FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Rast američke osobne potrošnje usporio je u ožujku, signalizirajući da američke potrošače možda zabrinjava trenutno stanje u gospodarstvu. Osobna je potrošnja u ožujku porasla samo 0,3 posto, izvijestilo je u ponedjeljak američko ministarstvo trgovine. U veljači porasla je za revidiranih 0,9 posto. Dohodak je u prošlom mjesecu porastao 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u veljači. Podaci o osobnoj potrošnji pomno se prate jer na nju otpada 70 posto gospodarskog rasta. U prvom tromjesečju porasla je 2,9 posto, po najvišoj stopi u više od godinu dana. U međuvremenu su potrošači možda odlučili biti suzdržaniji zbog slabog rasta plaća i sporijeg zapošljavanja. Prilagođen za inflaciju, raspoloživi dohodak nakon plaćenog poreza porastao je u ožujku samo 0,2 posto. U prva dva ovogodišnja mjeseca bilježio je pad, i to po stopi od 0,1 posto.

FRANKFURT - Banke u Italiji i Španjolskoj prošli su mjesec nastavile obilno kupovati državne obveznice i talijanske trenutno prednjače među bankama eurozone po ukupnom iznosu državnog duga u svom posjedu, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Europske središnje banke (ECB). Najnoviji podaci svjedoče tako o pojačanom korištenju jeftinih, trogodišnjih zajmova ECB-a za kupovine državnog duga, a mogli bi ojačati zabrinutosti da su banke u Italiji i Španjolskoj postale dodatno vezane za sudbinu svojih prezaduženih vlada. Talijanske banke povećale su prošli mjesec svoje portfelje vrijednosnica izdanih od strane država članica eurozone za rekordnih 23,7 milijardi eura. Time je ukupna vrijednost toga portfelja tamošnjih banaka dosegnula rekordnih 323,9 milijardi eura, objavio je ECB. Španjolske banke svoje su portfelje obveznica vlada eurozone 'podebljale' za čak 20,1 milijardu eura i ukupna vrijednost portfelja tamošnjih banaka dosegnula je rekordne 263,3 milijarde eura.

LONDON - Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakratko spustio na najnižu razinu u dva mjeseca prema košarici vodećih svjetskih valuta, pogođen naznakama posustajanja američkog gospodarskog oporavka u okolnostima kojeg jačaju izgledi za daljnjim ublažavanjem monetarne politike u SAD-u. Dolarov indeks .DXY spustio se nakratko na 78.638 bodova prema košarici valuta, što je njegova najniža razina od 1. ožujka. Potom se stabilizirao na 78.855 bodova, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,2 posto. Euro ipak nije uspio ojačati u okolnostima koje nisu išle na ruku dolaru. Oslabio je prema dolaru 0,3 posto, na 1,3215 dolara, spustivši se time s najviše razine u gotovo mjesec dana od 1,32706 dolara, na koju se popeo u petak. Tečaj jedinstvene europske valute spustio se i prema jenu, i to na najnižu razinu u dva tjedna od 106 jena. Trgovina na valutnim tržištima nešto je slabija zbog Praznika rada koji se obilježava u većem dijelu Europe u utorak, kao i praznika u Japanu gdje se obilježava Zlatni tjedan.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙