FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija izrazila je u utorak pozitivno mišljenje o španjolskom proračunu za 2012., ocjenivši da ide "u dobru smjeru" prema smanjenju deficita, no još nedostaju neki elementi za konačnu ocjenu. "Izvršili smo prvu analizu prijedloga proračuna središnje vlade. Imamo pozitivno mišljenje o tom prvom proračunu", rekao je glasnogovornik EK Olivier Bailly. No, "nedostaju nam elementi o proračunu za socijalu i regije. Nadamo se da ćemo ih dobiti do kraja mjeseca", dodao je. Europska komisija tada će moći provesti cjelovitu analizu španjolske situacije i vidjeti treba li ta zemlja ili ne poduzeti nove napore. Španjolska vlada objavila je da predviđa dodatne uštede od deset milijardi eura na području zdravstva i obrazovanja. Europska komisija to je u utorak pozdravila. "To ide u dobru smjeru, to je važna etapa u vraćanju javnih financija na dobar put i kako bi se zemlji omogućio rast i otvaranje radnih mjesta", istaknuo je Bailly. Madrid je obećao da će deficit ove godine smanjiti na 5,3 posto, a iduće na tri posto. Unatoč tomu, na tržištima se i dalje financira uz kamate od šest posto, što se smatra dugoročno neodrživim.

BRUXELLES - Cijene nafte na rekordnim razinama mogle bi uzdrmati gospodarstvo eurozone jače nego se očekuje. Prema prognozama utjecaja cijena nafte na gospodarstvo eurozone, njihov porast za 10 posto smanjuje godišnju stopu rasta za približno 0,2 postotnih bodova u razdoblju od tri godine. Te prognoze, međutim, ne uzimaju u obzir tečaj eura prema dolaru i mogle bi potcijeniti učinke skuplje nafte u vrijeme dok se provode programi drastične štednje u nizu europskih zemalja, a ne odražavaju ni potencijalne razlike među zemljama članicama eurozone, navodi se u analizi Reutersa. Iskazano u dolarima, cijene nafte i dalje su nekih 13 posto niže od 147,50 dolara koliko je dosegnuo barel sirove nafte Brent u srpnju 2008. Iskazane u eurima, cijene nafte prošli su mjesec premašile rekordno visoke razine. Od početka ove godine cijena nafte u eurima porasla je za čak 17 posto. Međunarodna agencija za energetiku objavila je da će 27-člana Europska unija platiti 500 milijardi dolara za naftu u ovoj godini, što je povećanje za 30 milijardi dolara u odnosu na 2011.

DUBAI - Iran je obustavio izvoz nafte u Španjolsku, a mogao bi obustaviti i isporuku Njemačkoj i Italiji, objavila je u utorak iranska državna televizijska mreža na engleskom jeziku Press TV. Nikakve dodatne informacije nisu objavljene. Ranije je iranski ministar vanjskih poslova Rostam Kasemi potvrdio izvješća, koja su se pojavila tijekom vikenda, da je obustavljena isporuka nafte Grčkoj. U siječnju je Europska unija najavila kako od srpnja uvodi potpunu zabranu uvoza iranske nafte.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙