FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je sinoć ogorčenje je i zaprepaštenost činjenicom da od 145 do sada pronađenih masovnih grobnica iz hrvatskog Domovinskog rata još ni na jednoj nema imena onih koji su pronađeni u tim jamama te traži da se ispravi ta nepravda. UBIUDR u priopćenju ističe da čak ni na najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II. svjetskog rata, onoj na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, gdje je postavljeno 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu – nema ni jednog imena i prezimena. Udruga smatra da imena treba upisati baš kao i godine rođenja i smrti, da se vidi da su u Domovinskome ratu nevino stradali i na tisuće žena, djece i staraca, samo i isključivo zato što su bili Hrvati.

PAZIN - Stotinjak hektara trave, niskog raslinja i bjelogorične šume izgorjelo je u velikom požaru koji je jučer oko 14,30 sati buknuo na području između mjesta Jašići, Bolčići i Katun Lindarski na Pazinštini, doznaje se od zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića. Požar je lokaliziran oko 19,30 sati. U jednom trenutku vatra se bila opasno približila kućama, no nije stradao ni jedan objekt. Požar su gasili pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Pazina i Rovinja te dobrovoljnih vatrogasnih društava Pazin, Gračišće i Sutivanac, a iz zraka im je pomagao air traktor. Prije tog požara, oko 13 sati buknuo je požar i kod mjesta Orihi, gdje je izgorjela površina od tri hektara, mahom trave i niskog raslinja.

DARUVAR - Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana dvojici hrvatskih državljana (1991. i 1978.) za koje se osnovano sumnja da su iz Julievog parka u Daruvaru ukrali skulpturu "Kupačice", rad Antuna Augustinčića, izvijestilo je jučer Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru. Općinsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo teške krađe i kazneno djelo oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra. Osumnjičenici su noći s 14. na 15. ožujka 2012. godine sa za sada nepoznatom osobom iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu, među Daruvarčanima poznatu kao "Gola Maja" vlasništvo trgovačkog društva Daruvarske toplice. Skulpturu su zatim odvezli u Zagreb, izrezali je na više komada i prodali trgovačkom društvu.

DUBROVNIK/OREBIĆ - U prometnoj nesreći koja se sinoć dogodila u Orebiću poginuo je motociklist, izvijestila je dubrovačko-neretvanska policija. Sudar motocikla i osobnog vozila dogodio se oko 19,30 sati. Identitet poginulog motociklista za sada nije poznat.

ZAGREB - Fotoreporter Hine Damir Senčar pobjednik je natječaja "Hrvatska novinska fotografija" s ukupno tri osvojene nagrade - dvije u kategorijama Događaj i Reportaža te kao autor fotografije godine. Na sinoć održanoj dodjeli nagrada devetog po redu natječaja "Hrvatska novinska fotografija", u prostorijama Hrvatskoga novinarskog društva (HND), nagradu za fotografiju godine Damiru Senčaru je uručila savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec-Mojzeš. Nagradu "Pavao Cajzek" u kategoriji Svakodnevni život osvojio je Darko Mihalić iz tjednika Globus, a uručio mu ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pobjednik u kategoriji Kultura i umjetnost je Maja Prgomet (Splitski portal), u kategoriji Portret Željko Hladika (Pixsell), u kategoriji Sport Božo Vukičević (Cropix), a u kategoriji Priroda i okoliš Stipe Surać. Za nagrade u sedam kategorija natjecalo se 19 kandidata. U sklopu projekta "Hrvatska novinska fotografija" organiziran je i natječaj "Male stvari puno znače" čiji je cilj bio promovirati fotografiju, posebice dokumentarnu, kao vrijednost koja je sveprisutna i vrlo značajna kao medij komunikacije, a nagradu je u tom natječaju dobio Dalibor Talajić za fotografiju "Skok".

DUBROVNIK - "Na granicama glazbenog humanizma: Slavenski svijet i kultura Mediterana" je projekt koji je u okviru Europskog programa kulture sinoć započeo u Dubrovniku. Riječ je o projektu koji je osmišljen s namjerom da osvijetli i promiče bogato glazbeno naslijeđe srednje Europe pri kraju renesanse, a u Dubrovnik je doveo glazbenike i stručnjake koji razotkrivaju glazbeni repertoar, skladatelje i izvore s kraja humanizma. Češka, Francuska, Hrvatska, Italija udružile su se u nastojanju definiranja svojih glazbenih identiteta na razmeđu brojnih kulturnih utjecaja. Nositelj projekta je Centar za napredne studije renesanse iz Toursa u Francuskoj, a suorganizatori su Sveučilište iz Palerma, Karlovo sveučilište iz Praga, te Matica hrvatska.

RIJEKA - Izložba fotografija pod nazivom "Kongo očima Kongoanaca" otvorena je sinoć u riječkoj galeriji Principij u sklopu manifestacije Dani frankofonije. Izložba je rezultat projekta kulturnog centra La Venerie i udruge Ti Suka iz Bruxellesa koji je počeo 1997. godine, kazao je inicijator projekta Michel Gelinne. Dio projekta je bila radionica za fotoreportere u Kinshasi, u Kongu, na kojoj je prikupljeno ukupno 240 fotografija. Na sinoć otvorenoj izložbi predstavljeno je 40-tak odabranih fotografija 20 autora iz Konga, do sad nepoznatih fotografskoj javnosti.

DUBROVNIK - "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora" - naziv je knjige autora prof. dr. Jakova Dulčića i dipl.ing. Branka Dragičevića koja je predstavljena sinoć na Sveučilištu u Dubrovniku. Knjiga je objavljena krajem 2011. godine u izdanju Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Državnog zavoda za zaštitu prirode i svojevrstan je vodič u prikazu novijih promjena u ihtiofauni Jadranskog i Sredozemnog mora. Knjiga sadrži opis ukupno 90 ribljih vrsta od čega 46 u Jadranskom i 44 u Sredozemnom moru, a svaka je vrsta opsežno obrađena i prikazana slikom.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙