa telekom operatera te ostalih proizvoda. Prema ranije objavljenim podacima, Tisak je u prošloj godini ostvario dobit prije oporezivanja u iznosu od 27,9 milijuna kuna te ukupne prihode od 3,24 milijarde kuna.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 13,7 milijuna kuna, a dionički su indeksi zabilježili rast, Crobex za 0,34 posto, na 1.813,07 bodova, a specijalizirani Crobex10 za 0,48 posto, na 987,96 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 2,9 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,95 posto, na 210,02 kune. Glavna skupština HT-a prihvatila je danas sve predložene odluke, među kojima i onu da se drugi dio dividende za 2011. od 11,07 kuna po dionici dioničarima isplati 21. svibnja. Dividenda za prošlu godinu ukupno iznosi 22,14 kuna po dionici, a polovica tog iznosa već je isplaćena dioničarima u veljači. Dionica Luke Rijeka ostvarila je 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je, nakon dva dana visokog rasta, danas pala za 6,9 posto, na 145,21 kunu. Milijunski promet danas su ostvarile još dvije dionice - Ericssona Nikole Tesle od gotovo dva milijuna kuna i Petrokemije sa 1,06 milijuna kuna. Obje bilježe rast cijene, Petrokemije za 0,66 posto, a Ericssona NT za 0,41 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙