FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Na današnji dan, 2. svibnja prije 17 godina u znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak', pobunjeni Srbi su, raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem napali središte Zagreba gdje je poginulo šestero ljudi. Prvi projektili pali su u 10,23 sati, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta. U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno, 39 teško i 136 lakše. Bila je to osveta pobunjenih Srba za poraz u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama tada otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić kojega je Haaški sud, zbog zapovijedi da se raketira Zagreb, odnosno za ratni zločin, osudio na 35 godina zatvora. U spomen na žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

OKUČANI

Sedamnaesta godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije za nepuna 32 sata oslobodili i pod hrvatsku suverenost vratili 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije obilježena je jučer u Okučanima polaganjem vijenaca, misom zadušnicom za poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu te sportskim igrama ratnih veterana Brodsko-posavske županije. U akciji je poginulo 42, a 162 branitelja su ranjena, a nakon nje ponovno je uspostavljena željeznička i cestovna veza Zagreba s istočnom Slavonijom. Obraćajući se pripadnicima Hrvatske vojske i policije, sudionicima akcije i građanima Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, kazao je da će Bljesak u hrvatskoj povijesti ostati upisan zlatnim slovima, te da ga se s ponosom sjećamo. Naglasio je da je akcija "pokazala jedinstvo i odlučnost hrvatskih građana da u legitimnom oslobodilačkom ratu razbiju oružanu pobunu protiv hrvatske države i oslobode vlastiti državni teritorij". Svečanosti u Okučanima bili su nazočni potpredsjednici Sabora Josip Leko, Milorad Batinić, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, te ministri Ivan Jakovina i Predrag Matić Fred i drugi.

ZAGREB

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg čelnika Hrvatskih šuma Darka Beuka kojeg se tereti da je u aferi "Fimi media" poslujući s istoimenom marketinškom tvrtkom oštetio Hrvatske šume za nešto više od milijun kuna. Beukov branitelj Mate Matić potvrdio je da pregovara s tužiteljstvom i traži način za postizanje sporazuma koji bi zadovoljio obje strane.

ZAGREB

Svjedočenjem trojice novih svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu danas se nastavlja suđenje bivšim pripadnicima specijalne policije Franji Drlji i Boži Krajini za ubojstvo šestero srpskih civila u selu Grubori kraj Knina 1995. Za taj ratni zločin bio je optužen i Igor Beneta, također bivši specijalni policajaca, čije je tijelo u travnju prošle godine pronađeno obješeno u šumi pored Otišića na zadarskom području. U policiji tvrde da je riječ o samoubojstvu, no zbog sumnjivih okolnosti smrti državno odvjetništvo vodi istragu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙