FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić kazao je danas da smatra da je Vlada u vezi s pregovorima s investicijskim fondovima, koji se žele uključiti u restrukturiranje 3. maja, na dobrom tragu i da bi to bilo prihvatljivo rješenje i za regiju i za menadžment 3. maja. Brodogradnja je sigurno jedna od naših značajnih djelatnosti ne samo za Primorsko-goransku županiju, nego i za Hrvatsku, rekao je Vujić na redovitom tjednom susretu s novinarima. Dodao je da je svjestan da je ova Vlada dovedena pred svršen čin, da je nešto potpisano je te da se "prema Europi mora biti korektan i ne držati fige u džepu". Mislim da će ispregovarati da u ovoj godini imamo još zadnji vlak da bi brodogradnju spasili, da ne padne šaptom, rekao je. Naveo je da nam Europa nije ništa uvjetovala, osim kriterija, ali da je odredila da nećemo subvencionirati brodogradnju i da moramo to riješiti. Da je u tom rješavanju prepušteno da na to možemo samostalno utjecati, rješenje bi se već našlo, rekao je naglasivši da želi vjerovati da je na dobrom tragu da se pitanje 3. maja i Kraljevice riješi na zadovoljavajući način. Vujić je još rekao da je premijeru Zoranu Milanoviću upućeno pismo i da očekuje da će on uskoro primiti gradonačelnike Rijeke i Kraljevice, župana te predsjednike uprava i nadzornih odbora brodogradilišta Karaljevica i 3. maj.

ZAGREB - Starenje stanovništva, visoka razina javnog duga i ograničenost proračunskih sredstva ukazuju na nužnost znatnije dobrovoljne štednje za mirovinu i osiguranje ravnopravne tržišne utakmice i poticajne politike za sve proizvode dobrovoljne štednje za mirovinu i isplate mirovina, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom uredu za osiguranje. Sustav generacijske solidarnosti je neodrživ, a gospodarska i financijska kriza dodatno je naglasila značaj tog problema kroz porast nezaposlenosti i porast broja umirovljenika, rečeno je. Nameće se stoga potreba promjene mirovinskog sustava uz veće oslanjanje na individualnu kapitaliziranu štednju. Društva za osiguranje i različiti oblici životnog osiguranja prepoznati su u zemljama EU kao nositelji dobrovoljne štednje za mirovinu, istaknuto je iz uznošenje podatka da dobrovoljna štednja za mirovinu u europskim zemljama iznosi 30,3 posto imovine sektora stanovništava, dok je u Hrvatskoj tek 5,3 posto. Po iznijetim podacima, u Hrvatskoj je početkom 1990-ih omjer zaposlenih i umirovljenika iznosio 3:1, a tijekom tranzicijskom razdoblja se smanjivao - 2008. je iznosio 1,41:1, da bi 2010. pao na samo 1,26:1. Sadašnji omjer u zemljama OECD-a iznosi četiri zaposlena na jednog umirovljenika.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja usvojilo je Program rada u 2012. i 2013. kojim su definirani prioriteti u radu Agencije kroz četiri ključna strateška cilja, priopćeno je sa sjednice Vijeća. To su jačanje aktivnosti provedbe odnosno izvršne uloge Agencije, mijenjanje ponašanja poduzetnika i postizanje usklađenosti njihovih poslovnih strategija s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, jačanje kulture tržišnog natjecanja kod potrošača, nositelja drugih politika i tijela javne vlasti te priprema na promjene sustava kontrole državnih potpora i suradnju s tijelima i institucijama EU na funkcioniranje u uvjetima nakon pristupanja Hrvatske EU 1. srpnja 2013. Agencija će tako, između ostaloga, Ministarstvu gospodarstva, kao nositelju izrade zakona, podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koje su neophodne radi novih ovlasti koje će Agencija dobiti ulaskom Hrvatske u EU. Naime, pristupanjem Hrvatske EU, Agencija će, uz nacionalno zakonodavstvo u području zaštite tržišnog natjecanja, istodobno primjenjivati i članke 101. i 102. Ugovora o funkcioniranju EU te će postupanja hrvatskih poduzetnika moći biti predmet istražnih radnji ne samo Agencije već i Europske komisije.

OSIJEK - Županijska gospodarska komora u Osijeku pozvala je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da dođe u Osijek na sastanak s predstavnicima agrara zbog nagomilanih problema. Po riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu u osječkoj Komori, očekuje se da bi do tog sastanka moglo uskoro doći. Ima mnogo razloga da ministar dođe što prije, posebice zbog niza pitanja oko predstojeće žetve. S ministrom Jakovinom proizvođači i otkupljivači žele što hitnije razgovarati kako bi se počela rješavati teška situacija u agraru koja je mnoge poljoprivrednike već dovela na "prosjački štap", kazao je Nad. Napomenuo je kako sve poljoprivredne proizvođače i sudionike u agraru izuzetno zanima strategija hrvatske poljoprivrede.

ZAGREB - Niska likvidnost, pad dioničkih indeksa i pad cijene većine trgovanijih dionica obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost indeksa Crobex pala je 0,81 posto, na 1.813,58 bodova, a Crobex10 je oslabio 0,40 posto, na 997,53 boda. Redovni promet na Burzi iznosio je samo 8,1 milijun kuna, a svega su dvije dionice ostvarile milijunski promet. Dionica HT-a prodano je za 1,7 milijuna kuna, a cijena te dionice je pala 0,46 posto, na 205,21 kunu. Promet od 1,4 milijuna kuna ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena blago porasla, za 0,07 posto, na 226,90 kuna. Promet od 607,3 tisuće kuna imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, uz pad cijene od 0,12 posto, dok je dionica Zagrebačke banke protrgovano za 605,7 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 4,03 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙