FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić održao je poslijepodne formalni sastanak s predstavnicima veledrogerija, na kojemu je usuglašeno da se dugovi zdravstvenih ustanova veledrogerijama za lijekove, sanitetski materijal, krv i krvne pripravke, duži od 365 dana, plate tijekom druge polovine travnja. Danas postignuti dogovor između ministra zdravlja i veledrogerija predstavlja prvu fazu financijske sanacije zdravstvenog sustava, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja. Veledrogerijama je dužan cijeli niz hrvatskih bolnica, neke čak i dulje od 1000 dana. Dogovoreno je da se sljedeći sastanak ministra Ostojića i predstavnika veledrogerija održi sredinom svibnja.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) donijelo je Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2012./2013. u kojoj, među ostalim, stoji da će škole najkasnije do 15. lipnja objaviti natječaj za upis i to objedinjeno po županijama ili skupinama županija. Odluku kojom se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u prvi razred srednjih škola u Republici Hrvatskoj MZOS je danas objavio na svojoj internetskoj stranici. U svakom upisnom krugu kandidat će se moći prijaviti samo u jednu školu i to najviše u tri programa obrazovanja koje je škola objavila za upis, a učenik ili učenica koji se prijavljuju za više programa obvezno će prijaviti prvi program obrazovanja u koji se želi upisati te drugi i treći. Broj bodova potrebnih za prijavu određuju škole, a on ne može biti manji od 46 bodova za upis u gimnazije, od 40 za upis u srednje škole koje provode program obrazovanja u sektoru ekonomija, trgovina i poslovna administracija te od 36 bodova za upis u ostale programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine. Minimalni broj bodova nije utvrđen za programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe za obrte u trajanju od tri godine.

DUBROVNIK - Predsjednica dubrovačkoga HDZ-a Dubravka Šuica rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da će Klub vijećnika HDZ-a i HSS-a predsjednici Gradskog vijeća Olgi Murati sutra podnijeti zahtjev za raspisivanje referenduma o upravljanu zidinama s potpisima trećine vijećnika. Referendumsko pitanje bit će "tko treba upravljati dubrovačkim zidinama - Društvo ili gradska uprava?" Dubravka Šuica također je rekla kako je to "prevažna tema da bi se olako prelazilo preko nje i tumačilo je kao dnevnu politiku jer ne može jedan trenutačni gradonačelnik svoj hir prelamati preko dubrovačkih zidina". Podsjetila je kako Društvo koje se brine o zidinama djeluje od 1952. godine te da se nikad nije miješalo u politiku.

ŠIBENIK - Najveći županijski gospodarstvenici na današnjoj sjednici Gospodarske komore Šibensko-kninske županije izrazili su otvoreno nezadovoljstvo zato što će šibenska Carinarnica potpasti pod ovlast splitske Carine. Predstavnici Knaufa, Girk Kaluna, Drnišplasta, Luke Šibenik, Nautičkog centra Prgin te Vinoploda-Vinarije danas su prosvjedovali također i zbog najave o gašenju carinske ispostave u Kninu. Županijski gospodarstvenici pretočili su svoje nezadovoljstvo u nekoliko zaključaka koje će predsjednik Županijske gospodarske komore Petar Škender danas poslati Ministarstvu financija i ravnatelju Carinske uprave Republike Hrvatske Zlatku Grabaru. Škender je rekao kako od odgovornih osoba gospodarstvenici još nisu uspjeli doznati koji su to kriteriji za pripajanje šibenske Carinarnice splitskoj. Argumenti o broju deklaracija ne stoje s obzirom na to da je to tek stoti dio carinjenja, ustvrdio je Škender. Ne vidimo ni opravdane razloge za gašenje carinske ispostave u Kninu jer će to dovesti u opasnost tamošnje tvrtke, kojima će se, ako se ne zatvore, smanjiti konkurentnost, rekao je Škender.

ZAGREB - Obala trnjanskih branitelja i ulica Vice Vukova nova su imena javno-prometnih površina u Zagrebu koje će Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine predložiti za imenovanje na sljedećoj skupštinskoj sjednici. Po tom bi se prijedlogu, obalom trnjanskih branitelja nazvala sjeverna, lijeva obala rijeke Save od Mosta slobode do Mosta mladosti, dok bi se ulicom Vice Vukova nazvala ulica koja se odvaja iz Jadranske avenije u smjeru juga, prolazi istočnom stranom Arene Zagreb i završava na raskrižju s Ulicom Jaruščica.

ŠIBENIK - Na današnjem ročištu na Županijskome sudom u Šibeniku u kaznenom postupku protiv Dragana Paravinje, optuženom za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić te za pokušaj silovanja Marine Damjani, ispitano je pet svjedoka. Po riječima sutkinje u postupku Nives Nikolac, ispitano je pet svjedoka od šest pozvanih. Svjedočili su, rekla je Nikolac, Paravinjini kolege iz tvrtke za utovar i istovar robe u kojoj je radio u vrijeme kad je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret te svjedok koji je 7. lipnja prošle godine, na dan nestanka Antonije Bilić, bio na mostu preko Čikole, gdje je maloljetnica posljednji put viđena. Nova ročišta u postupku održat će se 20. i 24. travnja te 9. i 10. svibnja, do kada bi trebali biti ispitani svi svjedoci, a nakon toga svoje će zaključke iznijeti sudski vještaci, rekla je sutkinja, dodajući kako još nije provedeno psihijatrijsko vještačenje optuženog Paravinje.

ZAGREB - Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković razriješilo je danas Danicu Ramljak s dužnosti ravnateljice Instituta, a vršiteljem dužnosti ravnatelja imenovan je Marin Roje, dosadašnji pomoćnik ravnatelja za financije i suradnju s gospodarstvom, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković. Ramljak se jučer očitovala o najavljenom razrješenju tvrdeći, uz ostalo, da ju Upravno vijeće protuzakonito razrješuje dužnosti ravnateljice pošto mu je odbila dati mandat na raspolaganje. Međunarodni natječaj za novog ravnatelja Instituta bit će objavljen najkasnije za mjesec dana od dana donošenja odluke o razrješenju, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas čestitke prigodom židovskog blagdana Pesaha rabinu Lucianu Moši Preleviću i članovima Židovske općine Zagreb, rabinu dr. Kotelu Da Donu i članovima Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te predsjedniku Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjenu Krausu, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Uz spomen izlaska iz stoljetnoga egipatskoga ropstva, kardinal je, uz ostalo, u čestitkama istaknuo potrebu da se u današnjem sekulariziranome svijetu svjedoči zajednička nada u svemogućeg Boga te želju da svi židovski vjernici u Republici Hrvatskoj radosno proslave blagdan Pesaha.

ZAGREB - Pet djela nove hrvatske kinematografije bit će od 13. do 15. travnja predstavljena u Aero Theatreu u Los Angelesu. Serija Novi hrvatski film uključuje hrvatski blockbuster i obiteljsku pustolovinu "Koko i duhovi" Daniela Kušana, farsu romantične komedije "Neka ostane među nama" Rajka Grlića, dugometražni prvijenac Nevija Marasovića o posljednjem reality showu na svijetu pod nazivom "The Show Must Go On", dirljivu dramu o prijateljstvu malih plesačica u osvit Drugoga svjetskog rata "Lea i Darija" Branka Ivande te crnu komediju Vinka Brešana "Nije kraj", najavio je HAVC. Filmove su izabrali Gwen Deglise, Margaux Magis, Branko Lustig i Matko B. Malinger, a predstavljanje nove hrvatske kinematografije organizirano je u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Los Angelesu, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Hrvatskim audiovizualnim centrom, te uz podršku E.L.M.A. (Europski jezici i filmovi u Americi).

ZAGREB - Peti Subverzivni festival održat će se u Zagrebu od 5. do 19. svibnja, a kroz različite tematske cjeline i pristupe bavit će se Europom, posebno ekonomskom, financijskom, društvenom i ideološkom krizom europskog projekta. Prvi festivalski tjedan (od 5. do 12. svibnja) bit će posvećen filmskom dijelu programa, dok će se konferencijski dio održati od 13. do 19. svibnja, izvijestili su danas organizatori. Na ovogodišnjem Festivalu kritički će se ispitivati trenutačna kriza koja potresa Europu, a novina je Subversive Forum na kojemu će se pokušati istaknuti realne mogućnosti za transformaciju Starog kontinenta u sklopu rada na drukčijem političkom, društvenom i ekonomskom projektu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙