FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 8. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Povodom Svjetskog dana Roma, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Predsjednikova ureda. "Romi, narod jedinstvene prošlosti i kulture, diljem svijeta svečano obilježavaju svoj blagdan - Svjetski dan Roma. I romska zajednica u Republici Hrvatskoj mnogim priredbama i svečanostima pridružuje se obilježavanju toga blagdana, čime svjedoči svoj identitet i doprinos hrvatskom društvu", navodi se u čestitki. "Želeći biti društvo jednakih šansi za sve svoje građane i društvo bez diskriminacije, Republika Hrvatska prepoznaje potrebu pune integracije Roma i romske zajednice u hrvatsko društvo i želi im osigurati jednake ekonomske, kulturne, obrazovne i svake druge mogućnosti. Koraci koje smo učinili na poboljšanju općih životnih uvjeta romske zajednice, posebice djece i mladih, zajednički su napor institucija, pojedinaca i udruga, posebno onih romskih", ističe u čestitki predsjednik Josipović. "Uz želju da već današnji naraštaj romske djece i mladih sve više osjeća pozitivne plodove tih nastojanja, svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj srdačno čestitam Svjetski dan Roma", stoji u poruci predsjednika Josipovića.

SPLIT - Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći uskrsnu misu u splitskoj katedrali sv. Dujma u propovijedi je poručio da nedjelja treba biti neradni dan koji odgaja čovjeka i formira humanije društvo te dan slavlja i slobode. "Gledajući antropološki i kulturološki, neradna nedjelja je zajednička baština nas vjernika, agnostika i ateista kršćanske civilizacije i svih ljudi dobre volje", istaknuo je nadbiskup Barišić. Neradna nedjelja, kazao je nadbiskup, "ne želi biti protiv, već za čovjeka" i neradna nedjelja ne daje prednost kapitalu i radu nad čovjekom, jer u središtu nedjelje jest osoba, a ne stvar, zajedništvo, a ne tržište, solidarnost, a ne profit." "Zabrinjava nas gubitak radnih mjesta i problem nezaposlenosti, osobito mladih, no nedjelja se ne zatvara pred našim dotičnim problemom-nezaposlenosti, otpuštanja i rada bez primanja jer kad bez posla ostane član obitelji imamo osjećaj kao da je netko umro", naglasio je Barišić u propovijedi. Pri tomu je istaknuo kako se problem rada i odnosa u društvu "ne rješava radnom već neradnom, još više slavljeničkom nedjeljom". Po riječima nadbiskupa Barišića radnom nedjeljom ne samo da se zadire u tradiciju i duhovne vrijednosti, nego se narušavaju i ugrožavaju ljudski odnosi osobito obiteljsko zajedništvo. Djeca imaju pravo da majka nedjeljom bude poveznica obiteljskog zajedništva. "Nije rješenje imati drugi sloboda dan u tjednu, jer nije problem imati drugi slobodni dan, već se nameće dublje pitanje - biti slobodan", istaknuo je Barišić.

RIJEKA - Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je na svečanome uskrsnom misnom slavlju u katedrali Svetoga Vida u Rijeci da je snažna uskrsna vjera potrebna današnjem svijetu. Nužno je zalagati se za evanđeoska načela u obitelji, na radnom mjestu i drugdje u društvu te je potrebno svoju vjeru prenositi na druge, istaknuo je u propovijedi nadbiskup Devčić. Vjera u Isusovo uskrsnuće, rekao je, neraskidivo je povezana s poslanjem, odnosno s nalogom da se drugima prenosi ono u što vjerujemo. U propovijedi je spomenuvši kako je Marija Magdalena zatekla Isusov grob u kojem više nije bilo njegovo tijelo te pomislila da ga je netko odnio, kazao je da je u tom slučaju neznanje uzrok dodatne žalosti. Tako je neznanje o tome gdje su tijela pokojnika nestalih tijekom Domovinskog rata uzrok dodatne žalosti još uvijek mnogih koji tragaju za članovima svojih obitelji, rekao je riječki nadbiskup.

ZADAR - Svečanu uskrsnu misu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić istaknuvši da se svetkovinom Uskrsa slavi pobjedu svjetla nad tamom, pobjedu ljubavi nad zlobom, istine nad lažima i duha nad materijom. Uskrsno nam jutro pokazuje kako Bog ne može izgubiti. Bog nikada ne gubi bitaka. On uvijek ima zadnju riječ, poručio je Puljić u propovijedi i istaknuo da je zato Crkva danas tako raspjevana. "Uskrsli Krist je gospodar života i smrti, gospodar ljudske povijesti. Njegovo uskrsnuće najsnažnije je vrelo našeg života i nade" - poručio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić

ZAGREB - Predsjedništvo Matice hrvatske (MH) priopćilo je danas da sa zgražanjem odbacuje napade koji su se ovih dana pojavili u vezi s navodnim iznajmljivanjem Matičine dvorane za međunarodni nacionalistički skup. Matica hrvatska nikada nije iznajmljivala svoje prostore političkim strankama i nije to učinila ni sada. Hajka koja se vodi smišljeni je i dobro planirani napad na Maticu hrvatsku i na njezina predsjednika, tvrdi se u izjavi za javnost i dodaje da se "slične hajke vode uvijek u isto vrijeme na već poznate načine: lažnim vijestima, klevetama, izmišljenim intervjuima, fotomontažama itd". "Matica hrvatska neće se dati zastrašiti sličnim provokacijama i nastavit će raditi na ostvarenju onih ciljeva radi kojih je utemeljena", poručje se na kraju današnje izjave za javnost Predsjedništva MH.

SPLIT - Djelatnik Hrvatske elektroprivrede (HEP) poginuo je danas nešto prije podneva u Biteliću kod Sinja od udara groma, izvijestila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Policija je medijima izjavila da je u radnoj nesreći, u nedjelju oko 11.40 sati, djelatnika HEP-a (41) dok je popravljao dalekovode u jednom trenutku udar groma usmrtio na mjestu događaja.

OSIJEK - Osječka prometna policija prijavila je 50-godišnjeg vozača Škode koji je vozio s 3,28 promila alkohola u krvi, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Pijan vozač s područja Vladislavaca zaustavljen je jučer popodne u Ernestinovu i odveden u policijsku postaju na otrežnjenje. Nakon što se otrijeznio, priveden je dežurnom sucu Prekršajnog suda u Osijeku. Protiv 50-godišnjeg vozača predložena je novčana kazna od 10 tisuća kuna i kazna zatvora do 60 dana. Vozač je prije mjesec dana osuđen za isti prekršaj, a do sada je više od deset puta zaustavljan za upravljačem pod utjecajem alkohola.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙