FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki podaci o BDP-u pogodili dolar

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 27. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u petak se spustio na višetjedne najniže razine prema euru i jenu na međunarodnim tržištima, pogođen vijestima o usporavanju rasta američkog BDP-a, dok je euro ionako podršku crpio iz uspješne aukcije talijanskih obveznica koja je ublažila zabrinutosti izazvane snižavanjem španjolskog kreditnog rejtinga.

U takvim je okolnostima tečaj eura dosegnuo nakratko najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru od 1,3270 dolara. Potom se njime trgovalo po 1,3259 dolara, što znači da je u konačnici ojačao 0,4 posto.

Dolar je bio pod pritiskom i prema jenu, oslabjevši za 0,5 posto, na 80,62 jena. Time se spustio na najniže razine od sredine travnja.

Tržišta je razočarao podatak iz SAD-a o usporavanju gospodarskog rasta, što povećava izglede za nastavak popustljive monetarne politike, odnosno za novi krug kvantitativnog ublažavanja, s negativnim utjecajem na dolar. Rast najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom je tromjesečju tako usporio na 2,2 posto, nakon tri posto u četvrtom tromjesečju.

Time su u drugi plan potisnute najnovije loše vijesti iz eurozone, a euro je već ranije podršku dobivao od uspješne aukcije talijanskih obveznica, koja je ublažila zabrinutosti izazvane nizom loših vijesti iz Španjolske.

Tako je međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor's snizila rejting Španjolske za dvije razine, uz negativnu prognozu, a upozorila je i na rizik sniženja kreditnih rejtinga gotovo svih članica eurozone. Najnoviji sumorni gospodarski pokazatelji iz Španjolske dodatno su istaknuli ozbiljnost situacije u toj prezaduženoj zemlji, pogođenoj rekordnom nezaposlenošću od 24,4 posto i padom prometa u maloprodaji 21 mjesec zaredom.

Prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice u petak su tako ponovo poskočili iznad šest posto, dok su ulagači sigurno utočište potražili u njemačkim obveznicama.

"Pogledate li snižavanje rejtinga Španjolskoj i loše gospodarske pokazatelje iz te zemlje, situacija se čini prilično sumornom", kazao je Jerermy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC Global Markets.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙