FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 13. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TEHERAN - Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi je izjavio u subotu da njegova zemlja želi "prihvaljivo rješenje" za sve strane tijekom nuklearnih pregovora s velikim silama 23. svibnju u Bagdadu, prenosi službena agencija Irna. On je u razgovoru s bivšim francuskim premijerom Michelom Rocardom, koji je u privatnom posjetu Teheranu, izjavio da se na sastanku u Bagdadu nada ozračju obostranog povjerenja i dobre volje kako bi se ostvario napredak u pregovorima. Zapad i Izrael smatraju da Iran želi izraditi atomsko oružje, i ta će zemlja s predstavnicima skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) nastaviti razgovore pokrenute 14. travnja u Turskoj. Salehi je zaželio "rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve strane uz poštivanje neotuđivih prava Irana u pogledu civilnog nuklearnog programa. Iran odbija obustaviti svoj nuklearni program, posebice obogaćivanje urana, ali je dao na znanje da bi mogao obustaviti obogaćivanje na 20 posto, o čemu se pregovara s velikim silama. Prije sastanka u Bagdadu, Iran u ponedjeljak u Beču treba nastaviti razgovore s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i taj će sastanak biti test za iranske namjere, drže zapadni diplomati i stručnjaci.

MADRID - Tisuće "ogorčenih" prosvjedovale su u subotu u središtu Madrida, godinu dana nakon nastanka pokreta u Španjolskoj kojim su ukazali na krizu, korupciju i nezaposlenost. Ponovivši slogane poput "Oni nas ne predstavljaju", "Nećemo plaćati vaš dug" i "Mi nismo roba u rukama politike i bankara", prosvjednici su u kolonama stizali s četiri strane grada prema Puerti del Sol, središnjem trgu Madrida, gdje je pokret nastao 15. svibnja 2011. Tamo namjeravaju organizirati četverodnevnu "stalnu skupštinu" i izbjeći službenu zabranu prema kojoj skupovi moraju završiti svake večeri u 22 sata. I u 80 gradova Španjolske predviđeni su prosvjedi. "Ovdje smo jer smo i dalje indignirani politikom štednje koju nam nameće naša gospodarska elita", rekao je jedan sudionik, dok je drugi dodao da je "važno pokazati da smo i dalje tu, i da tisuće ljudi žele promjenu". Prošle godine je skup trajao mjesec dana i postao simbol nezadovoljstva zemlje. U posljednjih godinu dana nezaposlenost je u Španjolskoj dodatno prorasla i iznosi 24,4 posto aktivnog stanovništva, dok vlada provodi politiku štednje bez presedana.

TEL AVIV - Više tisuća Izraelaca okupilo se u subotu u središtu Tel Aviva na prosvjedu protiv skupoće i socijalnih nejednakosti, javlja AFP. Oni su nosili transparente na kojima su isticali da "zahtijevaju socijalnu pravdu, a ne milost", te da žele da "zemlja bude vraćena u ruke građana". Neki od transparenata su bili usmjereni izravno protiv premijera Benjamina Netanyahua, čiji su odlazak tražili. Netanyahu je u kolovozu 2011. imenovao ekonomista Manuela Trajtenberga na čelo vladinog odbora za pregovore s izraelskim prosvjednicima i preporuku gospodarskih mjera za prevladavanje krize, što je također izazvalo brojne kritike.

DUBLIN - Više od polovice irskih irača koji su pozvani na referendum 31. svibnja o fiskalnom paktu o proračunskoj stezi, glasat će "za", prema ispitivanju koje će u nedjelju objaviti Sunday Business Post. Ta anketa pokazuje da će se 53 posto Iraca na referendumu odlučiti "za", 31 posto " protiv" i 16 posto je neodlučno, prema tom ispitivanju provedenom od ponedjeljka do srijede na 1.000 ljudi. Novi europski sporazum će uvesti "zlatna pravila" o ravnoteži javnih financija. Dogovorile su ga vlade 25 zemalja članica EU-a. Krajem 2010. Irska je, na rubu bankrota u bankovnom sektoru, potpisala plan hitne pomoći od 85 milijardi eura s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom, što ju je prisililo na stroge mjere štednje.

ADEN - Jemenske postrojbe su u subotu pokrenule veliku ofenzivu kako bi od al Qaede preuzele kontrolu nad dva grada na jugu zemlje, objavili su vojni i plemenski predstavnici i obznanili da je u sukobima 12 poginulih. Istovremeno šest boraca al Qaede je ubijeno u napadu američke bespilotne letjelice na njihovo vozilo na jugu Jemena. Jedan vojni dužnosnik je rekao da je vojska, uz podršku zrakoplovstva i mornarice, pokrenula veliku ofenzivu kako bi od al Qaede preuzela gradove Zanjibar i Jaar. Ministar obrane Mohammed Nasser Ahmed nadzire primjenu vojnog plana.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙