FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori doveli u pitanje spremnost na štednju u Europi, euro oslabio

Autor: gple
LONDON, 7. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru, funti i jenu na međunarodnim tržištima valuta, budući da je ishod izbora u Francuskoj i Grčkoj potpirio sumnju u spremnost političara da ustraju u štednji u sklopu suzbijanja dužničke krize u eurozoni.

Euro je tako prema dolaru oslabio 0,4 posto, kliznuvši na 1,3024 dolara. Nakratko se na elektroničkoj platformi EBS spustio i na 1,29552 dolara da bi njegov pad zaustavili bliskoistočni fondovi valom kupovina.

Jedinstvena europska valuta bila je na gubitku i prema funti, kliznuvši na 80,37 penija. Spustila se i na najnižu razinu prema jenu od sredine veljače, te se njome trgovalo po 103,23 jena.

Dolar je ostao nepromijenjen na 79,83 jena, zadržavši se na razini na koju je kliznuo u petak nakon objave slabog izvješća o zapošljavanju u SAD-u u travnju.

Trgovci upozoravaju da će euro, koji je na početku tjedna kliznuo na najnižu razinu u tri mjeseca prema dolaru, te u tri i pol godine prema funti i u dva i pol mjeseca prema jenu, vjerojatno slabiti i u narednim danima.

Najveći je udarac pritom jedinstvenoj europskoj valuti zadao neuspjeh dvije vodeće grčke stranke da na nedjeljnim parlamentarnim izborima osiguraju potrebnu većinu za sastavljanje koalicijske vlade.

U Francuskoj je pak socijalistički kandidat Francois Hollande na nedjeljnim predsjedničkim izborima pobijedio sadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Obećao je, između ostalog, da će sporije uravnotežavati proračun nego njegov prethodnik.

"Reakcija na tržištima valuta pokazuje da ako se zaista iskristalizira da europski političari namjeravaju odstupiti od mjera štednje, tržišta će to smatrati jako negativnim", ističe Lutz Karpowitz iz Commerzbanka.

"Ishod u Grčkoj možda je najgori koji smo mogli očekivati. Sastavljanje vlade koja bi podržavala štednju čini se nemogućom zadaćom", konstatira Karpowitz.

Trgovina na burzama bila je u ponedjeljak prigušena zbog praznika u Velikoj Britaniji a neki trgovci upozoravaju da bi se euro u narednim danima mogao učvrstiti ispod razine od 1,29 dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙