FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: politička neizvjesnost u Europi oštro spustila termine

Autor: scvi
NEW YORK, 23. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali jer je politička neizvjesnost u Europi navela investitore na razmišljanje koliko eurozona može biti učinkovita u rješavanju dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na gubitku 121 bod, a tehnološki Nasdaq 26,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 14,3 boda, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Tržište su zabrinula politička previranja u Nizozemskoj, kao i izborni rezultati u Francuskoj.

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je da će njegova vlada podnijeti ostavku jer se vladajuća koalicija nije dogovorila oko mjera za smanjenje deficita.

U Francuskoj je pak socijalist Francois Hollande, kritičar štednje kao izlaza iz dužničke krize, prošao u drugi krug izbora, zajedno s aktualnim predsjednikom Nicolas Sarkozyjem.

Nadalje, indeks njemačke industrijske aktivnosti u travnju je oslabio po najbržoj stopi u zadnje tri godine, čime su sve manje nade investitora da bi ta zemlja mogla izvesti eurozonu iz krize.

Europska dužnička kriza glavni je razlog zabrinutosti na Wall Streetu, jer investitori strahuju da će nagristi korporativne zarade.

Nove smjernice investitorima bi danas mogla dati nova financijska izvješća kompanija, među kojima i naftne kompanije ConocoPhillips te tehnološke tvrtke Texas Instruments.

Europski burzovni indeksi također su oštro pali danas. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 1,69 posto, frankfurtski DAX 2,74 posto, a pariški CAC 2,32 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙