FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru, Španjolska i Francuska u fokusu

Autor: vmom
LONDON, 19. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, s obzirom da ni uspješna aukcija španjolskih državnih obveznica nije uspjela umiriti zabrinutosti vezane uz goleme dugove te zemlje, a lošem raspoloženju pridonijele su i špekulacije na tržištu o mogućem snižavanju francuskog kreditnog rejtinga.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3069 dolara. Ranije je nakratko po završetku španjolske aukcije poskočio na 1,3166 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je, pak, prema jenu za 0,5 posto, na 107,14 jena.

I dolar je bio na dobitku prema jenu za 0,5 posto te se njime trgovalo po 81,70 jena.

Španjolska je danas prodala 2,5 milijarde eura vrijedne 2-godišnje i 10-godišnje obveznice, u skladu s najvišim planiranim iznosom zaduženja za današnju aukciju. No, prinosi na ključne 10-godišnje obveznice porasli su zbog zabrinutosti ulagača da Madrid neće ispuniti zacrtano smanjenje proračunskog manjka, a prisutne su i bojazni u vezi zdravlja bankarskog sektora te zemlje.

Tečaj eura zadržao se iznad 1,30 dolara, no jačanje zabrinutosti u vezi goleme španjolske zaduženosti, u okolnostima slabljenja gospodarstva te zemlje, moglo bi ponovno izazvati pritiske na euro, smatraju analitičari.

"Tržište je shvatilo da uspješne aukcije državnih obveznica nisu spas za Španjolsku. Previše je negativnih čimbenika u eurozoni. Probije li euro granicu od 1,3 dolara, malo mu ostaje podrške na putu prema najnižoj ovogodišnjoj razini od 1,2624 dolara, na koju se spustio u siječnju. Ne možemo isključiti njegovo naglo slabljenje", kazao je Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellon.

Tržišni sudionici uglavnom kažu da će euro slabjeti u srednjoročnoj perspektivi, s obzirom na rizik pogoršanja nevolja s proračunom i neizvjesnosti vezane uz ishod francuskih predsjedničkih izbora, koji bi, kako sugeriraju ankete, trebali dovesti do promjene na čelnoj poziciji u toj zemlji.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙