FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

NEW YORK/ZAGREB - Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard&Poor's danas je potvrdila rejtinge Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu. "Naši rejtinzi za HBOR, razvojnu banku u 100-postotnom državnom vlasništvu, izjednačeni su s onima Republike Hrvatske, a odražavaju naše stajalište o gotovo sigurnoj vjerojatnosti za pravovremenom i dostatnom izvanrednom pomoći, ako se za njom ukaže potreba", navodi se u priopćenju S&P-a. "Negativna prognoza za HBOR odražava negativnu prognozu za Republiku Hrvatsku, koja zrcali 33-postotnu vjerojatnost da bismo mogli sniziti kreditni rejting države u idućih 12 mjeseci ako razmjeri i tempo provedbe reformi, poglavito na tržištu rada i u državnom sektoru, ne budu dostatni za kreiranje održivog gospodarskog rasta", tumače u agenciji. Dodatno, u S&P-u podsjećaju da bi svaka promjena rejtinga Republike Hrvatske rezultirala istim potezom u slučaju HBOR-a. "Agencija bi mogla smanjiti rejtinge HBOR-u i u slučaju neočekivanih promjena u potpori države, što bi nas navelo na preispitivanje naše ocjene ključne uloge HBOR-a za razvoj hrvatskog gospodarstva i promociju hrvatskog izvoza, kao i za integralnu vezu s hrvatskom vladom", dodaje se u priopćenju.

BEOGRAD - Predstavnici srbijanske vlade i talijanske tvrtke ''Fiat'' u ponedjeljak su u srbijanskom gradu Kragujevcu otvorili tvornicu automobila ''Fiat automobili Srbija'' (FAS), koja će raditi u sastavu istoimene zajedničke tvrtke. U tvornici površine 1,4 milijuna četvornih metara proizvodit će se novi automobil ''Fiat 500L'', predstavljen početkom ožujka na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, a početak serijske proizvodnje tog modela očekuje se u svibnju. Novi automobil proizvodit će se, kako prenose srbijanski mediji, isključivo u novoj tvornici u Kragujevcu, u koju je uloženo oko milijardu eura, a gotovo svi, od oko pet tisuća dijelova od kojih je sastavljen taj model, proizvodit će se u tvornicama u Srbiji. Očekivana godišnja proizvodnja u novoj tvornici iznosi oko 300 tisuća automobila godišnje, pri čemu se u 2013. godini očekuje prihod od 1,3 milijardi eura od izvoza automobila na europsko i američko tržište. Prema ugovoru o zajedničkom ulaganju, potpisanom u rujnu 2008. godine, talijanska kompanija u zajedničkoj će tvrtki imati 67 posto vlasništva, a vlada Srbije 33 posto.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da se Slovenija nalazi na "prijelomnoj točki", na kojoj sindikati i javnost moraju shvatiti da se javni izdaci više ne mogu financirati zaduživanjem kao ranijih godina. Ako parlament uskoro ne prihvati vladin prijedlog mjera štednje i rebalans proračuna sa smanjenjem javne potrošnje za više od 800 milijuna eura, Slovenija bi za samo godinu dana mogla doći u situaciju u kojoj je prije nekoliko godina bila Latvija koja je zbog lošeg gospodarskog stanja otpustila trećinu javnih službenika, a plaće ostalih smanjila za 20-30 posto, rekao je Janša. Ako ove godine ne provede ozbiljne mjere štednje, Sloveniju će iduće godine čekati radikalniji rezovi jer prethodnih godina javne troškove, plaće u javnom sektoru, socijalne izdatke i potencijale u odgojno-obrazovnom sustavu nije prilagodila svojim mogućnostima i padu BDP-a u vrijeme krize, upozorio je Janša, odgovarajući u parlamentu na zastupnička pitanja vezana za gospodarsko stanje. Prema njegovim riječima, Slovenija je u zadnje tri godine izgubila 60.000 radnih mjesta u realnom sektoru, kad se zbroji broj Slovenaca koji su u to vrijeme ostali bez posla i broj stranih radnika kojima su ukinute dozvole, dok je u javnom sektoru broj zaposlenih povećan za 9000. Zato su mjere koje predlaže njegova vlada, sa smanjivanjem plaća javnih službenika od sredine godine, opravdane, racionalne i "uravnotežene", istaknuo je slovenski premijer.

BRUXELLES - Višak u proračunu Europske unije za 2011. godinu dosegnuo je 1,49 milijardi eura, odnosno oko 1 posto ukupnog proračuna, i najmanji je u zadnjih nekoliko godina, objavila je u ponedjeljak Europska unija. Europska komisija usvojila je danas treće po redu dopune proračuna za prošlu godinu, ustvrdivši da je realizirano 99 posto proračunskih sredstava. Prema proračunskim pravilima, svota od 1,49 milijarde eura na odgovarajući će način smanjiti doprinose članica u proračun za iduću godinu. Proračunski višak nastao je uglavnom zahvaljujući naplati kazni zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja krajem prošle godine (u visini od otprilike 700 milijuna eura), te manjim odstupanjima u implementaciji nekih dijelova EU proračuna (također otprilike 700 milijuna eura). "Naravno, moglo bi izgledati proturiječno da je u 2011. iskazan mali proračunski višak, budući da smo objavili da nismo u mogućnosti platiti 11 milijardi eura računa koji su došli na naplatu u prosincu prošle godine", izjavio je europski povjerenik za financijsko planiranje i proračun Janusz Lewandowski. Objašnjava da je do toga uglavnom došlo iz dva razloga, prvi je što je iznimno teško prebacivati sredstva iz jednog dijela proračuna u drugi, i drugo, proračunska je procedura vrlo spora pa izvori prihoda (ili rashoda) ne mogu uvijek biti obrađeni do kraja proračunske godine.

NEW YORK - Agencija za kreditne rejtinge Moody's odgodila je za početak svibnja odluku o kreditnim rejtinzima za 114 banaka u 16 europskih zemalja, piše Wall Street Journal (WSJ). Agencija Moody's objavila je da "zauzima odgovarajući oprezan pristup u tom procesu ocjenjivanja i da će ga zaključiti kada bude uvjerena da je dobila i analizirala sve relevantne informacije". Dužnosnici brojnih velikih europskih banaka očekuju snižavanje kreditnog rejtinga za najmanje jedan stupanj. WSJ piše da bi snižavanje rejtinga velikih banaka moglo europsku bankarsku industriju staviti pod pritisak, kao i prigušiti nastojanja da se ublaži financijska kriza na kontinentu.

ZAGREB/BRUXELLES - Veća ravnopravnost žena i muškaraca ključna je za europski odgovor na sadašnju ekonomsku krizu, pokazuje najnovije izvješće Europske komisije o ravnopravnosti spolova. Izvješće razmatra stanje tijekom posljednjih godinu dana u smislu rješavanja nejednakosti u zapošljavanju, gospodarstvu i društvu općenito. "Dok je postignut određeni napredak u povećavanju broja žena na rukovodećim položajima, te u smanjivanju razlika u plaćama, veliki izazovi i dalje ostaju. Zemlje EU-a moraju imati više žena na tržištu rada ako žele postići ukupni europski cilj o stopi zaposlenosti za sve odrasle osobe od 75 posto do 2020.", kaže EK. Na tržištu rada stopa zaposlenosti žena je 62,1 posto u usporedbi s onom za muškarce od 75,1 posto, a, unatoč napretku, žene i dalje zarađuju 16,4 posto manje od muškaraca. Jedan od načina jačanja europske konkurentnosti je bolja ravnoteža žena i muškaraca na izvršnim funkcijama u kompanijama. Studije su pokazale da se to isplati i tvrtke s većom ravnotežom muškaraca i žena u upravljačkim tijelima imaju bolje rezultate od drugih.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙