FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će u Hrvatski sabor vrlo brzo doći zakon o poticanju zapošljavanja u okviru kojeg su predviđene tri mjere. Odgovarajući na pitanje novinara o planovima u njegovom resoru u idućih 100 dana, ministar je istaknuo kako je prva od tih mjera da će svi mladi nezaposleni na Zavodu za zapošljavanje, odnosno dugotrajno nezaposleni, kada ih poslodavac zaposli, on biti oslobođen davanja na plaću, (brutto 2). S druge strane proširit ćemo spektar zanimanja koja će biti uključena u "mjeru rada" bez zasnivanja radnog odnosa. Želimo da mladi ljudi koji su na Zavodu steknu godinu dana radnog iskustva kako bi se mogli kandidirati za posao. Treća mjera je sređivanje stanja u zapošljavanju tijekom sezonskih radova u poljoprivredi i to sistemom vaučera, jer mislimo da ćemo na takav način zaštiti ljude na tim poslovima, da mogu upisati radni staž i dobiti zaslužena sredstva, pojasnio je ministar Mrsić. Ocijenio je da su vaučeri bolje rješenje od ugovora, jer omogućavaju rad kod više poslodavaca i mijenjanje radnih mjestu u tih 30 dana. Mrsić smatra da se rad na crno može jedino spriječiti otvaranjem novih radnih mjesta i jačom kontrolom institucija države.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je, govoreći o prioritetima u njegovom resoru u idućih 100 dana, istaknuo da će poslati u proceduru zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, razgovarati o tzv. kombiniranom radu liječnika i predložiti strategiju razvoja hrvatskog zdravstva u sljedećem desetljeću. Po njegovim riječima, u prvih 100 dana rada Vlade uspjeli su kratkoročno sanirati financijski gubitak u zdravstvenom sustavu. U povodu današnjeg Svjetskog dana zdravlja ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako treba živjeti zdravo i da je ove godine tema aktivno starenje i da starost nije bolest te da umirovljenje ne znači mirovanje. Aktivno starenje je normalna fiziološka pojava i etapa u životu, rekao je ministar Ostojić novinarima na glavnome zagrebačkom trgu gdje je kupnjom tulipana sudjelovao u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine", a čiji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja matičnih stanica. Hrvati su dosta zdrav narod, no nažalost, kazao je, treba raditi na štetnim navikama - pušenju, uživanju alkohola i droga. Ministar Ostojić istaknuo je značaj zdravstvenog odgoja te pravilne prehrane već u dječjim vrtićima kako bi Hrvati ponovno stekli naviku zdravog načina življenja. Odgovarajući na pitanje hoće li uzeti u obzir mišljenje Crkve u vezi s novim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, Ostojić je rekao kako o tome definitivno treba provesti javnu raspravu i da je mišljenje svih udruga i građana dobrodošlo.

ZAGREB - Ministrica zaštita okoliša i prirode Mirela Holy najavila je danas da će u idućih 100 dana u njezinu resoru biti pokrenuto puno projekta te je istaknula da je u već u javnoj raspravi novi zakon o otpadu. Kroz nekih desetak dana u javnu ćemo raspravu pustiti strategiju gospodarenja otpadom i uskoro nakon toga ide i novi zakon o zaštiti okoliša i novi zakon o zaštiti prirode, odgovorila je Holy novinarima na pitanje o radu njezina ministarstva u idućih 100 dana. Naravno, podsjetila je, svi su ti zakoni vezani uz obveze prema zakonu o zaštiti okoliša gdje je obavezna javna rasprava, minimalno mjesec dana. Nakon toga, ti zakoni još idu u Europsku komisiju kako bi dobili njezino "zeleno svjetlo", a zatim u vladinu proceduru. "Nadam se da ćemo do kraja lipnja imati sva tri zakona u Saboru i izglasana", kazala je Holy na glavnome zagrebačkom trgu gdje je sudjelovala u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine", čiji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja matičnih stanica. Na pitanje hoće li u idućih 100 dana biti završena "priča s otpadom", Holy je odgovorila potvrdno što se tiče zakonodavnog dijela, ali i dodala da jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća tada trebaju početi provoditi zakon - naplaćivati odvoz otpada prema volumenu, odnosno količini i osigurati "primarnu selekciju" u samim kućanstvima ili u njihovoj blizini.

ZAGREB - Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena zagrebačkog SDP-a, a prihod od prodaje tulipana, Anina omiljenog cvijeta, donirat će se zakladi koja nosi njezino ime za tipizaciju tkiva za registar matičnih stanica. Predsjednica Zaklade Marija Rukavina rekla je da predstoji još puno akcija i da se kreće u velike hrvatske gradove po nove uzorke darivatelja od 18 do 40 godina. U proračunu su osigurana sredstva, nova vlada je, kao i prošla, nastavila tradiciju i odobrila za tipizaciju 4,55 milijuna kuna za 4550 uzoraka, jer je obrada jedne epruvete uzorka stoji tisuću kuna, pojasnila je. Nama je potrebno još dva milijuna kuna, iako je Zaklada već ove godine već tipizirala tisuću uzoraka iz vlastitih sredstava. Nadamo se i vjerujemo da ćemo taj posao dovršiti do kraja ove godine, rekla je Rukavina. Najavila da će Zaklada, nakon toga, stipendirati mlade liječnike hematologe. Ministar rada i mirovinskog sustava i hematolog Mirando Mrsić rekao da je iz registra osnovanog 1996., a koji je počeo funkcionirati osnivanjem Zaklade "Ana Rukavina", već dvadeset koštanih srži, odnosno matičnih stanica otišlo u svijet i pomoglo dvadesetoro bolesnika. Registar funkcionira, kao i banka matičnih stanica, potrebno nam je još nešto malo vremena da istipiziramo sve prikupljene uzorke, rekao je Mrsić. Također je najavio stipendiranje mladih znanstvenika, kao i financiranje projekata iz područja leukemije i limfoma početkom iduće godine. Akciju su sudjelovanjem, među ostalim, podržali ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy,

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić uputio je danas uskrsnu čestitku predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu i premijeru Zoranu Milanoviću te zaželio njima i njihovim suradnicima obilje blagoslova, mudrosti i razboritosti u obavljanju njihove časne i odgovorne službe.

ZAGREB - USKOK je protiv bivšeg člana Uprave HEP-a Ante Despota (1957.) podignuo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita tereteći ga da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita i da je tako od dva trgovačka društva dobio oko 430 tisuća kuna, dok od drugih društava nije uspio "naplatiti" traženo. Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, od sredine ožujka 2006. do 20. lipnja 2007., u Zagrebu, kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i istovremeno predsjednik Nadzornog odbora (NO) HEP-Proizvodnje, te posebnom odlukom ovlašten i odgovoran za provedbu cjelokupnog postupka nadmetanja i realizaciju ugovora u postupcima tehničke zaštite objekata HEP-a, navedene ovlasti u više navrata koristio na način da je s predstavnicima pojedinih trgovačkih društava dogovorio i obećao zaključenje konkretnih ugovora, te je isto i omogućio, pri čemu je za sebe tražio isplatu novčanih iznosa u postotcima od vrijednosti pojedinih ugovora, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali i dob okrivljenika. Kako bi osigurali zaključenje ugovora pojedini direktori su pristali na njegove zahtjeve, pa je tako u listopadu 2006. direktor jednog trgovačkog društva, na ime tražene i dogovorene isplate od pet posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, okrivljeniku dao dio dogovorenog iznosa od 30.000 eura, a direktor drugog trgovačkog društva mu je 15. veljače 2007. dao iznos od 200.000,00 kuna, dok od drugih društava nije uspio naplatiti traženo.

SPLIT - Zbog vožnje u alkoholiziranom stanju pri čemu je oštetila parkirano vozilo te napala policajca u policijsku postaju je na otrežnjenje privedena 30- godišnjakinja, priopćila je danas Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Policija navodi da je policajac u civilu sinoć u Šimunovićevoj ulici u automobilu primjetio vozačicu sa dvoje maloljetne djece, koja je prilikom izlaska s parkirališta udarila u parkiranu mazdu. Kada joj je policajac vidjevši da je pod utjecajem alkohola kazao da izađe iz auta i nastavi pješice, žena ga je prvo verbalno, a potom i fizički napala. Alko testom joj je izmjereno 1,5 promila alkohola, te je odvedena u policijsku postaju. Policija je izvijestila kako je privedena žena lakše ozlijedila jednog policajca, te da je prilikom odvođenja u bolnicu radi uzimanja krvi i urina pružala policiji otpor.

ZAGREB - U Susedgradu u Ulici Ivane Brlić Mažuranić, u poslovnici za otkup plemenitih metala, dvojica nepoznatih počinitelja uz verbalne prijetnje i uporabom spreja suzavca počinila su jučer razbojništvo nad 24-godišnjom zaposlenicom, otuđivši novac i nakit, ukupne vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka na konferenciji za novinare. U Dubravi nepoznate su dvije ženske osobe došle u stan 85-godišnjakinji prodavati kozmetiku. U jednom su trenutku iskoristile njezinu nepažnju te joj otuđile nakit i novac ukupne vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna, doznaje se u PU zagrebačkoj.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙