FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ŽENEVA - Stanje sa zapošljavanjem širom svijeta alarmantno je i nije vjerojatno da će se uskoro popraviti, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO). Mjere štednje, posebno u razvijenim gospodarstvima, štete procesu otvaranja novih radnih mjesta, ističe ILO u najnovijem izvješću. "Uski fokus mnogih zemalja eurozone na fiskalnu štednju produbljuje krizu zapošljavanja a mogao bi dovesti čak i do nove recesije u Europi", konstatirao je vodeći autor ILO-va izvješća Raymond Torres. U zemljama u razvoju stope zaposlenosti oporavljaju se pak puno brže i već su nadmašile razine iz razdoblja prije financijske krize, napominju u ILO-u.

BRUXELLES - Inflacijski pritisci u eurozoni u travnju su blago popustili u odnosu na mjesec ranije, no i dalje su jači od očekivanja, što ostavlja malo prostora Europskoj središnjoj banci (ECB) za sniženje kamatnih stopa kako bi se potaknuo gospodarski rast. Potrošačke cijene na godišnjoj su razini u 17-članoj eurozoni u travnju tako uvećane za 2,6 posto, čime je njihov rast blago usporio u odnosu na 2,7 posto koliko su porasle u ožujku, pokazuju u ponedjeljak prve procjene statističkog ureda Eurostata.

BRUXELLES - Europska komisija u ponedjeljak je opovrgnula navode da priprema program ulaganja vrijedan 200 milijardi eura, o čemu je tijekom vikenda pisao španjolski dnevnik El Pais. "Riječ je o špekulaciji, navedene brojke nemaju utemeljenje u stvarnosti", izjavila je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde, dodajući da EU već ima svoj plan za gospodarski rast, to jest strategiju Europa 2020. Španjolski dnevnik El Pais objavio je u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore, da Komisija priprema neku vrstu Marshallova plana, koji uključuje ulaganja od 200 milijardi eura u u infrastrukturu, ekološku proizvodnju energije i razvijenu tehnologiju.

BRUXELLES - Ministri ribarstva Europske unije odbacili su prijedlog Europske komisije o osnivanju tržišnog mehanizma za trgovanje pravima na izlov ribe, prenose europski mediji. Povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki kazala je da bi ta "prijenosna ribarska prava" smanjila kapacitete, potičući ribare da se povuku iz te industrije pa im Unija to više ne bi morala plaćati. Zamisao je dio prijedloga za reformu Zajedničke ribarske politike u idućem sedmogodišnjem razdoblju (2014.-2020.). Većina država članica smatra da bi takav sustav trebao biti dobrovoljan. Mnogi smatraju da bi on mogao ugroziti obalne zajednice i male ribarske industrije, kao i da bi mogao imati za posljedicu preveliku koncentraciju ribarskih prava kod nekih ribara.

BERLIN - Promet u njemačkoj trgovini na malo u ožujku je realno uvećan za 0,8 posto u odnosu na mjesec ranije i za 2,3 posto na godišnjoj razini, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podatci tamošnjeg statističkog ureda. Slabiji od očekivanog mjesečni rast prometa potiče zabrinutosti u vezi podrške koju bi osobna potrošnja mogla pružiti tom najvećem europskom gospodarstvu, inače orijentiranom na izvoz, u okolnostima slabljenja globalne potražnje. Prema revidiranim podacima za veljaču, promet u trgovini na malo na godišnjoj razini uvećan je 2,1 posto, dok je na mjesečnoj smanjen za 0,9 posto, pogođen rastom cijena goriva.

MADRID - Španjolska je službeno u recesiji, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci statističkog ureda. Gospodarstvo se u prvom tromjesečju smanjilo za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zabilježivši pad drugo tromjesečje zaredom. Odvojeno je agencija Standard & Poor's u ponedjeljak snizila kreditne rejtinge devet španjolskih banaka, uključujući Santander i BBVA, nakon što je krajem prošlog tjedna za dvije razine, na 'BBB+', snizila kreditni rejting španjolske države.

BEČ - Austrijska banka Erste Group Bank objavila je oprezniju prognozu za tekuću godinu, istaknuvši da zbog nastavljenog pritiska rezervacija za poslovanje u Mađarskoj i Rumunjskoj u ovoj godini očekuje stabilnu, a ne nešto višu operativnu dobit. Iz banke su također izvijestili da su u prvom tromjesečju ostvarili neto dobit od 346,5 milijuna eura, što je 7,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Stopa adekvatnosti kapitala kako je definira Europska agencija za banke (EBA) porasla je krajem tromjesečja na 9,7 posto. U banci očekuju da će gospodarstva na njihovim temeljnim tržištima, uz izuzetak mađarskog i hrvatskog, ove godine porasti, iako nešto sporijim tempom nego 2011.

LJUBLJANA - Cijene životnih potrepština kojima se mjeri inflacija u travnju su u Sloveniji porasle za 1,1 posto u odnosu na mjesec prije, pri čemu su cijene robe porasle za 1,5 posto, a usluga za 0,2 posto, objavio je danas slovenski statistički ured. Inflacija na godišnjoj razini iznosi 2,6 posto. Ukupni rast cijena u Sloveniji u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 2,2 posto, znatno više od istog razdoblja prošle godine, kad je u prva četiri mjeseca iznosio 1,5 posto.

ŠANGAJ - Tvornica Coca-Cole privremeno je zatvorena na sjeveru Kine zbog vijesti da je u piću nađen klor, prema priopćenju lokalnih vlasti, a ured za nadzor kvalitete proizvoda u pokrajini Shanxi naredio je pokretanje istrage. "Inspekcija tvornice, testiranje proizvoda i razgovor s osobljem dio su istrage koja bi trebala utvrditi informacije koje su objavili mediji", prema priopćenju. Glasnogovornik Coca-Cole u ponedjeljak je objavio da je odluka o privremenom zatvaranju tvornice donesena iz drugih razloga, koji nisu vezani s razinom klora u vodi. Klor ubija bakterije u pitkoj vodi, ali visoka koncentracija klora može biti opasna za zdravlje. Coca-Cola u Kini ima 40 tvornica.

LONDON - Najveći svjetski proizvođač piva Inbev je izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario dobit od 1,7 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. U tom proizvođaču brendova piva kao što su Stella Artois, Becks, Brahma i Leffe povećanje dobiti ponajviše pripisuju snažnijoj prodaji piva, ali i nižim troškovima financiranja i manjim porezima. U tvrtki ističu da je u prvom tromjesečju prvi put u tri godine zabilježen porast prodaje piva u Sjedinjenim Državama. U Inbevu se također nadaju da će prodaja piva u Brazilu, njihovom drugom najvećem tržištu, u drugom tromjesečju porasti zahvaljujući povećanju minimalne plaće u toj zemlji.

LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas iznad razine od 119 dolara za barel, poduprte izgledima za novi ciklus kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike i slabijim dolarom. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 48 centi, na 119,35 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 35 centi i iznosila 104,58 dolara. Analitičari tumače da se cijene nafte zapravo nisu bitno mijenjale nakon što su podaci objavljeni u petak pokazali sporiji rast američkog gospodarstva u prvom tromjesečju no što se očekivalo, potpirujući nade da će američka središnja banka pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Slabljenje američke valute podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, potičući time potražnju.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica pritisnule su danas nove loše vijesti iz Španjolske, čije je gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju ponovo kliznulo u recesiju, potpirujući bojazni da vlada neće uspjeti srezati proračunski manjak. Najveći gubitnik bio je indeks Pariške burze CAC, koji je oslabio 0,9 posto, na 3.236 bodova. Frankfurtski DAX bio je u minusu 0,1 posto i iznosio je 6.793 boda dok je londonski Ftse bio na istom postotnom dobitku i iznosio je 5.754 boda. Dužnička kriza u eurozoni ponovo je izbila u prvi plan među ulagačima na europskim tržištima nakon što su najnoviji službeni podaci iz Španjolske pokazali da je tamošnje gospodarstvo ponovo kliznulo u recesiju. Pad burzovnih indeksa ograničio je ipak apetit ulagača za defanzivnim dionicama, poput onih u farmaceutskom i sektoru telekomunikacija.

HONG KONG - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer usporen rast američkog gospodarstva ostavlja otvorenim prostor za dodatno labavljenje monetarne politike u SAD-u, no obujam trgovanja je nevelik jer se zbog blagdana ne radi u Kini i Japanu. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasli su do 7,30 sati između 0,3 i 1,1 posto. Osim u Singapuru, gdje su cijene dionica oslabile 0,2 posto, i na svim su ostalim tržištima cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,6 posto.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙