FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik neće sudjelovati na summitu predsjednika država srednje Europe na Jalti zbog "okolnosti koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u Ukrajini", priopćio je u srijedu Ured Predsjednika, čime se Josipović priključio brojnim europskim visokim dužnosnicima koji će bojkotirati taj sastakak zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko. "Imajući u vidu okolnosti koje ukazuju na kršenja ljudskih prava u Ukrajini, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlučio je da ne sudjeluje na sastanku na vrhu predsjednika država srednje Europe koje se održava na Jalti 11. i 12. svibnja", navodi se u priopćenju. I hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu.

ZAGREB - Hrvatska očekuje da pristupni ugovor s Europskom unijom do ljeta ratificira 13 od 27 zemalja EU-a, najavila je u srijedu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. "Do ljetne stanke, do konca srpnja, mogli bismo vidjeti 13 ratifikacija od ukupno 27", rekla je Vesna Pusić na petnaestom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska–Europska unija. Teme petnaestog sastanka na kojem u srijedu i četvrtak sudjeluju zastupnici Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, među ostalima su pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, ratifikacija Ugovora o pristupanju u državama članicama, pretpristupni monitoring, jačanje koordinacije europskih poslova, uloga nacionalnih parlamenata nakon Lisabonskog ugovora, novi izazovi za Hrvatski sabor, situacija u jugoistočnoj Europi i perspektive daljnjeg proširenja, te pretpristupna pomoć, višegodišnji financijski okvir 2014.-2020. i gospodarski izgledi za Hrvatsku u EU-u.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban i njegov zamjenik Zsolt Semjen razgovarali su u srijedu u Budimpešti s čelnikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) Sandorom Jakabom i iskazali potporu djelovanju mađarske zajednice u Hrvatskoj, izvijestio je Orbanov glasnogovornik. Sugovornici su razgovarali o položaju etničkih Mađara i razvoju političke situacije u susjednoj Hrvatskoj, rekao je glasnogovornik Peter Szijjarto, prenosi mađarska novinska agencija MTI. U Hrvatskoj živi 16.000 pripadnika mađarske nacionalne manjine, većinom na osječkom području i u Baranji. Hrvatski premijer Zoran Milanović službeno će posjetiti Mađarsku 7. svibnja, najavio je Szijjarto.

SKOPLJE - Makedonska policija podigla je optužnice za terorizam protiv petorice muškaraca optuženih za pripadnost "radikalnoj muslimanskoj skupini" i sudjelovanje u ubojstvu petero ljudi u travnju, priopćila je u srijedu ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankuloska. Trojicu muškaraca otužnica tereti za izravno sudjelovanje u zločinu, a ostalu dvojicu se optužuje da su pomagali napadačima, objasnila je ministrica i dodala da su dvojica od petorice optuženih u bijegu. U utorak je u sklopu istrage uhićeno sveukupno 20 muškaraca za koje policija tvrdi da pripadaju ekstremističkoj skupini te ih optužuje za terorizam i krijumčarenje oružja. U blizini sela Smiljkovci, sjeverno od Skoplja, 12. travnja su otkrivena tijela petorice Makedonaca ubijenih hicima iz vatrenog oružja.

ZAGREB - Novinari različitih medija diljem svijeta izloženi su uznemiravanju, napadima, nepravičnim uhićenjima, a neki su i ubijeni obavljajući svoj posao, priopćio je u u srijedu, u povodu Svjetskog dana slobode medija Amnesty International (AI) Hrvatske uputivši i posebnu čestitku te izraze potpore i solidarnosti hrvatskim novinarima i građanima koji promiču slobodu govora i medija. AI, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, u svom tradicionalnom izvješću o stanju medijskih sloboda u svijetu ove godine posebno ukazuje na represiju nad internetskim aktivistima i novinarima.

NEW YORK - Vijeće sigurnost Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo rezoluciju kojom traži od Sudana i Južnog Sudana da prekinu neprijateljstva u roku od 48 sati i riješe sporove u tri mjeseca, pod prijetnjom sankcijama. Rezolucijom se zahtijeva da dvije zemlje bezuvjetno nastave pregovore pod okriljem Afričke unije o svim točkama spora, posebice o podjeli naftnih prihoda, i to u roku od dva tjedna i da ih zaključe u tri mjeseca. Vijeće na taj način prati odluku Afričke unije. Rusija i Kina, partneri dva Sudana od kojih kupuju naftu, bile su rezervirane, ali su se na kraju pridružile rezoluciji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙