FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ - Austrija snažno podupire hrvatski ulazak u Europsku uniju i potpora neće prestati nakon njena ulaska u EU, istaknuto je danas u Beču na Hrvatskom gospodarskom danu održanom u austrijskoj Gospodarskoj komori na temu "Hrvatska kao dio gospodarstva EU". Sudjelovalo je više od 300 sudionika, među kojima predstavnici sedamdesetak hrvatskih i stotinjak austrijskih tvrtki. Raduje nas skori hrvatski pristup u EU. Imamo zajedničku povijest, zajedničke interese i to su važni stupovi za unapređenje daljnje suradnje", istaknuo je austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnoga gospodarstva Nikolas Berlakovich koji se zalaže za suradnju u razvitku obnovljivih izvora energije, ekološke tehnologije, pročišćavanju voda, agraru. Izrazio je zadovoljstvo što je Austrija najveći izravni inozemni investitor u Hrvatskoj sa uloženih 6,37 milijardi eura od 1993. do 2011. godine. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da će osnivanje Agencije za investicije i konkurentnost biti veliki zamah za olakšavanje klime stranim investitorima u Hrvatskoj. Agencija će imati zadaću strukturirati i ponuditi pojedine projekte, ljudima olakšati prolaz kroz 'bespuća hrvatska administracije', proaktivno kreirati projekte i ponuditi ih na tržištu. Spomenuo je projekte u energetici, infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije, turizmu.

BEČ - Hrvatska i Austrija trebaju intenzivirati gospodarsku suradnju, a mogućnosti za unapređenje suradnje postoje, ocijenio je danas prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je u Beču sudjelovao na skupu Hrvatski gospodarski dan te razgovarao s austrijskim dužnosnicima. U izjavi novinarima Čačić je razgovore s austrijskim dužnosnicima ocijenio kvalitetnim, a Hrvatski gospodarski dan korisnim skupom koji će doprinijeti jačanju gospodarske suradnje i unapređenju prijateljskih odnosa. Mogućnosti za unapređenje gospodarske suradnje postoje i suradnju treba intenzivirati, kazao je Čačić. Do sada smo imali snažnu nazočnost austrijskih investitora u financijskom sektoru, telekomunikacijama i trgovini, a minimalno u proizvodnji, kazao je Čačić koji se zauzeo za više greenfield projekata u Hrvatskoj. Dodao je da je s austrijskim ministrom gospodarstva razgovarao o suradnji u energetici, razvoju obnovljivih izvora energije, infrastrukturi, turizmu. Austrijanci su zainteresirani za ulaganje u razvoj obnovljivih izvora energije, posebice iz biomase, u turizmu velike mogućnosti postoje u nautičkom turizmu, kongresnom turizmu, projektima vezanim za golf, itd.

BRUXELLES/LUXEMBOURG - Vijeće za opće poslove EU-a zaključilo je u utorak na sastanku u Luxembourgu da je pomoć koju je Hrvatska dobila iz pretpristupnih fondova EU-a znatno pridonijela jačanju njezinih administrativnih kapaciteta za povlačenje sredstava iz europskih fondova na koja će imati pravo kada postane članica, ali da su postavljeni ciljevi zasad samo djelomično ispunjeni. Vijeće za opće poslove, koje čine ministri ili državni tajnici zaduženi za vanjske ili europske poslove zemalja članica, prihvatilo je bez rasprave zaključke o posebnom izviješću Revizorskog suda naslovljenom "Je li pomoć EU-a poboljšala kapacitete Hrvaske za upravljanje fondovima nakon pristupanja?" Vijeće je pozvalo Komisiju da prati kako Hrvatska ispunjava preporuke Revizorskog suda i da ih uzme u obzir u svojim redovitim izviješćima o monitoringu. Revizorski sud je u svom izvješću preporučio Hrvatskoj da stvori poseban portfelj zrelih projekata kako bi se u potpunosti mogla povući povećana sredstva dostupna nakon pristupanja. U tom smislu, preporučeno je da se dovrši potrebna tehnička dokumentacija za velike projekte kojima je dosad posvećivana velika pozornost i da se posebna pozornost posveti uspostavi dodatnog portfelja projekata ispod 50 milijuna eura.

BRUXELLES/LUXEMBOURG - Hrvatska se pridružila skupini od 12 zemalja EU-a koje se protive smanjivanju kohezijskih sredstava u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020., kojima se sufinanciraju razvojni projekti u siromašnijim regijama u Europskoj uniji. Skupina od 13 zemalja, 12 članica EU-a (Bugarska, Estonija, Italija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Slovačka) i Hrvatka kao promatrač, dogovorila je zajednički tekst priopćenja uoči sastanka Vijeća za opće poslove u Luxembourgu na kojem se raspravlja o dvjema najvećim stavkama višegodišnjeg proračunskog okvira - kohezijskoj politici i zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Sastanak na kojem je usklađen tekst priopćenje koordinirala je Rumunjska, koja 4. lipnja u Bukureštu planira organizirati summit "prijatelja kohezije". "U sadašnjim ekonomskim uvjetima moramo se usredotočiti na one instrumente koji promiču rast, zapopšljavanje i investicije - kohezijska politika ima ključnu ulogu za investicije za izlazak iz krize. Europskoj uniji je potrebna snažna kohezijska politika kako bi dovršila i produbila unutarnje tržište", kaže se zajedničkom tekstu zemalja "prijatelja kohezije".

BRUXELLLES - Zapreke za početak pregovora između Mađarske i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novoj pomoći "uglavnom su uklonjene", rekao je u utorak u Bruxellesu mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Europska komisija raspravljat će o Mađarskoj u srijedu, rekao je. "Vrlo smo blizu rješenja. To je pitanje dana ili najkasnije tjedana", rekao je Orban mađarskim novinarima nakon sastanka. U pogledu mađarske Narodne banke, Orban je rekao da će vlada brzo poduzeti preporučene mjere i nastaviti "obećavajuće" konzultacije s Europskom središnjom bankom. Kada je riječ o instituciji za zaštitu podataka i umirovljenju sudaca, većina spornih pitanja je riješena, rekao je Orban, dodajući da će vlada "prihvatiti da dva neriješena pitanja riješi Europski sud".

BEČ - Vodeća ruska banka Sberbank omogućit će ove godine do 300 milijuna eura svježeg kapitala svom novom istočnoeuropskom ogranku Volksbank International (VBI) za potrebe širenja poslovanja u regiji srednje i istočne Europe, kazao je u utorak izvršni direktor VBI-a Friedhelm Boschert. Na tiskovnoj konferenciji u Beču Boschert je također kazao da je VBI poslovao s dobiti u prvom tromjesečju, nakon što je lani zabilježio gubitke. Sberbank je platio 505 milijuna eura u veljači za kupnju VBI-ja od austrijskog zajmodavca Volksbanken AG i povećao svoju prisutnost u novoj Europi. VBI je među vodećih 10 banaka po imovini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj. Također se nalazi među vodećih 15 po imovini u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji, a prisutan je i u Ukrajini, te želi proširiti svoju bankarsku licenciju u Austriji.

RIM - Nakon 47 godina na čelu talijanskog modnog koncerna Benettona, svjetski poznatog po svojim puloverima žarkih boja i provokantnim reklamama, Luciano Benetton prepustio je u utorak vođenje tvrtke sinu Alessandru koji će nastojati vratiti slavu talijanskom modnom divu koji je malo posrnuo pred naletom snažne konkurencije poput Zare ili H&M-a. Primopredaja vlasti između Luciana, koji u svibnju navršava 77 godina, i Alessandra (48) upriličena je na skupštini dioničara Benettona koja je u utorak počela u Ponzanu Venetu, nedaleko od Trevisa, gdje je tvrtka i osnovana 1966. Alessandro Benetton novi je predsjednik grupe Benetton. Na taj položaj ga je imenovalo Upravno vijeće grupe uz pristanak svih članova obitelji Benetton, navedeno je u priopćenju sa skupštine. Benetton, koji ima više od 6500 trgovina širom svijeta, u posljednje je vrijeme suočen s velikim problemima u poslovanju. U 2011. pad neto dobiti Benetton grupe je bio gotovo 30 posto i pad prometa od 1 posto.

LONDON - Tečaj eura u utorak je blago ojačao prema dolaru zahvaljujući uspješnoj aukciji nizozemskih obveznica koja je nakratko umirila zabrinutosti ulagača u vezi rastućih političkih rizika u 17-članoj eurozoni. Nakon što je nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3184 dolara, ojačavši za 0,2 posto, eurom se kasnije trgovalo po 1,3162 dolara. Time je nadoknadio dio oštrih gubitaka od dana ranije, proizišlih iz zabrinutosti vezanih uz ishod francuskih predsjedničkih izbora i razočaravajuće gospodarske pokazatelje iz eurozone. Tečaj dolara ostao je, pak, stabilan prema jenu, na oko 81,14 jena. Nizozemska je danas uspješno prodala 1,99 milijardi eura vrijedne 2-godišnje i 25-godišnje obveznice, samo dan nakon što je premijer Mark Rutte podnio ostavku zbog krize izazvane neuspjelim dogovorom o smanjenju proračuna. Ulagače su uznemirile naznake političkih previranja u toj jednoj od rijetkih država eurozone koje su zadržale vrhunski 'AAA' kreditni rejting. Za nove smjernice ulagači će pratiti i današnji početak dvodnevnog zasjedanja američke središnje banke Fed, ponajprije zbog naznaka novog kruga kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙