FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 4. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ured pučkog pravobranitelja lani je zaprimio 1900 pisanih pritužbi, tj. 80-ak više nego godinu dana ranije (1823), a znatan dio pritužbi i dalje se, kao i prethodnih godina, odnosi na rad sudova i sudaca, te na rad upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima, navodi se u godišnjem izvješću koje je pravobranitelj Jurica Malčić podnio Hrvatskom saboru, a u kojemu se upozorava da postojeće stanje u hrvatskom pravosuđu ima teške posljedice na prava građana i gospodarski razvoj. "Stanje u pravosuđu još uvijek je nezadovoljavajuće i u pogledu ažurnosti i u pogledu kvalitete s vrlo teškim posljedicama na život i prava građana, na opće stanje pravne sigurnosti ali i na gospodarski razvoj", ističe Malčić u izvješću za 2011. uz napomenu da pitanje unaprjeđenja stanja u pravosuđu treba ponovno staviti na visoko mjesto na listi društvenih prioriteta, odnosno na mjesto na kojemu se nalazilo do završetka pristupnih pregovora. Da je neažurnost i dugotrajnost postupaka još uvijek najveći problem sudstva i uzrok brojnih povreda ljudskih prava svjedoči i udio pritužbi građana na rad sudova i sudaca koji je u ukupnom broju pritužbi i dalje je velik (21 posto), navodi se u izvješću. Ipak, najveći dio od 1900 novopristiglih pritužbi odnosi se na rad upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima, a prevlast imaju pritužbe na rad središnjih državnih tijela. Stoga pučki pravobranitelj koji kao jedan od prioritetnih ciljeva u izvješću predlaže depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da će biti izdvojeno 284 milijuna kuna veledrogerijama za podmirenje dugovanja starijih od godine dana. Ostojić je ponovio da su s Ministarstvom financija oformili akcijski tim koji intenzivno radi već tri mjeseca i da će u drugoj polovici travnja veledrogerijama biti isplaćena sva dugovanja veća od 365 dana dodajući da će to sutra objaviti i svim direktorima veledrogerija.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy danas je predstavila prijedlog novog zakona o otpadu kojim se uvodi obveza primarne selekcije otpada na mjestu njegova nastanka te naplata odvoza otpada prema količini, odnosno volumenu, a uspostavljaju se i novi ciljevi gospodarenja otpadom koji uključuju recikliranje 50 posto komunalnog otpada i 70 posto građevnog otpada do 1. siječnja 2020. Zakon je usklađen s Okvirnom direktivom EU o otpadu, a ministrica je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kazala kako će se pravilnicima, koji će biti doneseni uz zakon, regulirati elementi naplate sustava odvoza otpada, a naputcima će se regulirati na koji će način sustav, sa što je moguće manje financijskog opterećenja, realizirati jedinice lokalne samouprave. Dodala je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financijski pomagati implementaciju sustava, u prvoj fazi nabavom i financiranjem sortirnica otpada i kompostana te postrojenja za građevinski otpad.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u današnjoj je izjavi za novinare rekla kako je ostavka ministra pomorstva Zlatka Komadine bila očekivana te da to pokazuje velike pukotine i tektonske poremećaje u Vladi jer prvi ministar odlazi nakon sto dana njezina mandata. "Ostavka ministra Komadine jasno pokazuje napetosti u SDP-u ususret stranačkim izborima to je bilo nešto za očekivati", rekla je Kosor novinarima nakon sjednice predsjedništva stranke. Podsjetila je da je zbog Komadine mijenjan zakon protiv kojeg je izričito bio HDZ jer se, kako je rekla time urušavao cijeli sustav izbora za lokalnu upravu i samoupravu.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović smatra da je današnja odluka Predsjedništva HDZ-a da se pokrene postupak za njegovu smjenu "definitivno vic dana" te ističe da ga je "ta odluka dobro nasmijala u moru teških tema i vijesti". Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputilo je priopćenje u kojemu stoji da "zbog brojnih upita novinara šalju komentar ministra Jovanovića na priopćenje Predsjedništva HDZ-a da su donijeli Oduku o pokretanju postupka za njegovu smjenu".

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas boravi u Parizu gdje će, na poziv francuskog ministra kulture Frédérica Mitterranda prisustvovati donatorskoj večeri Festivala Hrvatske u Francuskoj, priopćeno je iz Ministarstva kulture. U Ministarstvu kulture Republike Francuske, u nazočnosti francuskog ministra kulture, veleposlanika RH u Francuskoj Mirka Galića te brojnih sponzora, donatora i pokrovitelja, ministrica Zlatar Violić predstavit će program Festivala koji će se u Parizu i drugim gradovima Francuske održavati od rujna do prosinca 2012. godine. Program predstavljanja prati nastup gitarista Srđana Bulata, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Branitelj bivšeg čelnika Hrvatskih šuma Darka Beuka, jednog od novooptuženih u slučaju Fimi medije, opovrgnuo je danas medijska nagađanja da je njegov branjenik postigao nagodbu s USKOK-om i kako će za priznanje pomagati u pučkoj kuhinji i domu za starije osobe. "Nikakav dogovor nije postignut, no točno je da pregovaramo i tražimo način da izbjegnemo dugotrajno vođenje postupka jer bi to bilo najadekvatnije rješenje za mog klijenta. S obzirom na ulogu Beuka, i USKOK je dao do znanja da to nema toliku štetu", rekao je novinarima Beukov odvjetnik Mate Matić ispred zagrebačkoga Županijskog suda na koji je stigla optužnica protiv Beuka. Tereti ga se da je kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića angažirao Fimi mediju za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna.

ZAGREB - Bivši čelnici NK Croatije Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović nepravomoćno su danas oslobođeni optužbe za zloporabe "teške" oko 120 milijuna kuna. Presudom sutkinje zagrebačkoga Općinskoga kaznenog suda Ane Kovačić, oslobođeni su optužbe da su zloporabili ovlast u gospodarskom poslovanju te da su od 1996. do 2000. fiktivnim ugovorima, nenamjenskim zajmovima igračima i trenerima te zloporabama pri izgradnji sjeverne tribine stadiona u Maksimiru utajili 80 milijuna kuna poreza i prireza i nezakonito ostvarili povrat poreza od 40 milijuna kuna. Obrazlažući presudu, sutkinja je ustvrdila kako državno odvjetništvo u dugotrajnom postupku nije dokazalo krivnju optuženih ni za jednu točku optužnice, a pritom je nekoliko puta kritizirala rad tužiteljstva i samu optužnicu. Rekla je kako se na suđenju pokazalo da je u poslovanju NK Croatije vjerojatno bilo sumnjivih postupaka i nezakonitog poslovanja, ali tužiteljstvo to uopće nije istraživalo, nego se zadržalo na optužbama za koje nije našlo dokaza.

ZAGREB - Bivši čelnik koprivničke Porezne uprave Slaven Krupski (42), osumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti u korist građevinskog poduzetnika iz Kalinovca Franka Međurečana (50), zadržan je u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Koprivnički poreznik i poduzetnik uhićeni su sinoć, a danas su ispitani u sjedištu USKOK-a u Zagrebu nakon čega je Međurečan pušten na slobodu, a Krupski je doveden sucu istrage na zagrebačkome Županijskom sudu Zdenku Posavcu, koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor. Krupskog, koji je smijenjen krajem veljače ove godine, sumnjiči se da je oštetio državni proračun za 8,1 milijun kuna jer je spriječio ovrhu i prisilnu naplatu te svote od Međurečanove tvrtke koja je bila dužna za poreze i doprinose. Mediji nagađaju da se za taj slučaj korupcije doznalo zahvaljujući anonimnoj prijavi policiji.

ZAGREB - Trojica bivših zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a iz Pakračke Poljane, kao i jedan od osnivača dragovoljačkih postrojbi Zvonimir Trusić, posvjedočili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nemaju saznanja o masovnim uhićenjima i likvidacijama srpskih civila na tom području. Zapovjednici Đemal Paloš, Zvonimir Zakošek i Nikola Cvitanović kazali su da nisu primali zapovjedi od optuženog Tomislava Merčepa koji je, po optužnici, kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a naredio uhićenje i mučenje 52 osobe te ubojstvo 43 civila. No, prisjetili se se da je Merčep s tom postrojbom u nekoliko navrata predvodio oslobodilačke akcije. Potom je ranjen i kasnije se u Pakračku poljanu došao samo oprostiti od suboraca, kazali su svjedoci.

ZAGREB - Ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića Danica Ramljak uputila je danas priopćenje u kojemu stoji da ju je Upravno vijeće tog instituta protuzakonito razriješilo te dužnosti pošto mu je odbila dati mandat na raspolaganje. Navodi kronologiju događaja pa podsjeća da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) imenovalo novo Upravno vijeće 3. veljače ove godine koje je ubrzo nakon preuzimanja dužnosti zatražilo od da nje mu preda mandat na raspolaganje, što je, kako ističe, odbila jer za takvu odluku ne nalazi razloge. Nakon toga vijeće ju je razriješilo, a svoju odluku utemeljilo je na dopisu što mu ga je, kako navodi, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poslao 8. ožujka i u kojemu dovodi u pitanje njezine sposobnosti za obnašanje dužnosti ravnateljice. Ramljak u priopćenju, uz ostalo, ističe da je tijekom njezina mandata od svibnja 2009. do danas taj institut ostvario pozitivne rezultate. Ako me vlast želi smijeniti, neka to pokuša učiniti zakonito i pravilno, poručila je.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙