FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

SARAJEVO - Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ministarstva financija Bosne i Hercegovine i vlasti Republike Srpske potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o kreditu od 150 milijuna eura koji će se koristiti za gradnju autoceste između Banje Luke i Doboja. EBRD je odobrio ovaj kredit s rokom vraćanja od petnaest godina, a gradnja bi, ovisno o trajanju postupka odabira izvođača, trebala početi tijekom ove godine. Suvremena prometnica između Banje Luke i Doboja bila bi ukupne dužine 80 kilometara, a danas potpisanim ugovorom predviđeno je financiranje izgradnje 37 kilometara autoceste na dionici od Doboja do Prnjavora. EBRD je procijenio kako prometni pravac između Banje Luke i Doboja ima veliko regionalno značenje jer će predstavljati poveznicu između koridora Vc i graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske kod Gradiške. EBRD je do sada u BiH, na različite načine kroz niz gospodarskih projekata, uložio više od 1,3 milijarde eura.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna kompanija MOL želi prodati svoje udio u projektu plinovoda Nabucco koji bi Europljane trebao učiniti neovisnijima o ruskome plinu, objavio je u četvrtak u Budimpešti Zsolt Hernadi, glavni direktor kompanije. "Iznosili smo svoje ograde o tom projektu od 2010., no kako su one bile zanemarivane, MOL je odlučio ukinuti financiranje te bude li moguće, prodati svoje dionice koje posjeduje u društvu (zaduženom) za taj projekt", rekao je Hernadi novinarima. O odluci je MOL izvijestio europske partnere, među kojima je i mađarska vlada, rekao je. Nabucco Gas Pipeline International GmbH, društvo koje upravlja projektom, utemeljili su u Beču 2004. austrijska kompanija OMV, mađarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz i turski Botas. U projektu sudjeluje i njemački RWE. Plinovod Nabucco treba dobavljati Europi plin iz Kaspijskog mora od 2018. godine, ali godinama kasni s osiguranjem dobavljača te je nekoliko puta bio odgađan.

WOLFSBURG - Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen u četvrtak je izvijestio o uspješnom početku godine, gotovo udvostručiši neto dobit u prvom tromjesečju. VW navodi da mu je neto dobit u razdoblju od siječnja do ožujka poskočila za 86 posto, na 3,18 milijardi eura. Prihodi su uvećani za 26,3 posto i iznosili su 47,3 milijardi eura. Temeljna zarada, iskazana kao operativna dobit, porasla je 10,2 posto, na 3,2 milijardi eura. VW je u prvom tromjesečju prodao 2,26 milijuna automobila, što je 11,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Grupa, čiji brendovi obuhvaćaju VW, Audi, Škodu, SEAT i Bentley u kategoriji osobnih automobila, te MAN i Scaniju u kategoriji kamiona, ističe da je povećala udio u svjetskom tržištu automobila s 11,9 na 12,2 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog pogoršanja gospodarske klime u eurozoni, no veće gubitke europske jedinstvene valute priječila je odluka američke središnje banke da ostavi otvorenom mogućnost novih mjera poticaja. Euro je tako prema dolaru oslabio oko 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3213 dolara. Dolar je prema jenu oslabio 0,7 posto, na 80,71 jen. U fokusu tržišta bilo je priopćenje s dvodnevnog sastanka američke središnje banke Fed čiji čelnik Ben Bernanke je poručio da je Fed spreman pokrenuti novi krug kupovina obveznica ako američko gospodarstvo oslabi i da kamatne stope neće rasti do polovine 2014. Takve poruke pritisnule su dolar, srušivši nakratko njegov tečaj prema euru na najnižu razinu u tri tjedna. Kasnije se stabilizirao jer su euro pogodile zabrinutosti zbog izvješća da je gospodarska klima u eurozoni u travnju pogoršana više no što se očekivalo.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙