FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT - Predsjednik Hrvatskih laburista- Stranke rada Dragutin Lesar izjavio je sinoć u Splitu da je ta stranka već počela pripreme za lokalne izbore 2013. te da će po njegovoj procjeni na njih izaći samostalno. Hrvatski laburisti splitsko-dalmatinske podružnice večeras su u Splitu u Lesarovoj nazočnosti u drugom krugu izabrali Tea Kovačevića za predsjednika, a Blaženku Galić za tajnicu, te devet članova Izvršnog odbora. Kako je rekao Dragutin Lesar, Hrvatski su laburisti pripreme za lokalne izbore počeli početkom ožujka u cijeloj Hrvatskoj Ovih smo dana na području Dalmacije gdje obavljamo politički dio razgovora i dogovora, a onda dolazi stručni tim s radionicama i učenje o lokalnoj samoupravi, rekao je. Sve što ćemo od sada do svibnja sljedeće godine raditi u vezi je s lokalnim izborima i okretanju problemima u lokalnoj zajednici, kazao je Lesar novinarima dodavši kako on osobno procjenjuje da će Hrvatski laburisti na lokalne izbore izaći samostalno. Upitan što misli o tome da se ubuduće plaće neće moći isplaćivati bez doprinosa, Lesar je odgovorio kako je to konačno dobra stvar.

OSIJEK - Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić otvorila je sinoć u Galeriji Waldinger izložbu akademskog kipara Alema Korkuta pod nazivom „Slabost, snaga“ te je prisustvovala promociji knjige Helene Sablić Tomić "O strasti, čitanju, dokolici". Na Korkutovoj izložbi je istaknula kako je riječ o umjetniku suvremene umjetnosti koji u prostore unosi prirodne materijale i trendovski upozorava na važnost odnosa čovjekove slobode u kreativnom stvaranju. O izložbi je govorila i Marina Viculin, ravnateljica Klovićevih dvora, koja je postavila izložbu, naglasivši kakao je serija radova „Slabost, snaga“ zasnovana na geometrijskim tijelima koji su izrađeni od različitih materijala. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako je Osijek oduvijek bio grad kulture, gdje suvremena umjetnost zauzima posebno mjesto. Ministrica Zlatar večeras je sudjelovala i na promociji knjige Helene Sablić Tomić „O strasti, čitanji, dokolici“. Na upit kako ocjenjuje osječki književni opus rekla je da je Osijek u književnom smislu „grad prepoznatljiv po književnom stvaralaštvu koje pronosi ime grada daleko izvan njegovih granica“.

ZAGREB - Medicinski stručnjaci na jučerašnjem su se okruglom stolu o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) složili kako je novim zakonom postignut značajan napredak, ali su iznijeli i upozorenja vezana uz dio zakona kojim se oplodnja ograničava na najviše 12 jajnih stanica. Cilj okruglog stola bio je doprinjeti donošenju pravednog zakona koji će osigurati pravo optimalnog i realno ostvarivog liječenja neplodnosti sukladno svjetskim standardima te koji će spriječiti diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Organiziran je kao reakcija na prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji koji je 19. travnja usvojen u Vladi te na rasprave o problematici MPO-a koja se posljednjih mjeseci vodi u medijskom i javnom prostoru. Ministar zdravlja Rajko Ostojić podsjetio je da se radi o medicinskom zakonu koji je namijenjen liječenju neplodnosti, ali i da on otvara cijeli niz aspekata - medicinski, pravni, sociološki i etički. Naglasio je da Zakon poštuje načelo optimalnog liječenja, načelo odabira jer su na raspolaganju svi postupci koje nudi suvremena medicina, načelo zdravlja žene i djeteta jer se predviđa sigurna hormonska stimulacija koja na minimum smanjuje višeplodne trudnoće. Također poštuje načelo pravednosti jer ukida diskriminaciju parova i žena koji su dosad morali prije postupka MPO-a prolaziti kroz obvezatno psihološko savjetovanje, načelo dostupnosti jer postoji i u Hrvatskoj te načelo participacije jer nevladine udruge mogu biti članice povjerenstva za MPO.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su amandmane svih skupštinskih klubova u kojima traže da se iz programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2012. izbace izgradnja dvaju pothodnika i dvaju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice te popločenje Cvjetnog trga. Zastupnici su zatražili i da se sredstva koja su odobrena za ta dva projekta prebace za prioritete gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji su dogovoreni s vijećima gradskih četvrti. Pročelnik Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić rekao je da je zagrebačka Gradska skupština u prosincu 2011. donijela proračun i program izgradnje komunalne infrastrukture, na temelju čega su raspisani javni natječaji za ta dva projekta i u 2012. potpisani ugovori. Napominjući kako formalno-pravnu vrijednost nemaju ugovori koji su ove godine potpisani za izgradnju dvaju fontana i dvaju pothodnika u Ulici Hrvatske bratske zajednice te za popločenje Cvjetnog trga, Josip Kregar rekao je kako nije dobro bez konzultacija s Gradskom skupštinom obaveze iz jedne godine prenositi u drugu. Da Skupština ima obavezu odobriti prioritete izgradnje komunalne infrastrukture smatra i Jurica Meić (SDP) koji je podržao zaustavljanje radova na fontanama i pothodnicima u Trnju i popločavanju Cvjetnog trga.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙