FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je javni natječaj za glavnog ravnatelja policije koji prema propisanim uvjetima ne smije biti član političke stranke i mora imati zvanje glavni policijski savjetnik. Kandidati, uz visoku stručnu spremu, moraju imati najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika, položen državni stručni ispit, te položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik. Posebnim uvjetima, objavljenim na internetskim stranicama MUP-a, propisano je da kandidati moraju imati osobnu dostojnost za obavljanje policijske službe, posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost te da ne smiju biti član političke stranke. Tekst natječaja objavljen je na internetskim stranicama MUP-a na kojima je dostupan i obrazac za prijavu. Natječaj za glavnog ravnatelja policije raspisan je nakon što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer rekao da Vlada odustaje od izmjena Zakona o policiji te da će u skladu s preporukom Europske komisije provesti postojeći zakon prema kojem na rukovodeća mjesta mogu biti imenovani samo osobe koje imaju zvanja glavnog policijskog savjetnika i policijskog savjetnika.

ZAGREB - Prvi put po načelu 'jedan član - jedan glas' oko 38.000 članova SDP-a danas će birati predsjednika stranke, odnosno mandat ponovno povjeriti aktualnom predsjedniku i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću koji se jedini kandidirao za čelno mjesto u SDP-u. Glasovanje će biti otvoreno od 9 do 18 sati na 529 biračkih mjesta u svim stranačkim županijskim organizacijama. Najviše birača, njih oko 6400, glasovat će u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija gdje pravo glasa ima 3980 članova SDP-a. Prvi rezultati izbora očekuju se u subotu oko 20 sati, a iako je središnja izborna komisija dužna pobjednika objaviti do 14. svibnja, Milanović će kao jedini kandidat potvrdu za novi mandat na čelu stranke dobiti večeras. Milanovićevu kandidaturu SDP-ov Glavni odbor potvrdio je krajem travnja, kada su potvrđene i kandidature za čelna tijela stranke, odnosno za potpredsjednike SDP-a, članove Predsjedništva, Glavnog odbora itd. Za te stranačke funkcije izbori će se provesti 2. lipnja na SDP-ovoj konvenciji.

RIJEKA - Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović jučer je na skupu u Rijeci istaknuo potrebu zajedništva u stranci poručivši da u HDZ-u "nema mjesta onima koji bi radili na blokovskoj podjeli unutar stranke". Neki bi u javnosti i u drugim političkim strankama željeli da u HDZ-u dođe do razdora, ali mi to nećemo dozvoliti, naglasio je Milinović na predstavljanju izaslanicima i članovima stranke. Kazavši kako se mora priznati da je HDZ prvi put u povijesti druga politička stranka po snazi u zemlji, ocijenio je da je "demokratski korak unazad" za HDZ bio kad nije čestitao pobjednicima na prošlim parlamentarnim izborima. No, istaknuo je, slijedi konsolidacija HDZ-a pa će, kako je rekao, vrlo brzo SDP učiti od HDZ-a o demokratskim iskoracima, a SDP-u će "klecati koljena" i to već na sljedećim lokalnim izborima. Ocijenio je da HDZ nema značajnijeg utjecaja na političku situaciju u velikim gradovima Hrvatske zbog nametanja kandidata na lokalnim izborima iz stranačke središnjice te obećao da će se to promijeniti ako on pobijedi. HDZ mora biti središnja stranka demokršćanskog usmjerenja, rekao je Milinović i pozvao na ujedinjavanje srodnih stranaka.

KARLOVAC - U naletu teretnog vlaka sinoć je u 20,45 sati na željezničkoj pruzi u Sv. Petru Mrežničkom kod Duge Rese stradala jedna osoba, čiji identitet za sada nije poznat, priopćila je karlovačka Policijska uprava.

VUKOVAR - Stota obljetnica osnutka Hrvatskoga veslačkog kluba Vukovar proslavljena je sinoć na svečanom skupu u Hrvatskom domu u Vukovaru. Hrvatski veslački klub Vukovar osnovan je 1912. pod imenom Veslački klub Vukovar, a sadašnje ime klub je dobio 1992. u Zagrebu, tijekom progonstva Vukovaraca. U Domovinskom ratu poginulo je, ubijeno ili nestalo 32 članova tog vukovarskog kluba. "Hrvatski veslački klub Vukovar dao je veliki doprinos u procesu povratka tijekom mirne reintegracije, a na njihove kvalitetne rezultate, koje postižu i danas, izuzetno smo ponosni", rekao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Na svečanosti proslave stotog rođendana vukovarskih veslača, na kojoj su pojedincima uručene klupske plakete, bili su i izaslanik predsjednika Republike ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

SPLIT - Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Splitu sinoć je izveo prvu od dvije baletne gala-večeri pod zajedničkim nazivom "Odabrane stranice baletne literature - Od klasika do suvremenosti" kojima se završava ovogodišnja plesna sezona u splitskom HNK-u.

Druga baletna večer bit će održana sutra. Na programu je ukupno 13 plesnih izvedbi, odnosno autorskih koreografskih kreacija članova ansambla i dijelova iz baletnih predstava splitskog HNK-a. Ravnateljica Baleta splitskog HNK-a Almira Osmanović izjavila je kako se pri kreiranju takvog završetka plesne sezone u Splitu vodilo računa o tome da svatko u publici "nađe nešto za sebe" uz glazbu različitih vremenskih razdoblja, stilova i autora.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙