FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura ojačao, dolar pod pritiskom pred odluku Feda

Autor: vmom
LONDON, 25. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu se spustio na najnižu razinu u tri tjedna prema košarici vodećih svjetskih valuta zbog očekivanja duljeg razdoblja niskih kamatnih stopa u SAD-u, dok je euro dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru, dijelom zahvaljujući padu prinosa na državne obveznice perifernih članica eurozone.

Dolarov indeks .DXY spustio se tako na 79.038 bodova pred objavu priopćenja sa sastanka američke središnje banke Fed, a očekuje se da će ona potvrditi kako namjerava zadržati kamatne stope blizu nule do kraja 2014. godine.

Nakon što je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo 1,3237 dolara, eurom se potom trgovalo po 1,3213 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od tek 0,1 posto. Euro je ojačao i 0,5 posto prema funti, na 82,22 penija, nakon vijesti da je britansko gospodarstvo ponovno u recesiji.

Dolar je oslabio i 0,2 posto prema jenu, na 81,17 jena.

Olakšanje ulagačima donijele su jučerašnje uspješne aukcije nizozemskih, španjolskih i talijanskih obveznice, uz niže prinose, no trgovci valutama kažu da euro i dalje ranjiv zbog problema s proračunom i političkom neizvjesnošću u nekoliko zemalja članica eurozone.

U fokusu tržišta je završetak dvodnevnog zasjedanja američkog Feda koje će ulagači pratiti radi naznaka mogućeg daljnjeg ublažavanja monetarne politike, poglavito nakon najnovijih američkih podataka o novim radnim mjestima, koji su bili slabiji od očekivanja.

"Tečaj eura prema dolaru postupno klizi prema dolje, no ne tako brzo kao što su mnogi na tržištu mislili, vjerojatno zato što prinosi na državne obveznice perifernih članica nisu previše porasli", kazao je Paul Robson, valutni strateg u RBS-u.

"Zasjedanje vijeća za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) bit će važno, a ponajprije tiskovna konferencija Fedova čelnika Bena Bernankea, dok će tržišta pratiti naznake eventualnih promjena u izjavama vezanim za operaciju Twist i gospodarske rizike, prije svega zbog razočaravajućih podataka o novim radnim mjestima u SAD-u".

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙