FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 1. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas misno slavlje Cvjetnice u zagrebačkoj katedrali koje je započelo blagoslovom maslinovih grana i procesijom ispred katedrale. Nakon što je blagoslovio maslinove i palmine grane nadbiskup je pozvao vjernike da se priprave na početak vazma odnosno Velikog tjedna kako bi imali udjela u uskrsnuću Kristovu. U središtu današnje mise bilo je čitanje Kristove muke. Kardinal je pozvao vjernike na molitvu, na razmišljanje o Isusovoj muci, križu, našem spasenju i Božjoj ljubavi. Dodao je kako je Isus umro na križu za svakog od nas. Uz kardinala Bozanića u misnom slavlju sudjelovali su apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari, pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski i nekoliko svećenika. Kardinal Josip Bozanić predvodit će danas tradicionalni Križni put na zagrebačkom Ksaveru s početkom u 16 sati. Katolička crkva danas slavi Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje. Prisjećanje je to na slavni Isusov ulazak u Jeruzalem praćem poklicima naroda s maslinovim i palminim granama.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) danas je upozorila da se Vlada ne drži postojećeg zakona o HPK-u te se pitaju smiju li članovi Vlade kršiti zakone. Tajnik HPK Damjan Bogdanović na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako je u zakonu o HPK-u definirano da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi obavezna obustaviti komorski doprinos za HPK pri svakoj isplati poticaja i to u visini od 0,5 posto, no prilikom zadnje isplate poticaja taj komorski doprinos nije obustavljen i nije isplaćen na račun HPK. Riječ je, kako je rekao Bogdanović, o iznosu od oko 4 milijuna kuna. Budući da je zakon o HPK-u još važeći mora se kao takav i primjenjivati, istaknuo je Bogdanović. Napominje i kako postoje mnogi zakoni s kojima se hrvatski poljoprivrednici ne slažu ali ih poštuju te tako očekuje i da pojedini članovi Vlade, odnosno resorni ministar poljoprivrede, usprkos tome što se ne slaže sa zakonom poštuje zakon dok god je on na snazi.

SISAK - Velikim naporima vatrogasaca i mještana banovinskih sela stavljeno je pod nadzor više požara koji su ugrozili Knezovljane, Donji Bjelovac, Kostreše, Komogovinu i Umetiće, naselja na području općine Donji Kukuruzari. Požari su uzrokovali velike materijalne štete na niskom raslinju, voćkama i dijelu šume, te na dvije izgorjele gospodarske zgrade u Kostrešima. Stavljanju požara pod nadzor vatrogascima iz Majura, Hrvatske Dubice, Donjih Kukuruzara, Hrvatske Kostajnice, Siska i Petrinje pomogla je i kiša koja je pala u noći sa subote na nedjelju. U pratnji predsjednika županijske Vatrogasne zajednice Mije Brlečića, tijekom noći požarište su obišli sisačko-moslavačka županica Marina Lorvić Merzel i načelnica županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Mira Harcet. "Samo velikim zalaganjem vatrogasaca i stanovnika ugroženih sela spriječena je veća tragedija. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Uzrok požara, kako kažu stručnjaci, je nekontrolirano spaljivanje korova", rekla je nakon obilaska županica Lovrić Merzel.

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda sutra će početi sjednicu na kojoj mora odlučiti o utemeljenosti optužnice protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, kojega USKOK tereti da je pogodovao suoptuženom poduzetniku Davoru Patafti i oštetio grad za najmanje 49,5 milijuna kuna. O optužnici protiv Čehoka, Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke T7 Grupe, T7 Visa i Winaira odlučivat će vijeće sutkinje Jasne Smiljanić, koja je sjednicu zatvorenu za javnost najavila za 2. i 4. travnja. Optužno vijeće optužnicu može potvrditi u cijelosti ili samo neke njezine dijelove, odbaciti je ili vratiti USKOK-u na doradu. Čehoka i ostale USKOK je krajem prosinca prošle godine optužio za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na zloporabe. Bivši varaždinski gradonačelnik optužen je da je od kraja 2007. do lipnja 2011., kada je uhićen, nekoliko puta pogodovao Pataftinim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim tvrtkama.

ZAGREB - Predstava "Idiot", u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog, nastala prema istoimenom legendarnom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, premijerno će se izvesti večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Okupivši veliki broj glumaca Popovski je uprizorio jedno od najpoznatijih djela svjetske literature, koje svojom temom ulazi u dijalog s našim turbulentnim vremenom, a istodobno opisuje mnogo toga što odlazi i odumire. To je predstava koja spaja dva vremena i ističe zajedničke opsesivne teme u njima, stoji u najavi nove ZKM-ove predstave. Uz režiju Popovski potpisuje dramaturgiju i adaptaciju tog teksta slavnog ruskog klasika, a upravo je u Rusiji njegov rad iznimno cijenjen. Završivši studij na ruskoj akademiji GITIS u klasi Pjotra Fomenka, posljednjih dvadeset godina režira u ruskim kazalištima, a ponajviše u Kazališnoj radionici Pjotra Fomenka te u Kazalištu glazbe i poezije Elene Kamburove u Moskvi.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙