FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

STRASBOURG - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavio je u srijedu zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, na kojoj sudjeluje i 12 hrvatskih promatrača, prijedlog niza mjera usmjerenih na poticanje zapošljavanja, koje između ostaloga uključuju porezno rasterećenje rada i uvođenje "pristojnih i održivih" minimalnih plaća te program poticanja rasta u Grčkoj. "Europi je potrebna strategija za zapošljavanje kako bi se borila s neprihvatljivo visokom razinom nezaposlenosti. Europska unija ima neiskorišten potencijal za stvaranje radnih mjesta. Zelena ekonomija te sektori zdravstva i novih tehnologija zajedno će stvoriti više od 20 milijuna radnih mjesta u sljedećih nekoliko godina. Zemlje članice trebaju iskoristiti tu prigodu, mobilizirati postojeće resurse i poticati tržište rada u tijesnoj suradnji sa socijalnim partnerima", rekao je Barroso. Kako bi se potaknulo zapošljavanje, Komisija predlaže zemljama članicama da podupiru samozapošljavanje, da ciljano subvencioniraju otvaranje novih radnih mjesta, pronađu načine za pretvaranje neformalnog i neprijavljenog posla u legalno zaposlenje te da smanje poreze za najslabije skupine zaposlenika. Komisija predlaže zemljama članicama da razmisle o uvođenju minimalnih plaća, koje bi trebale pomoći u zaustavljanja pada cijene rada.

ZAGREB - Planovi europskih vlada da osnuju neovisnu europsku agenciju za ocjenjivanje kreditnog rejtinga navodno su ozbiljno ugroženi jer banke nisu spremne osigurati početni kapital potreban za pokretanje tog projekta, prenosi Deutsche Welle. Po pisanju lista Financial Times Deutschland od ponedjeljka, planovi europskih političara da osnuju europsku rejting agenciju kao protutežu vodećim američkim institucijama doživjeli su težak udarac jer nije prikupljeno dovoljno novca. Konzultantska kuća Roland Berger, koja je zadužena da prikupi početni kapital, priznala je da u tome nije uspjela. Po Roland Bergeru, za pokretanje projekta potrebno je 300 milijuna eura. Najveće njemačke i francuske banke osobito su nesklone uključiti se u taj projekt jer nisu uvjerene u njegovu učinkovitost. Europski političari nadaju se da bi neovisna europska rejting agencija ograničila utjecaj triju američkih bonitetnih agencija, Standard & Poor's, Moody's i Fitch, koje su imale veliku ulogu u financijskoj krizi svojim dvojbenim ocjenama kreditnog rejtinga.

BRUXELLES - Računi za struju kućanstava i tvrtki povećavat će se sljedećih petnaest godina i suočiti vlade EU-a s izazovom kako to povećanje učiniti podnošljivim, kaže se u radnom dokumentu Europske komisije. "Po većini scenarija, cijene električne energije rasti će do 2030. a nakon toga će početi padati", kaže Komisija u dokumentu pod nazivom "Smjernice za električnu energiju do 2050". Dokument ipak naglašava da će rast cijena biti manji u slučaju scenarija "utemeljenog na tehnološkoj diverzifikaciji i visokoj energetskoj učinkovitosti". To pitanje trebalo bi biti jedna od tema neformalnog sastanka ministara za energetiku EU-a koji se održava u srijedu i četvrtak u Horsensu u Danskoj. Sastankom će ipak vjerojatno dominirati tema nuklearne energije s obzirom na "vrlo ispolitiziranu, gotovo ideološku" raspravu pristaša i protivnika, koja se još zagrijala nakon odluke Njemačke da postupno zatvori svoje nuklearke, kazali su europski izvori.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) izvijestila je danas o svojim rekordnim ulaganjima i ostvarenoj zaradi u prvom tromjesečju ove godine. EBRD je u tome razdoblju investirao u regiju središnje i istočne Europe 1,9 milijardi eura kroz 73 pojedinačne transakcije. Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju investirao je 1,1 milijardu eura u sklopu 67 transakcija. Pritom je investicije u regiju zapadnog Balkana povećao s lanjskih 133 na ovogodišnjih 161 milijun eura. Neto dobit EBRD-a u prvom kvartalu porasla je na 637 milijuna eura s 330 milijuna eura iz prvog tromjesečja 2011. Rekordni tromjesečni rezultat u toj banci tumače snažnom zaradom od neto kamatnog prihoda i oporavkom vrijednosti bančinih vlasničkih ulaganja.

STRASBOURG - Niskobudžetne zrakoplovne tvrtke neće više moći koristiti rupu u europskom zakonodavstvu i svojim pilotima i kabinskom osoblju davati manju socijalnu zaštitu, po novim pravilima EU-a o koordinaciji sustava socijalne zaštite, usvojenima u srijedu u Europskom parlamentu. Ta reforma, koju su velikom većinom usvojili europski zastupnici na plenarnoj sjednici, stupit će na snagu za nekoliko tjedana. Piloti i domaćice i domaćini zrakoplova bit će obuhvaćeni pravilima za socijalno osiguranje države u kojoj obično počinju i završavaju s radom. Time će se stati na kraj situacijama u kojima su primjerice domaćice i domaćini zrakoplova i piloti Ryanaira sa sjedištemu u Charleroiu u Belgiji imali irsko socijalno osiguranje, budući da je Ryanair registriran u toj zemlji. Kao posljedica, belgijska domaćica zrakoplova koja ima prebivalište u Valoniji, neće se više morati dogovarati s irskim zdravstvenim osiguranjem da bi dobila povrat novca za liječnički pregled u Charleroiu. Osim toga, po usvojenom tekstu samozaposleni radnici dobit će pristup naknadi za nezaposlene u zemlji u kojoj rade, čak i ako imaju prijavljeno prebivalište u zemlji koja ne predviđa takve naknade za samozaposlene radnike.

LONDON - Tečaj eura prema dolaru oslabio je u srijedu na međunarodnim tržištima, pritisnut izjavama francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da snažan euro šteti izvoznicima, a nastavak pritisaka očekuje se i zbog bojazni vezanih za španjolske fiskalne probleme. Euro je tako prema dolaru oslabio 0,4 posto, na 1,3070 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je, pak, za 0,2 posto prema jenu te se njome trgovalo po 106,35 jena. I dolar je bio na dobitku prema japanskoj valuti, ojačavši 0,6 posto na 81,34 jena. Od ostalih vodećih svjetskih valuta isticala se britanska funta, dobivši na vrijednosti prema dolaru i euru pošto je tamošnja središnja banka izrazila zabrinutost u vezi visoke stope inflacije u srednjoročnoj perspektivi, što bi moglo signalizirati zaoštravanje monetarne politike. Euro je tako prema funti oslabio 0,8 posto, na 81,78 penija, što je njegova najniža razina u posljednjih 19 mjeseci. Funta je prema dolaru ojačala oko 0,3 posto i njome se trgovalo po 1,5972 dolara. Trgovci kao razloge pritisaka na euro navode prodaje švicarskih ulagača nakon što je Sarkozy izjavio da bi se o tečaju eura trebalo razgovarati s Europskom središnjom bankom.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙