FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Završnim riječima obrane i tužiteljstva danas je na zagrebačkom Županijskom sudu završeno suđenje suspendiranom sucu Visokog trgovačkog suda Bariši Gašparu kojeg je USKOK optužio za korupciju, odnosno primanje 25.000 eura mita te namještanje pravosudnih ispita, a presuda bi trebala biti objavljena sutra. USKOK tvrdi da je Gašpar mito primao za ubrzavanje jednog sudskog predmeta. Uz trgovačkog suca na optuženičkoj klupi je još šest osoba. Sudsko vijeće suca Siniše Pleše presudu će objaviti u 13 sati. Gašparovu navodnu korumpiranost USKOK je otkrio u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica".

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da gradonačelnik do sada nije određivao cijene građevinskog zemljišta, nego su to radili ovlašteni sudski vještaci. "Zakon nalaže Gradskoj upravi i gradonačelniku da prilikom promjene vlasništva, otuđenja ili prodaje nekretnine početnu cijenu određuje zagrebačka Porezna uprava i ovlašteni sudski vještak. Ne vidim razloga da to ne radi i ubuduće. Gradonačelnik niti je prije te skupštinske odluke to radio niti će raditi ubuduće, već će samo provoditi zakon", rekao je Bandić odgovarajući na novinarski upit vezan uz prijedlog odluke o građevinskom zemljištu koja će se sutra naći na dnevnom redu Gradske skupštine. Gradonačelnik je rekao da maloljetnicima strogo treba zabraniti da piju i opijaju se na javnim mjestima te je izrazio žaljenje što o toj važnoj temi nije postignut konsenzus unutar radnih tijela zagrebačke Gradske skupštine. "Vjerujemo da će Ministarstvo unutarnjih poslova što skorije potaknuti rješavanje te problematike kroz zakonsku regulativu jer je zakonska regulativa iz 1990. godine zastarjela", rekao je Bandić. Napomenuvši kako u Zagrebu ima od 50 do 100 tisuća alkoholičara, neuropsihijatar Darko Breitenfeld upozorio je na problem pogibije mladih, posebice tijekom vikenda, kada je najviše vožnji u alkoholiziranom stanju. Također je istaknuo kako je u porastu bjesomučno opijanje mladih.

ZAGREB - Zagrebački Gradskog odbora HNS-a ocijenio je danas da se predloženim odlukama o građevinskim zemljištima i utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina otvaraju vrata kaosa jer nisu precizirani parametri za procjenu, budući se ukida kriterij bruto razvijena površina (BRP) i nema kontrolnog mehanizma kao što je Porezna uprava. U HNS-u smatraju da se bitno ne razlikuju prijedlozi Kluba gradskih zastupnika SDP-a, Kluba nezavisnih gradskih zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac i Kluba gradskih zastupnika HSU-a s jedne i gradonačelnika Milana Bandića s druge strane. HNS drži da je puno bolje doraditi postojeće rješenje, do donošenja zakona koje će to pitanje urediti na nacionalnoj razini. Odluke se moraju kvalitetno pripremiti i proći sva radna tijela, te da se na takav dokument očituje oporba i vladajući te stručni ljudi, istaknula je na konferenciji za novinare Gradskog odbora HNS-a potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden.

ZAGREB - Kandidaturu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba danas je najavio Drago Ćaleta i rekao je kako će, ako postane predsjednik, inzistirati na autonomiji Gradskog odbora i njegovoj neovisnost od središnjice, a zalagat će se i za demokratizaciju stranke te raditi na pripremama za predstojeće lokalne izbore. "Kada je riječ o autonomiji Gradskog odbora poštivat ćemo supsidijarnost, no odluke ćemo donositi ovdje", rekao je Ćaleta na konferenciji za novinare. Zalagat će se, rekao je, za demokratizaciju stranke. "Ja sam za to da se čuje glas svih u HDZ-u te da sljedeći stranački izbori budu na principu jedan član jedan glas", naglasio je Ćaleta. Radit će, kazao je, i na na pripremi Gradske organizacije stranke za nadolazeće lokalne izbore te za preuzimanje vlasti u Gradu Zagrebu.

ZADAR - Svjedočenjem istražnih sudaca Županijskoga suda u Šibeniku Igora Ninića i Branka Ivića danas je na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za pogibiju dvanaestorice vatrogasaca u kolovozu 2007. na Kornatu. Sudac Igor Ninić, koji je vodio očevid dan nakon nesreće, posvjedočio je da je na mjestu nesreće pronašao šestoricu poginulih vatrogasaca. "Očevid smo radili dan nakon nesreće jer smo stigli na otok Kornat kasno navečer pa je zbog mraka odgođen za sutra ujutro", rekao je sudac Ninić i dodao kako je siguran da tijela poginulih vatrogasaca nisu pomicana. "Prema onome što sam vidio, teško da je netko pomicao tijela jer su bila karbonizirana", rekao je Ninić i dodao da je jedno tijelo bilo dalje od ostalih oko 150 metara, što je objasnio pokušajem bijega od vatre. Također je rekao da je očevid završen oko 19 sati, nakon čega su pripadnici HGSS-a prevezli tijela na patologiju splitskoga KBC-a.

ZAGREB - Uprava "Narodnih novina" objavila je danas prodaju dnevnog lista "Vjesnika" uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi. U pozivu za javno prikupljanje ponuda za prijenos udjela tvrtke "Narodne novine-Press", nakladnika i stopostotnog vlasnika "Vjesnika" s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, kao uvjeti prodaje navedeni su izdavanje "Vjesnika" najmanje 24 mjeseca te preuzimanje svih zaposlenika tvrtke kojih na dan objave poziva ima 98. Uvjet za ponuditelje je i bankovno jamstvo prvorazredne banke za plaćanje svih obveza tvrtke prema radnicima, dobavljačima i državi, koje su 13.997.947,04 kune i/ili obveza unosa tog iznosa kao ulaganje u tvrtku. Zamjenica predsjednika HND-ovog ogranka u Vjesniku Iva Borković kazala je Hini kako je zabrinjavajuće što se u javnom pozivu ne navodi razdoblje na koje novi vlasnik Vjesnika mora preuzeti i zadržati svih 98 zaposlenih. Podsjeća da je u slučaju Slobodne Dalmacije to bio rok od pet godina, a kod riječkog Novog lista tri godine.

ZAGREB - Aktivisti udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije danas su ispred zgrade vlade održali prosvjed protiv najave gradnje novog bloka termoelektrane na ugljen u Plominu. Na Trgu sv. Marka aktivisti su na kartu Republike Hrvatske istovarili ugljen kao znak da će zatrpati Hrvatsku i time joj dugoročno onemogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova, što će kao članica Europske unije biti dužna učiniti. Istaknuli su i natpis "Nova vlada, fosilna rješenja?" kojim, kako su kazali, pitaju vladu želi li se opredijeliti za stara rješenja jer se od nje očekivalo više. Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan izjavio je novinarima kako su 27. veljače vladi poslali pismo sa zahtjevom da iznese svoje službeno stajalište o projektu gradnje novog bloka termoelektrane u Plominu, posebno o odabiru goriva i tehnologije. "Budući da se vlada do danas nije očitovala, odlučili smo održati prosvjednu akciju u kojoj od nje tražimo da se napokon službeno očituje", izjavio je Vidan.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Prištine Isa Mustafa potpisali su danas u zagrebačkoj palači Dverce sporazum o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova u interesu poboljšanja suradnje na gospodarskom planu. Gradonačelnik Prištine Isa Mustafa podsjetio je da su Priština i Zagreb surađivali i prije, a na prošlogodišnjem susretu odredili područje zajedničke suradnje u kojem vide konkretan interes glavnih gradova Hrvatske i Kosova. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da se potpisivanjem sporazuma obvezuju razmjenjivati iskustva u javnim poslovima, prometu, ekologiji i komunalnoj infrastrukturi te jačati gospodarske subjekte Zagreba i Prištine kako bi surađivali na korist svojih građana.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a odlučilo je danas od saborskog Odbora za zakonodavstvo zatražiti tumačenje u kojem trenutku prestaje mandat članovima vijeća koji su dali ostavke i prestaje li njihov mandat s podnošenjem ostavke ili tek pošto ih Sabor razriješi dužnosti. Vijeće je jednoglasno prihvatilo taj zaključak pošto su lani od prosinca ostavke dali Ante Tomić, Sanja Ivić, Milan Kujundžić, Viktorija Car i Darko Grivičić, zbog čega to tijelo sada ima šest članova umjesto 11, što znači da može održavati sjednice i donositi odluke za koje je dovoljna "obična" većina glasova. Vijeće je Odboru za medije poslalo i zahtjev za pokretanje postupka za prestanak mandata Darku Grivičiću koji je posljednji - početkom ožujka dao ostavku. Vijeće je danas prihvatilo izvješća Glazbene proizvodnje, Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije o provedbi programskih načela i obveza utvrđenih Zakonom o HRT-u.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu usvojio je jučer upisne uvjete za četiri sastavnice Sveučilišta, nakon što je prošloga tjedna donio odluku o upisnim kvotama i iznosima participacija za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija 29 fakulteta i akademija, priopćilo je danas Sveučilište. U skladu s odlukom Senata da se iduće akademske godine neće povećavati iznosi studentskih participacija u troškovima studiranja, školarine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te na Tekstilno-tehnološkom fakultetu ostat će na razini prošlogodišnjih. Na temelju odluke Senata, ukupna kvota za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog i stručnog studija za sljedeću akademsku godinu iznosi 12.493. Pritom je 10.551 mjesto osigurano za redovite studente. Upisne kvote najviše su se smanjile u društvenom i humanističkom području, a djelomično i u tehničkom području.

ZAGREB - Pulska grupa izabrana je za hrvatske predstavnike na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji kao odgovor na temu Bijenala "Common Ground", s obzirom na to da je njihov rad izrazito bitan za pokušaj nalaženja rješenja za slijepu ulicu u kojoj se struka našla, rekao je Tomislav Pavelić, povjerenik hrvatskog nastupa na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. Bijenalna izložba u Veneciji održat će se od 29. kolovoza do 25. studenog, a Hrvatska će izlagati u prostorima Arsenala. Ovogodišnju temu "Zajednička osnova" zadao je britanski arhitekt David Chipperfield, izbornik ovogodišnje izložbe, a njome se promišlja složena kulturna, komunikacijska i fizička uvjetovanost arhitekture.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙