FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MONTREAL/ZAGREB - Sjevernoamerički proizvođač piva Molson Coors Brewing u utorak je priopćio da je potpisao konačni sporazum o kupnji StarBeva, vodećeg proizvođača piva na tržištu srednje i istočne Europe i vlasnika Zagrebačke pivovare. Molson Coors će StarBev kupiti za 2,65 milijardi eura od trenutnog vlasnika, investicijske tvrtke CVC Capital Partners. StarBev je vlasnik devet pivovara u srednjoj i istočnoj Europi i zapošljava ukupno oko 4.100 radnika u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori, a svoje proizvode prodaju još i na tržištima Slovačke i Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju. Godišnje proizvodi 13,3 milijuna hektolitara piva i među tri je vodeće pivovare na svim tržištima na kojima posluje. "Preuzimanje StarBeva uklapa se u cijelosti u strategiju Molson Coorsa kojom želimo poboljšati portfelj naših premium brendova i proširiti doseg na rastućim tržištima diljem svijeta", rekao je Peter Swinburn, predsjednik i glavni generalni direktor Molson Coorsa. Očekuju da će im transakcija u prvoj godini generirati približno 50 milijuna dolara prije oporezivanja operativnih sinergija 2015., prvenstveno kroz učinkovitost proizvodnje, nabave, sistemskih i drugih područja. Transakciju moraju još odobriti europska regulatorna tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a finalizacija se očekuje tijekom drugog kvartala 2012.

LISABON - Vjerovnici Portugala ocijenili su u utorak da je provedba programa financijske pomoći Portugalu "na dobru putu" i da bi iduće godine mogao biti dovoljno snažan da posuđuje na financijskim tržištima. "Općenito, program je na dobru putu", no "značajni rizici i izazovi i dalje postoje", objavila je Europska komisija u izvješću koje se temelji na zadnjoj procjeni "trojke" koju čine predstavnici EU-a, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potkraj veljače. Reforme, provedene u zamjenu za zajam od 78 milijardi eura u svibnju 2011., gurnule su Portugal u recesiju i neki analitičari smatraju da bi mogao biti prisiljen zatražiti novu pomoć EU-a i MMF-a. "Za sada smatramo da je program na dobru putu i da bi Portugalu trebao omogućiti da se 2013. vrati na tržišta", rekao je Peter Weiss, zamjenik šefa misije Europske komisije u Portugalu, na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Portugalsko gospodarstvo ove bi se godine trebalo smanjiti za 3,25 posto, zaključila je trojka, što ukazuje na dublju recesiju od očekivanih tri posto. Portugalska središnja banka očekivala je pad BDP-a od 3,4 posto. Vjerovnici su ipak pohvalili portugalsku vladu zbog smanjenja proračunskog deficita na 4,2 posto BDP-a, dok je cilj bio 5,9 posto. Očekivani deficit od 4,5 posto za ovu godinu smatraju realnim. Glavni izazov pred portugalskom vladom po njihovu je mišljenju nezaposlenost koja bi krajem godine trebala premašiti 15 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima deviza ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru, budući da ulagači očekuju objavu zabilješki s posljednjeng sastanka američke središnje banke (FED), kao i sutrašnji sastanak Europske središnje banke (ECB). Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,3316 dolara. Prema švicarskom franku također nije zabilježio promjene, zadržavši se na 1,2033 franka. Dolar je pak ojačao 0,1 posto prema jenu, na 82,15 jena. Trgovina na valutnim tržištima mirna je s obzirom na nadolazeće uskrsne blagdane, a za nove smjernice ulagači će pričekati Fedove zabilješke koje će im dati bolje smjernice o daljnjim bančinim potezima. U fokusu tržišta je i redovno zasjedanje ECB-a, zakazano za srijedu. "Nakon ECB-ova sastanka euro bi mogao nakratko ojačati, i to iznad 1,34 dolara, i potom ponovo oslabiti, poglavito ako ECB ustraje u politici baziranoj na načelu suzdržanosti", kazala je Asmara Jamaleh, valutna analitičarka u banci Intesa Sanpaolo u Milanu. Mnogi ulagači skloniji su ipak prodavati euro s obzirom na pojačane zabrinutosti u vezi krhkih izgleda za eurozonu i visoke razine dugova u Španjolskoj, nakon niza novih nepovoljnih gospodarskih pokazatelja.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙