FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ŠIBENIK - Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Luke Šibenik d.o.o za predsjednika Uprave izabran je Draško Lambaša, dosadašnji član Uprave. Na tom je mjestu Lambaša zamijenio dugogodišnjeg direktora Davora Škugora koji je današnjom odlukom Skupštine postao član Uprave. Prema objašnjenju koje su nakon Skupštine medijima dali njezini članovi, ova rošada napravljena je nakon što je izmijenjen društveni ugovor tvrtke po kojem je Luka Šibenik postala tvrtka s dvočlanom upravom, predsjednikom i jednim članom. Dosad je uprava imala pet članova i predsjednika. Davor Škugor i Draško Lambaša već deset godina su na čelu Luke Šibenik, prvi kao predsjednik Uprave, a drugi kao član Uprave i pravnik tvrtke.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je, u povodu obilježavanja završnih aktivnosti na projektu CIVITAS ELAN, istaknuo da je velik značaj tog projekta što je na međunarodnoj sceni promoviran Zagreb i njegove težnje u održivoj mobilnosti i što se usput učilo od najboljih europskih primjera. Projekt CIVITAS ELAN, koji se u Zagrebu provodi od rujna 2008. do rujna ove godine, provodi se i u Ljubljani, Gentu, Portu i Brnu. Ukupan proračun projekta je 29.185.000 eura, a za partnere u Zagrebu 5.140.000 eura. Veći se dio financira sredstvima EU-a, a ostatak osiguravaju partneri. Gradonačelnik Bandić istaknuo je da značenje tog velikog projekta nije samo u sredstvima kojima ga EU sufinancira, nego prije svega što je to prvi tako veliki projekt na kojem je Zagreb stjecao znanje i iskustva u "provođenju i komuniciranju unutar već uhodanog protokola europskih projekata", što je Zagreb "ušao u krug poželjnih partnera" i što mu je "otvorilo vrata" novih projekata.

ZAGREB - Festival kabareta i komedije Gumbekovi dani, koji već petu godinu za redom organizira glumačka družina Histrion u sjećanje na glumca Mladena Crnobrnju – Gumbeka, svečano je zatvoren sinoć uz večer posvećenu poznatom hrvatskom varijetetskom umjetniku Vikiju Glovackom te dodjelu nagrada. Među ukupno deset predstava izvedenih na ovogodišnjem izdanju festivala posvećenog zagrebačkoj kabaretskoj tradiciji, nagradu "Gumbek" za najbolju humorističku predstavu dobila je predstava "Spektakluk" Satiričkog kazališta Kerempuh u izvedbi i režiji Renea Bitorajca i Tarika Filipovića ocijenjena kao "izvanredno atraktivan i vrlo moderan kabaret". "Gumbeka" za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Goran Koši, a "Gumbeka" za najbolju žensku ulogu dodijeljena je glumici Jagodi Kralj Novak. Statua "Gumbek" za izniman doprinos oživljavanju kabareta ove je godine pripala istaknutom hrvatskom književniku i dramatičaru Hrvoju Hitrecu.

VUKOVAR - Na prigodnoj svečanosti sinoć su u Ružičkinoj kući u Vukovaru uručene povelje 17. vukovarskoga lutkarskog proljeća, koje se od 26. do 31. ožujka održava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Povelja za životno djelo u umjetnosti lutkarstva uručena je redatelju Jošku Juvančiću, a za životno djelo u glumačkoj umjetnosti lutkarstva glumcu Kazališta lutaka Zadar Zlatku Košti. Nagrađenima je Povelju, uz koju su dobili i statuu “Šokac”, rad Zlatka Boureka te novčanu nagradu, uručio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. U šest dana, koliko traje 17. vukovarsko lutkarsko proljeće odigrat će se 90 predstava u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Iloku i Županji te mjestima Lovasu, Mikanovcima, Babinoj Gredi, Drenovcima, Bošnjacima, Nuštru, Slakovcima, Ivankovu i Orašju (BiH).

ZAGREB - Umjetnost je povlašteni put evangelizacije i dijaloga, istaknuto je na sinoćnjem susretu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s umjetnicima u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu. Razgovor nadbiskupa i umjetnika katolika održan je u okviru inicijative Misije u gradovima (Missio Metropolis), u kojoj, uz jedanaest drugih europskih velikih gradova, odnosno mjesnih Crkava, sudjeluje i Zagrebačka nadbiskupija. O odnosu Crkve i umjetnosti u kontekstu nove evangelizacije izlaganje je održao pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, a kardinal Bozanić je, naglasivši važnost ovakvih susreta, izrazio želju da oni budu češći. Ukazao je i na važnost susreta s mladima u godini koja je pred nama, a koju je papa Benedikt XVI. proglasio "Godinom vjere".

SLAVONSKI BROD - Nastavlja se jedinstvena priča o ljubavi i privrženosti dviju bijelih roda iz naselja Brodski varoš u Slavonskome Brodu - desetu godinu za redom s tri dana zakašnjenja u gnijezdo na dvorišnoj zgradi tamošnje osnovne škole sletio je rodan-Klepetan. Vratio se svojoj Malenoj, rodi koja je prije 20 godina nakon pucnja talijanskih lovaca ostala slomljena krila, pa je brigu o njoj preuzeo dojučerašnji domar tamošnje škole, odnedavno umirovljenik Stjepan Vokić. "Opet je frcalo granje po gnijezdu, a klepet kljunova odjekivao je ulicom", šali se Stjepan. Upravo je on najzaslužniji za uspjeh ove ljubavne priče jer zimi brine da roda Malena ima hrane i da joj ne bude hladno. Onda u proljeće zajedno čekaju Klepetana.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙