FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura pod pritiskom briga oko španjolskih troškova zaduživanja

Autor: vmom
LONDON, 13. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pogođen novim skokom troškova zaduživanja Španjolske, no malo je vjerojatno da će izaći iz raspona u kojem se njegov tečaj kreće od siječnja.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru bio na dnevnom gubitku od 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3150 dolara. A dolar je bio u blagom plusu i prema jenu, dosegnuvši 80,93 jena.

Trgovina na europskim tržištima, kažu analitičari, relativno je prigušena zbog toga što se danas ne očekuju važniji pokazatelji iz europskih gospodarstava. No, nove pritiske na euro izazvale su vijesti iz Španjolske, ističući ranjivost eura na skok prinosa na državne obveznice u perifernim članicama eurozone, tumače.

Španjolski prinosi posljednjih su tjedana rasli, dosegnuvši gotovo šest posto, zbog zabrinutosti u vezi stanja španjolskih državnih financija, a porasli su danas i prinosi na talijanske državne obveznice.

"Najnoviji pokazatelji počeli su stvarati blage pritiske na razlike u prinosima, u usporedbi s onima na referentne njemačke obveznice", kazala je Lauren Rosborough, valutna analitičarka u banci Societe Generale.

Španjolske banke u velikoj su se mjeri u ožujku oslonile na linije za likvidnost kod Europske središnje banke. Posudile su tako rekordnih 316,3 milijardi eura, gotovo dvostruko više nego u veljači.

Lošiji od očekivanja kineski podaci o bruto domaćem proizvodu dodatno su pritisnuli euro. Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju poraslo za 8,1 posto, dok se u prosjeku očekivao rast po stopi od 8,3 posto.

Unatoč klizanju, tečaj eura najvjerojatnije ipak neće probiti donju granicu raspona od 1,30 do 1,35 dolara, u kojem se drži od siječnja, smatraju analitičari.

"Za izlazak eura iz navedenog raspona treba nam, ili jasna izjava o trećem krugu kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u SAD-u, ili pak nešto novo u vezi dužničke krize u eurozoni", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka u banci Commerzbank.

Za nove smjernice ulagači će pažljivo pratiti govor čelnika američke središnje banke Bena Bernankea, koji se očekuje tijekom dana.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙