FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier zatražio je da se pokrene inicijativa za poticanje gospodarskog rasta u Europskoj uniji, kao dopuna nedavno dogovorenom paktu za fiskalnu disciplinu, kako bi se osigurala potpora građana. U govoru na konferenciji u organizaciji Europske središnje banke (ECB-a) naglasio je da se ne želi dovoditi u pitanje fiskalni pakt koji su vlade EU-a dogovorile prošlog mjeseca nakon mučnih pregovora. No, da bi taj skup načela i propisa polučio željeni cilj, građani ga moraju razumjeti i poduprijeti, upozorio je. To znači da ga treba dopuniti programom za poticanje rasta, pojasnio je Barnier. Prošlo je nekoliko mjeseci otkako smo predali oko 30 prijedloga za poticanje rasta u Europi", rekao je. Te srednjoročne mjere uključuju prijedloge za poboljšanje funkcioniranja unutarnjeg tržišta, lakša ulaganja, izvoz i inovacije, te zaštitu potrošače, kazao je te izrazio nadu da će biti usvojene i kratkoročne mjere, poput poticaja Europskoj investicijskoj banci da se više uključi u taj proces i obveznicama koje bi se izdavale na europskoj razini za financiranje infrastrukturnih projekata u energetskom i transportnom sektoru.

BRUXELLES/BERLIN - Europska komisija predstavit će prijedlog o dugoročnom mehanizmu gašenja posrnulih banaka prije lipanjskog summita čelnika 20 najvećih gospodarstava svijeta zakazanog u Meksiku, kazala je glasnogovornica Komisije Chantal Hughes. Nije navela pojedinosti, ali je drugi neimenovani dužnosnik EU kazao da se prijedlog očekuje 6. lipnja. Treći europski dužnosnik, koji je također želio ostati anoniman, a sudjeluje u pripremama europskog mehanizma, istaknuo je da prijedlog ne uključuje ni stalni stabilizacijski fond eurozone, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), ni privremeni Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF). Europski propisi ne dopuštaju fondovima aranžmane s pojedinim bankama i usmjeravaju ih na vlade. Dužnosnici Europske središnje banke zahtijevali su u protekla dva tjedna od Europske unije da predloži europski mehanizam za gašenje banaka i europski fond za osiguranje pologa kako bi se omogućilo bolje rješavanje problema u financijskim tvrtkama koje posluju u više europskih zemalja.

ŽENEVA - Novi čelnik švicarske središnje banke (SNB) u petak je kazao da očekuje da će švicarsko gospodarstvo u 2012. porasti po stopi od jedan posto, zbog čega bi nezaposlenost mogla blago porasti, no da zasad ne prijeti opasnost od jačanja inflacije. Thomas Jordan, kojeg je švicarska vlada prošli tjedan imenovala na čelnu dužnost u SNB-u, također je iskazao prigušeni optimizam glede globalne gospodarske situacije. U pripremljenom govoru za skupštinu dioničara SNB-a poslanom medijima Jordan je kazao da će kroz dulje razdoblje kamatne stope u Švicarskoj vjerojatno ostati niske, zbog ekspanzivne monetarne politike i nastojanja središnje banke da oslabi precijenjenu švicarsku valutu. Premda se u doglednoj budućnosti ne očekuje jačanje inflacije, Jordan je upozorio kako niske kamatne stope počinju stvarati neravnoteže i naznake nepovoljnih kretanja na švicarskom tržištu hipotekarnih kredita i stambenih nekretnina. Po Jordanovoj ocjeni budući rast švicarskog gospodarstva ponovno ovisiti o razvoju situacije u međunarodnom gospodarstvu.

BRUXELLES - Sezonski radnici iz trećih država imat će u EU-u pravo na osnovne uvjete rada i života kao što su minimalna plaća i pristojan smještaj, po nacrtu zakona koji je podržao Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta. Ta pravila odnosit će se i na suzbijanje iskorištavanja radnika i pretvaranja privremenih boravaka u stalne. Komisija procjenjuje da u EU-u svake godine radi više od 100.000 sezonskih radnika iz trećih zemalja. Želimo riješiti problem iskorištavanja nekvalificiranih radnika iz trećih država u EU-u osiguranjem skupa temeljnih prava i minimalnih uvjeta rada, rekao je izvjestitelj za to pitanje Claude Moraes. Predložena pravila bit će prva za sezonski rad na europskoj razini, no neće zadirati u pravo država članica da određuju koliko će stranih sezonskih radnika primiti. Zahtjev za "dozvolu za sezonskog radnika" trebao bi uključivati ugovor o radu ili obvezujuću ponudu posla koja definira osnovne aspekte rada, poput plaće i radnog vremena. Poslodavci i njihovi kooperanti koji krše svoje obveze moći će biti sankcionirani i morat će isplatiti naknadu sezonskim radnicima.

LONDON/NEW YORK - Tečaj dolara u petak se spustio na višetjedne najniže razine prema euru i jenu na međunarodnim tržištima, pogođen vijestima o usporavanju rasta američkog BDP-a, dok je euro ionako podršku crpio iz uspješne aukcije talijanskih obveznica koja je ublažila zabrinutosti izazvane snižavanjem španjolskog kreditnog rejtinga. U takvim je okolnostima tečaj eura dosegnuo nakratko najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru od 1,3270 dolara. Potom se njime trgovalo po 1,3259 dolara, što znači da je u konačnici ojačao 0,4 posto. Dolar je bio pod pritiskom i prema jenu, oslabjevši za 0,5 posto, na 80,62 jena. Time se spustio na najniže razine od sredine travnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙