FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske 21,00 sat:

ZAGREB - Delegacija Republike Hrvatske, predvođena prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem i ministrom financija Slavkom Linićem, sudjelovat će na Godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu 18. i 19. svibnja, priopćeno je iz Odnosa s javnošću Vlade. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić tom će prilikom održati prezentaciju i potencijalnim investitorima predstaviti niz važnih projekata i mogućnosti investiranja u Republici Hrvatskoj.

ZAGREB - Komisije "Iustitia et pax" HBK izrazila je na jučer održanoj sjednici zabrinutost zbog poskupljenja energenata, komunalnih pristojbi, a posebno vode, koja je osnovni uvjet života. Iustitia et pax podsjeća da se zauzimala za besplatni socijalni minimum zbog, s jedne strane neodvojivosti pristupa vodi od osnovnog ljudskog prava na život, a s druge strane upravo zato što Hrvatska pripada krugu zemalja s najbogatijim vodnim zalihama. Komisija izražava neslaganje s javnim umanjivanjem simboličke vrijednosti Bleiburga kao simbola stradanja hrvatskoga naroda od strane komunističkog terora na kraju II. svjetskog rata i u vrijeme poraća. "Takvim se postupcima zbunjuje hrvatska javnost, kao što je to slučaj i kod promjena obilježavanja državnih blagdana, a što ima za cilj brisanje povijesnog pamćenja hrvatskog naroda", ističe Komisije i dodaje kako podupire i poziva sve ljude dobre volje, a osobito vjernike da u nedjelje, 20. i 27. svibnja, izraze svoje opredjeljenje za život potpisivanjem "Deklaracije o zaštiti početka ljudskoga života i prava djeteta".

DUBROVNIK - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović za današnjeg je posjeta Dubrovniku komentirao i odluku Vlade RH o raskidu ugovora o gradnji pelješkoga mosta, dodajući kako je vjerojatno našla najbolji mogući odgovor jer je riječ o odluci ekonomske naravi. "Smatram kako nijednu od mogućih opcija kad je u pitanju ujedinjavanje hrvatskog teritorija načelno ne treba odbaciti i vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo si moći priuštiti više različitih opcija", rekao je Josipović

ZAGREB - Nagrada za Europski govor godine koju dodjeljuju Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb ove je godine pripala hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću za govor održan prilikom potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji dana 9. prosinca 2011. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

ZAGREB - Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je oštro osudio svako izražavanja mržnje i nesnošljivosti prema pripadnicima romske nacionalne manjine u povodu nedavnih događaja u Škabrnji, koju su zbog prosvjeda mještana napustili Romi, te osnivanje stožera za obranu Like od Roma. Odbor je pozvao mjerodavne ustanove da poduzmu potrebne mjere kako bi se osiguralo poštovanje zakona radi omogućavanja mirnog suživota i tolerancije među svim hrvatskim građanima. Posebno je pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova, mjerodavna državna odvjetništva i sudove te inspekcijska tijela da osiguranju procesuiranje i sankcioniranje svih protupravnih i kažnjivih radnji bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost počinitelja

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je raspravio izmjene Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata, te izmjene Zakona o financijskom osiguranju, koje su usklađene s direktivama Europske unije.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2011. godinu, koji je podnijela Agencija za zaštitu osobnih podataka. Agencija u izvješću navodi kako su nakon godinu dana provedbe Zakona vidljivi rezultati poboljšanja zakonodavnog okvira pristupa informacijama.

POŽEGA - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je bila u Požegi gdje je izaslanicima za nedjeljni Opći sabor HDZ-a te članovima stranke predstavila svoj program. "Moj program se po svemu razlikuje od programa drugih kandidata, a razgovor sa stranačkim kolegama i kolegicama u HDZ-u nije kampanja, rekla je Kosor objašnjavajući da je kampanja kada su parlamentarni ili predsjednički izbori. A kako je istaknula, ovo su razgovori s kolegama.

ČAKOVEC - U sklopu predizborne kampanje, kandidat za predsjednika HDZ-a dr. Darko Milinović boravio je danas u Čakovcu, gdje se u stranačkim prostorijama županijske organizacije obratio izaslanicima za 15. Sabor HDZ-a. Odgovarajući na novinarsko pitanje o izboru za predsjednika HDZ-a, Milinović je rekao da očekuje pobjedu te dodao kako je biračko tijelo HDZ-a sazrjelo i da će sigurno odlučiti o dobroj, ali i o pobjedničkoj budućnosti HDZ-a.

SPLIT - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko je večeras u Splitu, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio kako očekuje pobjedu za stranačkog predsjednika već u prvom krugu na izbornom Saboru HDZ-a u nedjelju 20. svibnja, te da će nakon tog Sabora "imperativ biti graditi jedinstvo stranke".

POREČ - Istarski župan Ivan Jakovčić predstavio je danas u Poreču bezalkoholno piće "Gineta", napitak od plodova smrikve ili smrički koji će se proizvoditi u suradnji s Jamnicom. Riječ je o autohtonom hrvatskom proizvodu iz Istre koji je rezultat kvalitetne suradnje i želje za unapređenja hrvatske turističke i gastronomske ponude, kazao je Jakovčić predstavljajući piće kojim će se baviti u svojoj poduzetničkoj budućnosti.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potpisao je danas s hrvatskim "navijačkim veleposlanstvom", koje predstavlja udruga Regionalni centar za mlade iz Rijeke, povelju o suradnji radi što veće sigurnosti i što boljeg informiranja naših navijača na Europskom prvenstvu u nogometu u Poljskoj i Ukrajini.

ILOK - Za nešto manje od mjesec dana u Iloku bi trebalo završiti preuređenje kurije Brnjakovića u posjetiteljski centar Srijem, u što će gradske vlasti uložiti nešto manje od pola milijuna eura osiguranih iz pretpristupnog fonda Europske unije (EU) IPA IIIc, rečeno je tijekom predstavljanja dosad završenih radova. Po riječima iločkoga gradonačelnika Miroslava Janića, projektom se želi dodatno unaprijediti razvoj turizma, vinarstva i vinogradarstva na području Srijema i Vukovarsko-srijemske županije te potaknuti ukupni gospodarski razvitak iločkoga područja.

ZAGREB - Hrvatskoj treba stabilna obiteljska politika jer je to dugoročni strateški interes ne samo ekonomskog već i ukupnog društvenog razvoja, a mjere obiteljske politike treba usmjeriti na poboljšanje uvjeta života obitelji na niskonatalitetnim područjima kao i na faktore koji limitirajuće djeluju na broj djece u obitelji, istaknuto je na znanstvenoj tribini "Demografski problemi Hrvatske" . Demografski stručnjaci složili su se da su te mjere potrebne kako bi se riješili nepovoljni demografski trendovi u Hrvatskoj - sve veći udio starijeg stanovništva, stariji radni kontingent, prirodna depopulacija stanovništva te veća emigracija nego imigracija.

ŠIBENIK - Županijski sud u Šibeniku na današnjem ročištu protiv Dragana Paravinje, vozača kamiona optuženog za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički u lipnju prošle godine te za još jedan pokušaj silovanja, zatražio je dodatna vještačenja u postupku. Sud je zatražio određena dodatna vještačenja koja nisu provedena tijekom istrage, a glavna je rasprava odgođena dok se ona ne provedu, objasnio je u izjavi za novinstvo glasnogovornik Županijskoga suda Branko Ivić

ZAGREB - Kratkim ciklusom filmova u kojima je glumio Zlatko Crnković, zagrebačko kino "Tuškanac" prisjetit će se idućeg tjedna tog istaknutog hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca koji je preminuo u veljači ove godine, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez. Iz njegove bogate karijere, započete krajem pedesetih godina prošlog stoljeća i filmografije koja broji pedesetak naslova, za ciklus su odabrana tri filma, "Mrak" Dana Okija iz 2011. u kojemu je odigrao svoju posljednju ulogu, "Timon" (1973.) Tomislava Radića i "Tu" (2003.) Zrinka Ogreste.

OSIJEK - Na okruglome stolu pod nazivom "Znanje - temelj konkurentnosti i razvoja", održanom danas na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, hrvatski su akademici upozorili da je "došlo vrijeme opće mobilizacije nacije na znanje i izvrsnost". Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić istaknuo je kako su, nažalost, u Hrvatskoj znanje i izvrsnost još marginalizirani te da se sada "plaća račun neulaganja u znanje". Dodao je kako se sustav utemeljen na znanju i izvrsnosti na stvara preko noći i da je to dugotrajan, ali jedini ispravan put.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i ugledni gosti iz Kine na čelu s predsjednikom Šangajskog instituta za međunarodnu trgovinu Sunom Haimingom i zamjenicom direktorice Nacionalnog ureda za promociju kineskoga jezika Vlade Narodne Republike Kine - Hanban Jin Wei sudjelovali su danas u Studentskome centru (SC) zagrebačkoga Sveučilišta u programima Tjedna kineske kulture koji se održava do 18. svibnja.

ZAGREB - Academia Cravatica (AC) izvijestila je danas kako je stotine milijuna Kineza vidjelo ovih dana nastup pripadnika Kravat-pukovnije i Hrvatsku - Domovinu kravate na ekranima Kineske državne televizije-CCTV. AC podsjeća kako već treću godinu tijekom ljetnih mjeseci, subotom i nedjeljom u podne i prvih popodnevnih sati na Markovom trgu i u užem središtu Zagreba, pripadnici počasne postrojbe "Kravat-pukovnija" izvode program postrojavanja, pregleda naoružanja i smjene straže.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙