FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 31. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

POTSDAM - Dva milijuna zaposlenih u javnom sektoru u Njemačkoj će tijekom iduće dvije godine dobiti povećanje plaća od 6,3 posto, izjavio je u subotu ujutro nakon cjelonoćnih pregovora njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich. Pregovori Friedricha, koje je zastupao njemačku vladu, i sindikata Verdi, vođeni u Potsdamu doveli su do sporazuma kojim je okončan niz prosvjeda održanih proteklih tjedana. Verdi, jedan od najvećih i najutjecajnijih sindikata koji predstavlja oko dva milijuna radnika u javnom sektoru tražio je povećanje plaća za 6,5 posto dok je vlada predlagala 3,3 posto tijekom dvije godine.

BUENOS AIRES - Argentinski intelektualci najavili su da odbijaju sudjelovati u obilježavanja sjećanja na 2. travnja, tridesetu godišnjicu argentinskog iskrcavanja na Malvinskom otočju. "Kao državljani Argentine ne slažemo se s odlukom prema kojoj je 2. travnja, dan kada su se argentinske trupe iskrcale na Malvinima, nazvan Danom bivših boraca i poginulih u borbama na Malvinima", stoji u njihovu priopćenju. "Teška tragedija koja se dogodila 1982., zahvaljujući beskrupuloznoj diktaturi, a i danas je u njezinoj pozadini retrogradni nacionalizam, poziva nas na odgovornost, kao i sve stanovnike Argentine", kažu oni. Deklaraciju su među ostalima potpisali i povjesničar Luis Alberto Romero, redatelj Manuel Antin i filozof Juan jose Sebreli. Od 1833. Malvinsko otočje je pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva koje ga naziva Falklandskim otočjem. U središte pozornosti došlo je nakon napetosti između dviju zemalja 1982. koje su rezultirale sukobom od 2. travnja do 14. lipnja u kojem je poginulo 649 argentinskih i 258 britanskih vojnika.

NEW YORK -U američkoj saveznoj državi Marylandu, blizu Washingtona uplaćen je listić na kojem je dobitna kombinacija nestrpljivo iščekivanog jacpota američke lutrije Megga Millions sa rekordnim dobitkom od 640 milijuna dolara, objavila je u subotu američka tv-mreža MSNBC. Još nije poznato je li riječ o jednome dobitniku ili o grupi koja je "zaigrala" izvučene brojeve 2, 4, 23, 38, 46 i dodatni broj 23. Jackpot je 640 milijuna, ako dobitnik uzme dobitak odjednom, dobit će 390 od čega još mora platiti savezne poreze koji će mu ostaviti 293 milijuna dolara. Cijeli iznos može mu biti uplaćen ako izabere da se to učini u 26 godišnjih rata.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙