FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

SARAJEVO - Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić te zamjenik direktora Instituta IGH Damir Tkalčić i direktor tvrtke IPSA iz Sarajeva Ešref Gačanin potpisali su u četvrtak u Sarajevu ugovor o preinakama glavnog projekta za granični prijelaz Bijača kod Metkovića, koji se gradi u sklopu autoceste na paneuropskom prometnom koridoru V c. Bijača je, uz Gradišku, predviđena kao granični prijelaz preko kojega bi se nakon 1. srpnja 2013. godine, kada Hrvatska postane članicom EU, obavljao sav izvoz proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla iz BiH ka EU, pa ga je stoga potrebno prilagoditi standardima koji vrijede u EU. "Prioritet Ministarstva prometa i komunikacija BiH su izgradnja i opremanje dva europska granična prijelaza Bijača i Gradiška kako bi se omogućio izvoz roba koje zahtijevaju inspekcijski nadzor za proizvode biljnog i životinjskog podrijetla u Hrvatsku nakon njena ulaska u EU", potvrdio je Hadžić. BiH je kandidirala izgradnju graničnog prijelaza Bijača kroz pretpristupne fondove EU (IPA) za 2011. Odobrena sredstva trebala bi biti operativna krajem ove godine. Prva faza gradnje odnosi se na izvedbu dionice autoceste u zoni graničnog prijelaza u dužini od 1,2 kilometra, druga faza odnosi se na izgradnju samog prijelaza, a treća na njegovo cjelovito opremanje. Četvrta faza podrazumijeva gradnju izlaznog dijela ceste s prijelaza ka sjeveru. Planirano je da prve dvije faze gradnje budu završene i puštene najkasnije do kraja lipnja iduće godine.

MILANO/ZAGREB - Cijene hrane na svjetskom tržištu u ožujku su ostale gotovo nepromijenjene, pri čemu je izrazitiji rast cijena biljnih ulja i masnoća neutraliziran padom cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO. Indeks kojim se mjere mjesečne promjene cijena prehrambene košarice koju čine žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer u prosjeku je u ožujku porastao na 215,9 bodova, s 215,4 boda u veljači, objavio je FAO. Podindeks cijena ulja i masnoća uvećan je pritom na 245 bodova, što odgovara 2,5-postotnom povećanju cijena tih proizvoda. Njegov rast neutralizirao je pad podindeksa cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, koji je u prošlom mjesecu zabilježio isti postotni pad. U odvojenom je izvješću FAO potvrdio važeću prognozu o padu svjetske proizvodnje pšenice za 1,4 posto u odnosu na prošlogodišnju rekordnu razinu, na 690 milijuna tona u 2012. godini. Prve prognoze za ponudu i potražnju u sezoni 2012./2013. FAO će objaviti idući mjesec.

ATENA - Gospodarska klima u Grčkoj blago se poboljšala u ožujku nakon što je zemlja sastavila paket mjera štednje kojima će osigurati isplatu međunarodne pomoći, objavio je u četvrtak vodeći grčki ekonomski institut. Zaklada za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE) izvijestila je da je njezin indeks u prošlom mjesecu porastao na 75,7 bodova, sa 74,9 bodova u veljači. "Uspješna zamjena obveznica i očekivanja o dokapitalizaciji banaka pridonijeli su stabilizaciji (gospodarske klime)", naveo je IOBE. Klima je poboljšana u industriji i uslužnom sektoru i među potrošačima, a dodatno je pogoršana u građevinarstvu i maloprodaji. Indeksne su vrijednosti usprkos poboljšanju i dalje na vrlo niskim razinama, u blizini rekordno niskih 67,2 boda zabilježenih u ožujku 2009. i osjetno ispod 10-godišnjeg prosjeka od 96,3 boda. "I dalje je prisutna neizvjesnost oko daljnjeg razvoja gospodarstva", navode u IOBE-u. Očekuje se da će grčko gospodarstvo ove godine zabilježiti pad aktivnosti petu godinu zaredom. Prošle godine smanjilo se za 6,9 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak pod pritiskom prodaja značajnije oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, a spustio se nakratko i ispod minimalnog tečaja od 1,2 franka, primoravši švicarsku središnju banku da intervenira, u okolnostima pojačanih zabrinutosti u vezi golemog duga Španjolske. Nakon pada za gotovo jedan posto prema dolaru dan ranije, euro je oslabio daljnjih 0,5 posto, na 1,3076 dolara, a prije toga se nakratko spustio na 1,3057 dolara, najnižu razinu od sredine ožujka. Spustio se i na najnižu razinu u četiri tjedna prema jenu od 106,89 jena. Pod pritiskom prodaja, euro je oslabio i na 1,1990 franaka, a nakratko se spustio i ispod minimalnog tečaja od 1,2 franka za euro koji je u rujnu prošle godine utvrdila švicarska središnja banka (SNB) kako bi zauzdala snažan uzlet franka. Jedinstvena europska valuta se ubrzo tako stabilizirala na 1,2015 franaka, što se pripisuje SNB-ovim golemim kupovinama eura, o čemu su izvijestili trgovci. Dolarov indeks, DXY, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na vodeće svjetske valute, dosegnuo je najvišu razinu u tri tjedna od 80,079 bodova, zahvaljujući potražnji za dolarima koje ulagači percipiraju sigurnijom imovinom.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙