FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezno trgovanje uoči novih podataka s tržišta rada

Autor: scvi
NEW YORK, 29. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su blago oslabili, pod pritiskom dobitonosnih prodaja na burzama u Aziji i Europi, te uoči objave novih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na gubitku 32 boda, a tehnološki Nasdaq 5,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 3,7 bodova, no ostao je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P je od početka godine u plusu 11,8 posto te bilježi najbolju tromjesečnu izvedbu još od 1998. godine.

Dobitonosne prodaje na svjetskim burzama intenzivirale su se nakon snažnih dobitaka od početka godine. Na azijskim burzama cijene dionica spustile se danas oko 1 posto, a i na europskim burzama su se intenzivirale dobitonosne prodaje, treći dan uzastopno.

„Posljednji gospodarski pokazatelji bili su nešto ispod očekivanja, no mislim da investitore brine i slabljenje tržišta u Aziji“, kaže Ricke Fier, direktor trgovanja pri investicijskom društvu Confier Securities.

Nove smjernice investitorima će dati podatak o broju novih nezaposlenih u SAD-u u proteklome tjednu. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da ih je bilo 350.000, nakon 348.000 u prethodnome tjednu.

Neki investitori skloni su povući se iz dionica na početku drugog ovogodišnjeg tromjesečja, nakon dobre izvedbe tržišta u ovome tromjesečju te traže potvrdu da gospodarski rast u SAD-u neće oslabiti.

„Ono što nas zaista muči je što će se zbiti u prvom tjednu travnja. Svi se sjećamo rasprodaje u isto vrijeme prošle godine i stare burzovne uzrečice 'prodaj u svibnju i idi“, dodaje Fier.

Cijene europskih dionice pale su u četvrtak na najniže razine u zadnja tri tjedna nakon što je niz lošijih od očekivanja američkih makroekonomskih podataka probudio strah investitora od usporavanja globalnog rasta.

Trenutno je londonski FTSE indeks u plusu 0,84 posto, frankfurtski DAX 1,17 posto, a pariški CAC 0,86 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙