FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji 8.073.568 dionica Brodograđevne industrije Split. Nakon procjene rizika i perspektive, odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, a nije nevažno ni što se radi o hrvatskoj tvrtki, rekao je premijer Zoran Milanović. Naglasivši kako nakon privatizacije splitskog brodogradilišta "nitko ne može ulaziti u kalkulacije da će kratko vrijeme graditi brodove, a onda sagraditi apartmane i vile", Milanović je posebno istaknuo značaj opstanka brodogradnje u Dalmaciji. Na sjevernom dijelu Jadrana to praktično nije upitno, ali za Dalmaciju je jako važno da se brodogradnja očuva kao tradicija i izvor prihoda i zarade, kazao je Milanović. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako je DIV postao velikim poduzećem s lanjskim ukupnim prihodom od 60 milijuna eura i s dobiti od 45 milijuna kuna. DIV je po ocjeni Europske komisije, kaže Čačić, pokazao izrazito aktivan pristup u pripremi projekta restrukturiranja i dobio je visoke ocjene. Proces privatizacije u idućih pet godina neće biti jednosmjerna cesta jer država preuzima znatne obveze - isplata otpremnina, pokrivanje gubitaka unazad, podrška restrukturiranju tijekom pet godina. No, s druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme, rekao je Čačić.

ZAGREB - Hrvatska raspolaže kvalitetnim i dostatnim vodnim resursima, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić u povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, te naglasio kako ove godine namjeravaju pokrenuti važne projekte vezane uz vodoopskrbu, gradnju kanalizacijskih sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te zaštitu od poplava, vrijedne tri milijarde kuna. Hrvatska se ubraja u skupinu zemalja relativno bogatih vodom, a po dostupnosti i bogatstvu izvora vode, po istraživanju UNESCO-a, na vrlo je visokome 5. mjestu u Europi i 42. u svijetu. Po analizama sadašnjega stanja i razvojnih potreba, Hrvatska raspolaže dovoljnim količinama vode za svoje potrebe. Ukupne zalihe vode procijenjene su na oko devet milijarda prostornih metara na godinu, a vodni resursi svojom količinom i kakvoćom nisu ograničavajući čimbenik gospodarskog razvoja. Rabi se oko 4,5 posto zaliha, to jest oko 400 milijuna prostornih metara na godinu, ističu u Hrvatskim vodama. U Hrvatskoj je 88 posto stanovništva opskrbljeno pitkom vodom, a na sustav odvodnje priključeno je 47 posto stanovništva. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako hrvatski građani iz vodoopskrbnih sustava piju zdravu, dobru vodu, a po njegovoj ocjeni, i ukusnu. "Imamo dovoljno kvalitetne vode", ustvrdio je. Ove se godine Svjetski dan voda obilježava pod geslom "Voda i sigurnost hrane – svijet je žedan jer smo gladni" čime se upozorava na značenje vode i održivo upravljanje vodama u proizvodnji hrane.

SPLIT - Predsjednik Uprave Jadrankamena Vedran Vilović jutros je Nadzornom odboru poduzeća podnio ostavku na tu dužnost, potvrdio je Hini u telefonskom razgovoru Vilović koji nije želio ništa više komentirati o toj svojoj odluci dodavši tek kako je "sada sve na Nadzornom odboru". Vilović je jučer splitskoj policiji prijavio trojicu radnika Jadrankamena koje je osumnjičio da su ga prvo verbalno napali na parkiralištu, a zatim da ga je jedan od njih povukao za uho. Inače, do sukoba između sindikalista i predsjednika Uprave Jadrankamena Vedrana Vilovića došlo je kada su sindikalisti Upravi došli predati odluke Štrajkaškog odbora prema kojima je Uprava dužna predati sva vozila u vlasništvu Jadrankamena, a Štrajkaški odbor preuzima vlast u tvrtki. U posljednje vrijeme u Jadrankamenu je u nekoliko navrata bio opći štrajk i to zbog neisplate plaća, otkaza za 28 radnika i naknadno još dvojice radnika, zbog čega je splitsko odvjetništvo po prvi put optužilo predsjednika uprave tvrtke zbog neisplata plaća. Vedran Vilović je tada tvrdio kako ga članovi Štrajkaškog odbora ucjenjuju, a početkom ožujka podnio je Trgovačkome sudu u Splitu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Jadrankamenom.

ZAGREB - Direktor tvrtke Hangarn Oil Products Imre Fazakas, za kojega se nagađa da bi mogao pobiti iskaz krunskog svjedoka u aferi Ina – MOL Roberta Ježića, danas se nije pojavio na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za primanje 10 milijuna eura kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Ježić je na sudu ranije izjavio da je polovinu dogovorenog mita, odnosno pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo preko MOL-ovog pouzdanika Fazakasa. Iako je kazao da ga nikada nije vidio, Ježić je posvjedočio da je Fazakas transakciju dogovarao s direktorom Xenoplsata Stefanom Hurlimannom. No, po pisanju medija, Fazakas je mađarskim tužiteljima, koji su istraživali USKOK-ove sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom, ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu zapravo ruski. Novac uplaćen Xenoplastu po toj je verziji bio namijenjen skladištima plina u Omišlju koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu Ježićeve tvrtke Dioki. Sanaderova obrana zbog toga je zatražila i svjedočenje vlasnika Russnjefta Mihaila Gucerieva, ističući da je i on mađarskom tužiteljstvu detaljno govorio o odnosima s MOL-om i Ježićem. USKOK se tom prijedlogu usprotivio tvrdeći da on nema veze s ovim slučajem. Spis o mađarskoj istrazi nedavno je došao u Državno odvjetništvo RH, no USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da još nije službeno preveden.

ŠIBENIK - Sudsko vijeće Županijskog suda u Šibeniku na današnjoj je raspravi odlučilo za javnost zatvoriti suđenje Draganu Paravinji, optuženom za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Krički, te pokušaj silovanja još jedne djevojke. S obzirom na prirodu kaznenog djela izvjesno je da će doći do iznošenja intimnosti iz osobnog života oštećenica, pa su se zbog toga stekli uvjeti za isključenje javnosti iz ovog postupka, obrazložila je sutkinja Nives Nikolac, koja predsjeda Sudskim vijećem. Predstavnici državnog odvjetništva na današnjoj su raspravi podsjetili kako su i oni zatražili postupak zatvoren za javnost, a isto je učinio i Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Antonije Bilić koji je danas kazao kako obitelj nije protiv istine, ali da će javnost o svemu biti upoznata preko glasnogovornika Županijskog suda u Šibeniku. Odvjetnica Dragana Paravinje po službenoj dužnosti Ankica Giljanović zatražila ja suđenje otvoreno za javnost, obrazlažući kako je njezin klijent deset mjeseci "bio izložen medijskoj hajci", a tijek postupka je ionako javnosti poznat, no njezin je zahtjev sutkinja Nikolac odbila. Na to je reagirao i Paravinja koji je, obraćajući se sutkinji, zatražio riječ. "Ne bih ovdje trebao glumiti marionetu. Moj branitelj spriječen je iznijeti istinu. U posljednje vrijeme informacije se filtriraju samo preko tužiteljstva. Provest ćete do kraja ovo što ste započeli", kazao je Paravinja. No, sutkinja je ostala pri svojoj odluci i zatražila da svi koji su željeli pratiti suđenje napuste sudnicu kako bi mogla saslušati prve svjedoke, Milku Bilić, majku nestale Antonije Bilić, te Marka Rančića.

ZAGREB - Tijelo nepoznate osobe pronađeno je nakon gašenja požara otvorenog prostora koji je izbio u podsljemenskoj zoni kod Ulice Borovina, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Policija je oko 10 sati dobila dojavu o požaru trave, niskog raslinja i voćnjaka u Ulici Borovina iza kućnog broja 39. Nakon što su požar stavili pod nadzor, vatrogasci su na pronašli mrtvo tijelo nepoznate osobe. U tijeku je policijski očevid.

DARUVAR - Skulptura "Kupačice", rad poznatoga hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, ukradena prošlog tjedna iz Julijeva parka u središtu Daruvara, pronađena je izrezana na 13 dijelova u Zagrebu u jednom stanu, ali će joj restauratori vratiti originalni izgled, rekao je danas na konferenciji za novinare u Daruvaru Bruno Marić, zamjenik ravnatelja Daruvarskih toplica, zdravstvene ustanove u čijem je vlasništvu skulptura. Dijelovi "Gole Maje", kako građani nazivaju omiljenu skulpturu, vraćeni su u Daruvar, a njezina će restauracija početi za nekoliko dana u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. "Srećom 'Kupačica' je tako izrezana da je možemo spasiti i vratiti joj izvorni izgled, za što nam je potrebno 30 radnih dana", rekao je ravnatelj Ljevaonice Željko Mačešić, dodajući kako je krađu olakšalo i to što skulptura nije bila pričvršćena klinovima, nego samo zalijepljena za postolje. Brončana skulptura izrađena je 1927. godine, a u Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. godine.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙