FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura pod pritiskom zbog Sarkozyjevih izjava

Autor: vmom
LONDON, 18. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru oslabio je u srijedu na međunarodnim tržištima, pritisnut izjavama francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da snažan euro šteti izvoznicima, a nastavak pritisaka očekuje se i zbog bojazni vezanih za španjolske fiskalne probleme.

Euro je tako prema dolaru oslabio 0,4 posto, na 1,3070 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je, pak, za 0,2 posto prema jenu te se njome trgovalo po 106,35 jena.

I dolar je bio na dobitku prema japanskoj valuti, ojačavši 0,6 posto na 81,34 jena.

Od ostalih vodećih svjetskih valuta isticala se britanska funta, dobivši na vrijednosti prema dolaru i euru pošto je tamošnja središnja banka izrazila zabrinutost u vezi visoke stope inflacije u srednjoročnoj perspektivi, što bi moglo signalizirati zaoštravanje monetarne politike.

Euro je tako prema funti oslabio 0,8 posto, na 81,78 penija, što je njegova najniža razina u posljednjih 19 mjeseci. Funta je prema dolaru ojačala oko 0,3 posto i njome se trgovalo po 1,5972 dolara.

Trgovci kao razloge pritisaka na euro navode prodaje švicarskih ulagača nakon što je Sarkozy izjavio da bi se o tečaju eura trebalo razgovarati s Europskom središnjom bankom. Time su izbrisani dobitci eura ostvareni dan ranije temeljem dobrih izvješća o rezultatima poslovanja američkih kompanija, bolje od očekivanja španjolske aukcije i jačanja optimizma među njemačkim ulagačima.

Tržišni sudionici kažu da bi euro mogao zabilježiti daljnje gubitke pred aukciju španjolskih državnih obveznica, najavljenu za četvrtak. Slaba potražnja i visoki prinosi na toj aukciji pojačali bi zabrinutosti u vezi krhkog stanja španjolskih državnih financija.

"Tečaj eura kreće se u vrlo uskom rasponu jer čekamo sutrašnju aukciju. Mnogo neizvjesnosti prisutno je na tržištu i ulagači će spekulirati s eventualnim lošim rezultatom, što bi trebao biti uteg za rizičnu imovinu", kazao je Lutz Karpowitz, valutni strateg u banci Commerzbank.

Euru nisu na ruku išle ni izjave dužnosnika ECB-a Jensa Weidmanna da Španjolska ne bi trebala očekivati da će središnja banka kupovinama španjolskih obveznica riješiti problem njihovih visokih prinosa.

Veće reakcije na tržištima nije izazvala vijest da je Njemačka danas prodala dvogodišnje obveznice uz rekordno niske troškove.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙