FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 15. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

OSIJEK

Osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan predvodio je danas, na Uskrs po julijanskom kalendaru, u osječkoj pravoslavnoj crkvi „Uspenija presvete Bogorodice“ središnju uskrsnu liturgiju za tu eparhiju. Episkop Lukijan pozvao je vjernike da „zavire u svoja srca i pronađu istinske vrijednosti koje su današnjem čovjeku potrebnije neko ikada“. Uskrs je najveći kršćanski blagdan nade i vjere „jer je uskrsli Krist svojim mukama i uskrsnućem za svakoga od nas otvorio vrata neizmjerne i vječne ljubavi, a na nama ljudima je da to slijedimo“, kazao je episkop Lukijan. Zaželio je da trajni mir zavlada u srcima svih ljudi i pozvao da se ne zaborave oni koji pate, kojima je teško, koji su bez posla, bolesni, nemoćni i usamljeni. Episkop Lukijan pročitao je ovogodišnju uskrsnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja, u kojoj patrijarh Irinej poziva pravoslavne vjernike da "razlikuju dobro od zla" te da "čuvaju svetinju braka". Također je pozvao na molitvu za "braću i sestre na Kosovu i Metohiji".

DUBROVNIK

U Dubrovnik je ovoga vikenda stiglo pet putničkih brodova na kružnim putovanjima s gotovo 12 tisuća turista. Jučer je na tri broda na kružnim putovanjima doputovalo sedam tisuća turista, a danas su na vezu u gruškoj luci bila dva mega kruzera - Costa Fortuna s tri tisuće putnika, te Queen Victoria s 1.700 putnika.Unatoč lošem vremenu i obilnoj kiši, i jučer i danas ulice povijesnog središta Dubrovnika bile su prepune turista a gužvi je bilo i na Dubrovačkim zidinama te žičari za Srđ.

Za idući vikend u Dubrovniku se očekuju kruzeri kojima će doputovati više od 13 tisuća turista.

VARAŽDIN

Dodjelom nagrada u varaždinskom Multimedijalnom centru KULT završio je danas treći Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI. Od 183 filma pristigla iz 25 zemalja, za nagradu VAFI je u tri kategorije – MINI, MIDI i MAXI - konkuriralo njih 86, a najboljima su proglašeni filmovi iz Italije, Portugala i Velike Britanije. O pobjednicima je odlučivao žiri kojem je na čelu bila potpredsjednica Međunarodne asocijacije animiranog filma (Association Internationale du Film d'Animation - ASIFA) Sayoko Kinoshita, a uz nju umjetnički direktor Zagreb filma Simon Bogojević Narath i predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević. U kategoriji MINI, u kojoj su se natjecali najmlađi autori, u dobi do 10 godina, u konkurenciji 25 filmova žiri je najboljim proglasio animirani film "Mala gusjenica" peteročlane grupe autora iz talijanskog grada Brescie. U kategoriji MIDI, autora u dobi od 11 do 14 godina, od 36 filmova najboljim je proglašen film "Naša zemlja" grupe autora iz portugalskog Cape Verta, a u kategoriji MAXI, autora u dobi od 15 do 18 godina, u konkurenciji 25 animiranih filmova prvo je mjesto osvojio film "Živi zid: POV" petero mladih autora iz Bristola u Velikoj Britaniji. Ove je godine, uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice za djecu, dodijeljena i nagrada PLAVI VAFI za film koji najviše promiče dječja prava, a dobio ju je film "Dome, slatki dome" grupe autora u dobi od 6 do 10 godina iz Senaga, Italija.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙