FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura kliznuo nakon slabih pokazatelja iz eurozone

Autor: vmom
LONDON, 26. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog pogoršanja gospodarske klime u eurozoni, no veće gubitke europske jedinstvene valute priječila je odluka američke središnje banke da ostavi otvorenom mogućnost novih mjera poticaja.

Euro je tako prema dolaru oslabio oko 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3213 dolara. Ranije je nakratko dosegnuo najviše razine u tri tjedna od 1,3263 dolara, jer se dolar našao pod pritiskom zbog mogućeg novog kruga poticajnih mjera monetarne politike u SAD-u.

Dolar je prema jenu oslabio 0,7 posto, na 80,71 jen.

U fokusu tržišta bilo je priopćenje s dvodnevnog sastanka američke središnje banke Fed, završenog u srijedu. U priopćenju je njezin čelnik Ben Bernanke kazao da je Fed spreman pokrenuti novi krug kupovina obveznica ako američko gospodarstvo oslabi, a potvrdio je i da kamatne stope vjerojatno neće rasti prije druge polovine 2014. godine.

Takve poruke pritisnule su dolar, srušivši nakratko njegov tečaj prema euru na najnižu razinu u tri tjedna. Kasnije se stabilizirao jer su euro pogodile zabrinutosti zbog izvješća da je gospodarska klima u eurozoni u travnju pogoršana više no što se očekivalo.

"Ti su podaci jedan od razloga zbog kojih je euro i nadalje ranjiv. Slabost nije prisutna samo u glavnim europskim gospodarstvima već u eurozoni u cjelini", kazao je Ian Stannard, čelnik odjela europske valutne strategije u banci Morgan Stanley.

Prinosi na državne obveznice perifernih članica eurozone danas su porasli u takvom ozračju.

Ulagači na valutnim tržištima bili su skloniji prodajama jedinstvene europske valute i zbog glavobolja koje im zadaju prijetnje političke nestabilnosti koju bi mogli izazvati izbori u Francuskoj, Grčkoj i Nizozemskoj.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙