FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Cijene nekretnina u Europi počinju lagano padati, a u Španjolskoj već tri godine zaredom drastično opada broj prodanih stanova, pokazuju statistički podaci iz nekoliko europskih zemalja. Među najskupljim gradovima u Europi su London i Pariz. U Londonu se cijena četvornog metra stana vrti oko 10.000 funti (11.800 eura), a u Parizu je krajem 2011. prosječna cijena četvornog metra prešla 7.800 eura. U Francuskoj je tržište nekretnina dugo odolijevalo krizi, ali sada počinje lagani pad. U prvom tromjesečju ove godine cijene su pale za 0,6 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle godine. Iznimka je Pariz, gdje je potražnja veća od ponude zbog čega cijene rastu. Izvan Pariza, prosječna cijena četvornog metra u Francuskoj u prvom kvartalu ove godine iznosi 1.850 eura u gradovima iznad 20.000 stanovnika. U belgijskoj prijestolnici Bruxellesu, sjedištu većine europskih institucija, cijene su u posljednje tri godine stabilne. U posljednje tri godine cijene se nisu znatnije mijenjale - prosječna cijena četvornog metra u ožujku 2009. iznosila je 2.427 eura, a u prosincu prošle godine 2.424.

WALDORF - Njemački proizvođač poslovnih softvera SAP, po prvim procjenama, ostvario je u prvom tromjesečju ove godine operativnu dobit od 630 milijuna eura, što je 6 posto više nego lani. Ukupni prihodi porasli su za 11 posto na 3,35 milijarde eura, prema prošlogodišnjih 3,02 milijarde eura. Najveći dio ostvaren je kroz prodaju programske opreme i usluga, u iznosu od 2,62 milijarde eura, što je rast za 13 posto, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici kompanije. Kompanije snažne rezultate očekuje i u drugom tromjesečju, a potvrdila je prognozu i za cijelu 2012. godinu. Dobit iz poslovanja bi se tako s lanjskih 4,71 milijarde eura povećala na 5,05 do 5,25 milijardi eura.

LONDON - Tečaj eura je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pogođen novim skokom troškova zaduživanja Španjolske, no malo je vjerojatno da će izaći iz raspona u kojem se njegov tečaj kreće od siječnja. U takvim okolnostima euro je prema dolaru bio na dnevnom gubitku od 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3150 dolara. A dolar je bio u blagom plusu i prema jenu, dosegnuvši 80,93 jena. Unatoč klizanju, tečaj eura najvjerojatnije ipak neće probiti donju granicu raspona od 1,30 do 1,35 dolara, u kojem se drži od siječnja, smatraju analitičari. "Za izlazak eura iz navedenog raspona treba nam, ili jasna izjava o trećem krugu kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u SAD-u, ili pak nešto novo u vezi dužničke krize u eurozoni", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka u banci Commerzbank.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙