FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 13. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i njezin predsjednički kandidat Tomislav Nikolić odlučio je da će ipak sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja. Nikolić, koji je u subotu izjavio da je blizu odluci da ne sudjeluje u drugom krugu predsjedničkih izbora jer bi time "dao legitimitet izbornoj krađi", u nedjelju je kazao kako je ipak odlučio sudjelovati u drugom krugu, ali je dodao kako će se njegova stranka, koristeći se svim zakonskim mogućnostima, nastaviti boriti za utvrđivanje ''pravih rezultata'' općih izbora održanih 6. svibnja. "Oni (vlast) bi svakako proglasili pobjedu, sudjelovali mi ili ne. Ostalo bi samo destabiliziralo Srbiju u najteže vrijeme", rekao je Nikolić u izjavi koju prenosi srbijanska agencija Tanjug. Nikolić je također najavio kako će, pobjedi li na predsjedničkim izborima, građani ''doznati što je prava istina'', te je njegovu protukandidatu, predsjedniku Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću poručio kako izbori u drugom krugu ''moraju biti demokratski i pošteni''. Predsjedništvo SNS-a na subotnjoj sjednici donijelo zaključak da ta stranka ne priznaje rezultate izbora koje je u objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo, nakon čega je Nikolić najavio prosvjede širom Srbije. Naveo je kako SNS ima ''mnogo dokaza o neregularnosti izbora''. No, nakon njegove odluke da sudjeluje u drugom krugu, ostaje nepoznato hoće li biti najavljenih prosvjeda. Iz srbijanskog državnog izbornog povjerenstva poručeno je da su opći izbori održani bili potpuno regularni.

ATENA - Čelnici triju glavnih stranaka u Grčkoj došli su u nedjelju na zadnje pregovore s predsjednikom Karolosom Papuliasom kako bi pokušali sastaviti koalicijsku vladu i tako izbjegli nove izbore koji bi zemlju mogli gurnuti u stečaj i primorati je da izađe iz eurozone. Čelnici konzervativne Nove demokracije, radikalne ljevičarske Sirize koja se protivi štednji što je nameću vjerovnici (MMF i EU) i socijalisti iz PASOK-a sudjeluju u tim pregovorima. Tim su redom stranke osvojile prva tri mjesta na parlamentarnim izborima 6. svibnja, ali nijedna nije dobila dovoljnu većinu i njihovi čelnici, jedan za drugim, nisu uspjeli sastaviti većinu i Papuliasu su vratili mandate za sastav vlade. Predsjednik Papulias će zatim primiti izaslanike četiriju manjih stranaka, uključujući neonacističku Zlatnu zoru, koji su na zadnjim izborima ušli u parlament. Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

RIM - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju katolike da zaštite najslabije skupine u društvu koje sadašnja kriza najviše pogađa, u prigodi pastoralnog posjeta Arezzu u Toskani. "Biti solidaran sa siromašnima znači prihvatiti Božji plan po kojemu smo svi jedna obitelj", rekao je Papa u homiliji, podsjetivši da "sadašnja situacija posebno pogađa najslabije skupine (društva) i jako zabrinjava mlade". "Zamršenost problema otežava pronalaženje brzog i uspješnog rješenja za izlazak" iz krize, priznao je pred skupom na kojemu su bili svi toskanski biskupi. "Obzir prema drugima poticao je Crkvu kroz stoljeća da bude solidarna s onima koji su u potrebi, dijeleći svoja dobra, promičući prave životne vrijednosti i boreći se protiv poštrošačke kulture koja je zavela mnoge, uzrokujući duboku duhovnu krizu", rekao je. "Zaštita obitelji kroz pravedne zakone koji će zaštititi najslabije, važna je za očuvanje društvenog tkiva i za pružanje nade u budućnost", dodao je.

BEJRUT - Devet ljudi, među kojima sedam civila, ubijeno je u nedjelju u Siriji, mjesec dana otkako je službeno stupilo na snagu primirje koje se sustavno krši, izvijestila je sirijska nevladina organizacija. "Pet civila je ubijeno, a 18 ranjeno u napadu vladinih snaga na selo Al-Tamanat Ghab, blizu Hame", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Još četvero ljudi ubijeno je u sukobi sa snagama režima na drugim lokacijama diljem Sirije. Tijekom noći topničkom vatrom napadnuta je Duma, desetak kilometara od Damaska. U subotu su u sukobima diljem Sirije poginule 22 osobe, usprkos nazočnosti međunarodnih promatrača koje je UN rasporedio kako bi nadzirali provedbu primirja koje je službeno na snazi od 12. travnja. Po informaciji OSDH-a, više od 900 ljudi, među kojima gotovo 700 civila, poginulo je u sukobima od početka primirja, a u gotovo 14 mjeseci nasilja i sukoba život je izgubilo 12.000 ljudi, uglavnom civila.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙