FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura bez snage za rast nakon talijanske aukcije

Autor: vmom
LONDON, 12. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima nije imao snage za rast nakon što su skočili troškovi zaduživanja Italije, jer su ojačale bojazni ulagača da bi se dužničke nevolje u eurozoni mogle proširiti na njezina najveća gospodarstva.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3125 dolara, što znači da je više-manje nepromijenjen na dnevnoj razini. Bio je, pak, na dobitku od 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 105,25 jena.

I dolar je prema jenu ojačao za 0,2 posto, na 81,04 jena.

Italija je na današnjoj aukciji trogodišnjih obveznica bila primorana platiti za puni postotni bod veće prinose nego na prošlomjesečnoj aukciji toga izdanja, što svjedoči o slabijem apetitu ulagača za dužničkim papirima zemalja na periferiji eurozone nakon što su se izgubili pozitivni učinci novčane injekcije Europske središnje banke u sklopu operacije dugoročnog refinanciranja.

Euru tako dodatne pritiske stvara zabrinjavajući rast troškova zaduživanje Italije, trećeg najvećeg gospodarstva eurozone, uz već obnovljene zabrinutosti da će Španjolska možda trebati paket financijske pomoći.

"Reakcije na talijansku aukciju obveznica i izvedbu dionica španjolskih banaka pokazuju da se gomilaju problemi za euro", kazao je Stuart Frost, fond menadžer u tvrtki RWC Capital.

Ipak, analitičari ne očekuju veće gubitke eura, s obzirom da se središnje banke Japana i Sjedinjenih Država barem zasad ne spremaju odustati od vrlo popustljive monetarne politike.

Zabrinutosti u vezi dužničkih problema u perifernim članicama eurozone i pripadajućeg skoka prinosa donekle je umirio dužnosnik ECB-a Benoit Coeure, podsjetivši u srijedu da ECB-u ostaje opcija kupovine državnih obveznica, program koji je banka uvela s ciljem smirivanja pritisaka na tržištima obveznica. Zbog takvih izjava ulagači su manje oklijevali u vezi rizičnijih ulaganja, što pak nije išlo na ruku jenu, kojeg ulagači percipiraju sigurnim utočištem.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙