FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi signaliziraju nastavak pada cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 4. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su zabilježi oštre gubitke, ukazujući na pad cijena dionica na Wall Streetu nakon što se pokazalo da Fed zasad neće dalje popuštati monetarnu politiku, a čekaju se i novi podaci s američkog tržišta rada.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,00 sati na gubitku 90 bodova, a tehnološki Nasdaq 19,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 10,7 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ulagači su se nadali daljnjem kvantitativnom popuštanju američke monetarne politike, odnosno kupnji državnih obveznica putem tzv. 'QE3' programa, što povećava likvidnost u financijskom sustavu i potiče rast cijena rizičnijih investicija, kao što su dionice.

No, nakon jučer objavljenog zapisnika s posljednje sjednice Feda ta je nada splasnula. Pokazalo se da samo nekoliko članova Fedova savjeta smatra da su potrebne daljnje poticajne mjere ako rast gospodarstva izgubi zamah. Već jučer cijene dionica na Wall Streetu su pale.

„Prodaje dionica i jutros su nastavljene. Reakcija investitora na Fedovu zabilješku je bijeg od rizika“, izjavio je Fawad Razaqzada, strateg pri investicijskom društvu GFT.

Nove smjernice investitori se nadaju dobiti od mjesečnog izvješća o zapošljavanju u američkom privatnom sektoru nezavisne agencije ADP. To izvješće uvod je u još važnije podatke o zaposlenosti u SAD-u u veljači, koje će u petak objaviti američko ministarstvo rada.

Na europskim burzama cijene dionica također su oštro pale, pod utjecajem smanjene sklonosti investitora rizičnim ulaganjima. Dodatno, investitore zabrinjava rast prinosa po španjolskim državnim obveznicama.

Trenutno su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 1,09 i 1,63 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙