FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od grčkih previranja i španjolske nevolje s bankama pritisnuli euro

Autor: gple
LONDON, 9. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu stropoštao na višemjesečne najniže razine prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta zbog straha ulagača od političkih previranja u Grčkoj i krhkosti španjolskog bankovnog sektora.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 1,2946 dolara. Nakratko je kliznuo i na 1,2929 dolara, najnižu razinu od 23. siječnja. Bio je na još većem gubitku prema jenu, od 0,8 posto, i njime se trgovalo po 103,04 jena. Nakratko je kliznuo i na 102,85 jena, najnižu razinu od 16. veljače.

Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, i to 0,4 posto, spustivši se na 79, 58 jena. Nakratko je zabilježio i najnižu razinu prema jenu u dva i pol mjeseca od 79,41 jena.

Euro se našao pod pritiskom nakon što je skok prinosa na španjolske državne obveznice pokazao da ulagače zabrinjava rast troškova sanacije španjolskih banaka. Prinosi su prekoračili šest posto.

Tržišta su zabrinule vijesti iz financijskih izvora da će Madrid od zajmodavaca zatražiti da prikupe dodatnih oko 35 milijardi eura za potrebe rezervacija za potencijalno problematične zajmove koje trenutno u svojim portfeljima vode kao kvalitetne zajmove. Taj bi zahtjev dodatno pojačao pritisak na banke koje su već počele tražiti izvore svježeg novca u skladu s odgovarajućim zahtjevom europskog regulatora.

Ulagači pozorno prate i zbivanja u Ateni, s obzirom na očekivanja da nastojanja da se formira nova vlada nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora neće uroditi plodom. Time se dovodi u pitanje sporazum o međunarodnoj pomoći i povećavaju šanse da Grčka bude istisnuta iz eurozone.

"Nastavlja se prošlotjedni trend, a politički kaos u Grčkoj vjerojatno će biti uteg za euro i u doglednoj budućnosti", prognozira Joe Manimbo iz Western Union Business Solutionsa.

"Rast prinosa na španjolske obveznice dodatno pritišće euro i pruža ulagačima dodatni razlog za distanciranje od europske jedinstvene valute", dodaje Manimbo.

"U naredna četiri tjedna trebali bismo saznati tko kontrolira Grčku, kao i hoće li ostati bez novca ili će nastaviti ispunjavati uvjete iz međunarodnog sporazuma o pomoći, te kako španjolska vlada namjerava srediti stanje u svom bankovnom sektoru", dodaje Kathleen Brooks iz FOREX.coma.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙