FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak eura nakon ZEW-a i španjolske aukcije

Autor: vmom
LONDON, 17. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u utorak se blago oporavio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, poduprt uspješnijom aukcijom španjolskih trezorskih zapisa nego što se očekivalo, kao i blago poboljšanom investicijskom klimom u Njemačkoj.

Euro je u takvim okolnostima bio prema dolaru u plusu 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3145 dolara. Ranije je nakratko premašio i 1,3173 dolara, najvišu razinu u danu dosegnutu u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta oporavila se i prema jenu, ojačavši za 0,3 posto, na 105,98 jena. Odskočila je tako s najniže razine od sredine veljače zabilježene dan ranije, kada se njome trgovalo po 104,63 jena.

I dolar je ojačao prema jenu, i to za 0,25 posto, na 80,59 jena. Drži se tako iznad najniže razine u sedam tjedana od 80,29 jena, na koju se spustio u ponedjeljak.

Olakšanje ulagačima donijela je vijest da je Španjolska danas prodala 3,2 milijarde eura vrijedne trezorske zapise, s rokom vraćanja za 12 i 18 mjeseci, premda uz znatno višu cijenu.

Dodatno, bojazni u vezi dužničke krize u eurozoni donekle je umirio i neočekivani skok ZEW indeksa povjerenja ulagača u Njemačkoj u travnju na najvišu razinu od lipnja 2010. godine.

Međutim, analitičari kažu da će glavobolje tržištima i nadalje zadavati problematično stanje španjolskih državnih financija. Novi, još važniji test tako slijedi u četvrtak kada će Madrid ponuditi državne obveznice s rokom otplate za dvije i 10 godina, a mogao bi izazvati nove pritiske na euro.

"Ne bismo trebali pridavati preveliku važnost španjolskoj aukciji trezorskih zapisa ili podacima instituta ZEW. Puno važnija bit će objava Ifo indeksa u petak i aukcija 10-godišnjih španjolskih obveznica u četvrtak", kazao je Gavin Friend, valutni strateg u tvrtki nabCapital.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙