FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšana poslovna klima u Njemačkoj poduprla tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 20. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura je u petak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, uz podršku vijesti o poboljšanoj poslovnoj klimi u Njemačkoj, no trgovanje je nešto slabijeg obujma uoči francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3187 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je i 0,4 posto prema jenu, na 107,57 jena, što je njezina najviša razina u posljednja dva tjedna.

I dolar je bio na dobitku prema jenu. Ojačao je 0,15 posto, na 81,72 jena, nadomak najviše razine u desetak dana od 81,74 jena.

Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj u travnju je dodatno ojačao, dosegnuvši 109,9 bodova, i novi je u nizu pokazatelja koji svjedoče da najveće gospodarstvo eurozone uspješno odolijeva dužničkoj krizi.

Unatoč naznakama nastavka snažnog rasta njemačkog gospodarstva, izgledi za eurozonu i zajedničku valuta ostaju neizvjesni, budući da su prinosi po španjolskim državnim obveznicama premašili 6 posto i ušli u područje koje se smatra dugoročno neodrživim.

Većina analitičara ne očekuje veće promjene tečaja eura pred francuske opće izbore koji počinju u nedjelju.

U fokusu tržišta je i godišnja skupština MMF-a i Svjetske banke koja se ovoga vikenda održava u Washingtonu.

Očekuje se da će MMF objaviti iznos dodatnih sredstava prikupljenih od članica kako bi se ojačao mehanizam zaštite posrnulih članica eurozone. Čelnica MMF-a Christine Lagarde priželjkuje najmanje 400 milijardi dolara dodatnih sredstava a dosad su Europa i Japan obećale iznos od 320 milijardi.

Uoči sastanka MMF-a Brazil je zadao udarac naporima tog fonda da ubrza prikupljanje dodatnih sredstava namijenjenih rješavanju krize u zemljama posrnulima pod teretom dugova. Brazil je, naime, zatražio veće sudjelovanje zemalja u razvoju u MMF-u kao uvjet za povećanje svojih doprinosa u taj fond.

„Ako Brazil zaista zapne za to, mislim da tržište neće blagonaklono na to gledati. Mora biti jedinstva, to je jedini način za koji investitori vjeruju da bi mogao spriječiti produbljivanje dužničke krize“, ističe Markus Huber iz investicijskog društva ETX Capital.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙