FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PEKING

Slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng pod američkom je zaštitom u veleposlanstvu u Pekingu otkad je pobjegao iz kućnoga pritvora, objavila je u subotu jedan američka skupina boraca za ljudska prava. Promatrači drže kako bi se zbog toga mogao otvoriti nov sukob između vlada SAD-a i Kine. Sjedinjene Države nisu službeno potvrdile vijest da je Chen, koji je pobjegao iz kućnog pritvora u pokrajini Shangdongu, otišao u američko veleposlanstvo. China nije htjela komentirati to pitanje koje bi sad moglo zasjeniti pekinški sastanak idući tjedan, a na kojem će sudjelovati američka državna tajnica Hillary Clinton. Teksaška organizacija ChinaAid objavila je da je "saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod američkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini između američkih i kineskih dužnosnika".

WASHINGTON

Američka Tajna služba zabranila je opijanje i dovođenje stranih državljana u hotelske sobe tijekom putovanja izvan zemlje nakon skandala zbog navoda da su se agenti "družili" s prostitutkama u Kolumbiji ovoga mjeseca. Nova pravila ponašanja, izdana u petak, također zabranjuju posjete "neuglednim objektima", što vjerojatno uključuje striptiz klubove, i u njima se navodi da agenti moraju poštovati američke zakone čak i kad su u inozemstvu. Ta pravila su odmah stupila na snagu, a kopiju tog dokumenta dobio je Reuters od Tajne službe. Nova pravila donesena su dva tjedna nakon skandala u Kolumbiji. Incident s prostitutkama dogodio se prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u Cartagenu na Summit Amerika. Agenti koji su išli kao prethodnica osiguranju doveli su skupinu prostitutki u hotel u kojem su odsjeli, a u kojem je trebao boraviti i Obama.

MOSTAR

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH odbacili su kao neprihvatljive najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se "priprema za raspad" Bosne i Hercegovine koje je iznio jučer u Beogradu poručivši mu da se Republika Srpske ne može odvojiti od te zemlje, objavio je Dnevni avaz. "BiH je međunarodno priznata država s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Za Republiku Srpsku nema održive budućnosti izvan BiH i ona može postojati samo kao dio države BiH", istaknuli su iz američkog veleposlanstva u Sarajevu. Ured visokog predstavnika (OHR) istaknuo je da Dodik podiže napetosti ugrožavajući mir i stabilnost, ali da time ugrožava i postojanje Republike Srpske. "Suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni su Ustavom BiH i međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski mirovni sporazum. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet BiH istodobno dovode u pitanje i pravno postojanje entiteta RS, koje je definirano Ustavom BiH i utvrđeno Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma", rekli su iz OHR-a.

KUALA LUMPUR

Malezijska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je tisuće demonstranata koji su se okupili u središtu Kuala Lumpura tražeći reformu izbornog zakona, pa promatrači drže da vlasti same sebi smanjuju izglede uoči izbora koji se očekuju za koji mjesec. Prosvjednici na obližnjem željezničkom kolodvoru bacali su boce na policajce koji su uzvraćali suzavcem. Interventna policija vodenim topovima i s najmanje deset suzavaca rastjerala je tisuće prosvjednika u blizini povijesnoga trga Merdeke. Policija je objavila kako je morala reagirati jer su prosvjednici silom htjeli na trg preko pregrada. Nasilje bi moglo politički ugroziti premijera Nadžiba Razaka i moglo bi se dogoditi da on bude prisiljen odgoditi izbore koji moraju biti najkasnije do ožujka iduće godine, ali mogli bi se održati čak i u lipnju ove godine. Nadžibova popularnost niska je od lanjskoga srpnja kad je policija nasilno reagirala na prošli veliki skup skupine Bersih (Čisti) za izbornu reformu.

JANGON

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton doputovala je u Mianmar u subotu kako bi otvorila "novo poglavlje" u odnosima nakon ublažavanja sankcija, što bi moglo privući investitore u tu dugo izoliranu državu. Njezin je posjet najviši na razini Europske unije otkako je prošle godine završila pedesetogodišnja brutalna vladavina vojnog režima u Mianmaru. Ashton se sastala s novoizabranom zastupnicom u mianmarskom parlamentu i dobitnicom Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, ali nije komentirala odluku njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju (NLD) da ne zauzme svoja mjesta u parlamentu. NLD je donijela tu odluku jer ne želi prisegnuti da će štititi ustav koji su donijele prethodne vojne vlasti, a po kojem se četvrtina mjesta u parlamentu osigurava za vojne dužnosnike koji se ne biraju.

HARKOV

Ukrajinski sud u Harkovu u subotu je odgodio suđenje za utaju poreza bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja se već nalazi u zatvoru zbog zloporabe položaja, do 21. svibnja zbog njezina lošeg zdravstvenog stanja. Sudac Konstantin Sadovski rekao je da bi bilo nemoguće provesti saslušanja bez nazočnosti Timošenko, koja navodno boluje od kronične boli u kralježnici. Europska unija smatra da je zatvaranje Timošenko u listopadu prošle godine politički motivirano i priopćila je da njezine članice neće ratificirati sporazum o pridruživanju s Ukrajinom sve dok je Timošenko u zatvoru. Europski političari su također zabrinuti zbog izjave Timošenko da su je tukli zatvorski čuvari ovoga mjeseca prilikom nasilnog prebacivanja u bolnicu. Zatvorska uprava odbacuje te optužbe, ali je državno odvjetništvo pokrenulo istragu.

DUBAI

Iran će obnoviti razgovore s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u Beču 13. i 14. svibnja, javili su državni mediji prenoseći izjavu iranskog veleposlanika pri IAEA-i u petak. Zapadni diplomati izjavili su prošlog tjedna da je Iran izrazio spremnost za ponovno pokretanje razgovora s IAEA-om dva mjeseca nakon što je njihov posljednji sastanak završio neuspjehom. Međutim, oni su dodali da se čini da Teheran i dalje nije voljan udovoljiti zahtjevu za omogućavanje inspekcije ključnog vojnog postrojenja. Iranski veleposlanik Ali Asghar Soltanieh rekao je za novinsku agenciju IRNA-u da odluka Teherana "pokazuje mirnu prirodu svih njegovih nuklearnih aktivnosti te da pokazuje da su optužbe na račun Irana neutemeljene".

MOSTAR

Pripadnici interne kontrole MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) uhitili su prometnog policajca za kojega se sumnja da je od hrvatskog državljanina uzeo 2000 kuna mita prigodom kontrole prometa, izvijestili su u subotu mediji u BiH pozivajući se na policijsko priopćenje. Navodeći samo inicijale uhićenog policajca Policijske uprave Mostar (J.K.), iz MUP-a su izvijestili da je policajac 18. travnja ove godine u Ulici kralja Tomislava u Mostaru zaustavio vozača (D.M.) koji je upravljao vozilom zagrebačkih registracijskih oznaka, te naplatio kaznu od 2000 kuna. Pri tome je vozaču spočitao da je počinio težak prometni prekršaj za koji je zapriječena visoka novčana kazna i oduzimanje vozačke dozvole. Policajac nije zabilježio da je uzeo novac niti da je izrekao kaznu u policijskome ophodnome nalogu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙