FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Multinacionalne kompanije koje posluju u Mađarskoj pripremaju lokalne dobavljače za samostalni izlazak na svjetsko tržište, kazao je povjerenik mađarskog premijera za gospodarske odnose s inozemstvom Zsolt Becsey u intervjuu za dnevni list Magyar Hirlap. Osim toga, strane kompanije podupiru mađarski izvoz. Primjerice, njemački Daimler uložio je 800 milijuna eura u greenfield postrojenja u blizini Kecskemeta u posljednje tri godine. Budući su se mađarske tvornice automobila pokazale isplativima, Mercedes nastoji zaposliti tri tisuće radnika. Švicarski proizvođač aroma i mirisa Givaudan uskoro će završiti svoj pogon u mjestu Mako, na jugoistoku Mađarske, a danski proizvođač igračaka Lego započet će gradnju tvornice u sjeveroistočnoj Mađarskoj, u gradu Nyíregyházi. Njemački Infineon Technologies, proizvođač komponenti za solarne sustave i sustave vjetroelektrana, kao i Bosch i Knorr Bremse, šire već postojeća postrojenja.

LJUBLJANA - Slovenija ove godine ne može računati na ekonomski oporavak, a pad gospodarske aktivnosti zbog brojnih rizika u domaćem i širem ekonomskom okruženju mogao bi biti i veći od prvotnih očekivanja, ocjena je iz analize koju je u srijedu predstavio direktor Ureda za makroekonomske analize (UMAR) Boštjan Vasle. "Vrijednost indikatora gospodarske klime u ožujku je bila na najnižoj razini od travnja 2010. To ne pruža izglede za kratkoročno jačanje gospodarske aktivnosti", rekao je Vasle. Dodao je kako UMAR ostaje pri svojoj prognozi iz ožujka o padu slovenskog BDP-a za 0,9 posto u ovoj godini, ali da nastavak loših gospodarskih prilika u eurozoni i Sloveniji na početku ove godine upućuje da bi gospodarska aktivnost mogla biti i manja. Rast izvoza zadnjih se mjeseci smanjio, opseg proizvodnje u prerađivačkoj industriji malo je porastao, ali su perspektive do kraja godine slabe, dok je zabilježen rast maloprodaje isključivo posljedica prodaje goriva, rekao je napominjući da dodatnu opasnost za gospodarsku aktivnost predstavlja rast cijena sirovina, osobito nafte, čija je cijena u eurima u prva tri mjeseca ove godine povećana za 15 posto. U Sloveniji je javni deficit povećan sa 6 na 6,4 posto, rekao je Vasle.

SUBOTICA - Riječni promet na Dunavu kod Novoga Sada u srijedu je obustavljen zbog blokade koju su brodovima postavili uposlenici "Dunav grupe agregati". Na Dunavu, nizvodno do ušća kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada, usidrena su tri broda toga poduzeća, objavila je Radio televizija Vojvodine. Predstavnik radnika "Dunav grupe agregati" izjavio je da su se zaposleni na taj potez odlučili jer im poslodavac duguje šest plaća. Predstavnici lučke kapetanije rekli su za RTV da su poslali obavijest da je promet na Dunavu kod Novog Sada do daljnjeg obustavljen. Brodarsko poduzeće čiji uposlenici štrajkaju dio je "Dunav grupe", poduzetnika Dušana Borovice. Štrajk zaposlenika počeo je u ponedjeljak blokadom ulaza u to poduzeće, a radikaliziran je u srijedu zbog odbijanja vlasnika da sa zaposlenicima dogovori dinamiku isplata zaostalih plaća.

PARIZ/LONDON - Curenje plina iz Totalove platforme Elgin u Sjevernom moru moglo bi se zaustaviti do kraja travnja ukoliko sanacija bude tekla po planu, objavio je jedan od direktora Philippe Guys. On je za škotski The Press and Journal kazao da francuska tvrtka planira upumpati blato u izvor plina prije svibnja. "Naporno radimo i ako sve bude teklo po planu vjerujemo da će do kraja mjeseca izvor biti stavljen pod kontrolu", kazao je. Total je objavio kako curenje plina dnevno nosi gubitak od 2,5 milijuna dolara i vrijednost dionica tvrtke pala je gotovo sedam posto od objave informacije o curenju plina.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙