FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Godinu dana nakon smrti Osame bin Ladena središnja jezgra al Kaide "gotovo je nestala" i malo je vjerojatno da bi mogla ponoviti napade poput onih 11. rujna, rekli su dužnosnici američkih obavještajnih službi. "Teško je zamisliti da bi al Kaida imala sredstava da ponovi napad poput onoga 11. rujna", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik zadužen za borbu protiv terorizma, dodavši da se "može smatrati da je organizacija gotovo nestala". "No, pokret i dalje živi, ideologija svjetskoga džihada je preživjela", dodao je. Slabljenje al Kaide počelo je "najmanje dvije godine" prije smrti njezina vođe 2. svibnja 2011., kaže dužnosnik. Teroristička mreža se u međuvremenu decentralizirala i sada ima organizacije u Jemenu, Sahelu, Iraku i Somaliji.

BISSAU

Vojnici Gvineje Bisau oslobodili su dvojicu vodećih političara uhićenih u udaru 12. travnja i u petak su objavili da prihvaćaju planirani razmještaj šesto vojnika zapadnoafričkoga regionalnog bloka ECOWAS-a. Carlos Gomes Junior, bivši premijer i najizgledniji kandidat za predsjednika države, a s njim i prijelazni predsjednik Raimundo Pereira pušteni su u petak popodne nakon posjeta vojnih čelnika ECOWAS-a. Zatim su avionom odletjeli u Abidjan u Bjelokosnoj Obali. Dvojica političara oslobođena su samo dan pošto je ECOWAS najavio da će u Gvineju Bisau poslati vojnike kako bi se osigurao povratak pod civilnu vlast, a zaprijetio je i sankcijama bude li vojska to sprečavala. Vojni udar dogodio se usred izbornog procesa u toj bivšoj portugalskoj koloniji koja je od stjecanja nezavisnosti 1974. desetljećima nestabilna, a postala je i tranzitna točka za latinskoamerički kokain na putu u Europu.

MOSTAR

Izbori za općinu Srebrenicu trebali bi se održati bez posebnih iznimki u odnosu na ostatak BiH, rekao je u petak američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, što je prema navodima sarajevskog Dnevnog avaza izazvalo ogorčenje i oštre poruke srebreničkih žrtava koje su upozorile da će posljedice genocida biti ovjerene na sljedećim općinskim izborima. Tijekom posjeta Srebrenici, gdje je na posljednjim općinskim izborima 2008. godine omogućeno glasovanje svim Srebreničanima, bez obzira ne to jesu li stalno nastanjeni u toj općini, američki je veleposlanik istaknuo da ne "očekuje promjenu Izbornog zakona BiH u vezi sa Srebrenicom". Veleposlanik Moon je pri tome izrazio očekivanje da će budući načelnik, bez obzira tko bude izabran, morati pozabaviti kako se ne bi zaboravio srebrenički masakr. Jedna od predstavnica udruženja Srebreničkih majki Hatidža Mehmedović poručila je da, ako ne bude izmjena izbornog zakona, nijedan veleposlanik više ne treba dolaziti u Srebrenicu. "Vi ste bili naša uzdanica i vama smo vjerovali! I dalje tražimo da nešto napravite za ove ovdje koji su pokopani i za njihove porodice. Zar da nam načelnik bude predstavnik one politike koja negira genocid", rekla je Mehmedović.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙